Kanada'da 3 Üniversiteye Türkoloji Kürsüsü Kuruluyor

Kanada'nın üç üniversitesine Türkoloji kürsüsü kurulması için çalışmalara başlandığı bildirildi.

Türkiye'nin Toronto Başkonsolosu Ali Rıza Güney, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ontario eyaletinde Toronto Üniversitesine, başkent Ottawa'da Carleton Üniversitesine ve British Colombia'da da British Colombia Üniversitesine Türkoloji kürsüsü kurulması için çalışmalara başlandığını söyledi.

Kürsülerin kuruluş çalışmalarının yerinden gönüllü gruplarca yürütüldüğünü bildiren Güney, Toronto'daki çalışmalara konsolosluk olarak kendisinin de destek verdiğini ifade etti.

-Milyonlarca dolarlık proje-

Toronto Üniversitesinin dünya üniversiteleri sıralamasında üst basamaklarda olduğunu belirten Başkonsolos Güney, "Sadece bu üniversitemizdeki proje birkaç milyon dolar maliyetinde. Bu kürsüye, Türk olmayan bir doktora öğrencisi, aralarında bizden birinin de bulunduğu seçici kurul kararı ile alınacak. Bu öğrenci, Türk medeniyetinin her aşamasını, bu kürsüdeki çalışması süresince öğrenecek" dedi.

Proje maliyetinin, istihdam edilecek tam zamanlı bir kürsü başkanı, bilimsel araştırma giderleri ve diğer harcamalardan oluştuğunu kaydeden Ali Rıza Güney, şunları söyledi:

"Kanada'daki yüksek öğrenim kurumları arasında ilk sıralarda yer alan, özellikle sosyal bilimler alanında Kuzey Amerika'da ilk 10'a giren, dünya genelinde ise 2012 yılında 16'ncılığa yükselen Toronto Üniversitesinin Yakın ve Orta Doğu Çalışmaları Bölümü'nde "Türk çalışmaları kürsüsü" kurulması konusunda ilke kararı alınmıştır. Türk toplumunun Kanada'daki "prestij projesi" olacak kürsünün tam kapasite faaliyete geçebilmesi için bir dizi aşamanın finansman sağlanmak suretiyle tamamlanması gerekmektedir. İlk aşamada, en az bir yabancı doktora öğrencisine burs katkısı sunulacaktır. Bu amaçla sağlanacak maddi katkıya "eşleşme" yöntemiyle Toronto Üniversitesi tarafından da destek verilecektir. Tam zamanlı bir akademisyen görevlendirilmesi projenin ikinci aşamasını teşkil edecektir. Üçüncü ve son aşamada ise kıdemli bir profesörün çalışmaya başlamasıyla kürsünün akademik faaliyetlerde bulunabilmesi için gerekli unsurlar tamamlanmış olacaktır. Kanada'daki Türk toplumunun özellikle akademik çevrelerde hak ettiği saygınlığa kavuşabilmesi yönünde önemli bir adımı teşkil edecek projeye yine Türk toplumu tarafından sahip çıkılacağına olan inancımız tamdır."

Güney, proje finansmanının temini için 21 Eylül'de düzenlenecek resepsiyonda bağış toplanacağını ayrıca Kanada'da yaşayan Türk sanatçıların projeye bağışlayacakların eserlerin açık artırma yoluyla satılamasının planlandığını kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile