Kanada'da Ayni Aileden 4 Müslüman'i Öldüren Teröristle Ilgili Detayli Bilgi Verilmemesi Elestiriliyor

Su ana kadar saldirganin sadece ismi ve yasi açiklanirken, olayda hayatini kaybeden aile üyelerinin kimlikleri belli oldu.

Kanada'nin Ontario eyaletine bagli London kentinde, 6 Haziran aksaminda kamyonetini kaldirimdaki Müslüman bir ailenin üzerine sürerek 4 kisinin ölümüne neden olan saldirganin kimligi hakkinda su ana kadar çok fazla detay paylasilmamasi soysal medyada merak konusu oldu.

Polis, saldirgan hakkinda sadece 20 yasinda Nathaniel Veltman oldugu bilgisini açiklarken, Veltman'in gözaltina alindiktan sonra çekilen fotografinin veya kimligi hakkinda baska detayli bilgi paylasilmamasina sosyal medyadan tepki geldi.

Bazi sosyal medya kullanicilari, "Ontario teröristi Nathaniel Veltman'in sabika fotografi nerede?" diye sorarken, Veltman'in bazi medya kuruluslarinin dedigi gibi "20 yasinda bir sürücü" degil, "irkçi, asiri sagci, yerli bir terörist" olarak nitelenmesi gerektigi çagrilari yapildi.

Bazi kullanicilar ayrica olayin medyada "çarpisma" veya "kaza" olarak degil "toplu katliam" seklinde nitelenmesi gerektigine isaret ederken, öte yandan Kanada'da polisin kural geregi saniklarin sabika fotografini paylasmadigi bilgisi de paylasildi.

- Polis, saldirganin adini ve yasini açikladi

London Polis departmanindan yapilan açiklamada, saldirganin 20 yasindaki Nathaniel Veltman oldugu belirtildi.

Saldiridan sonra olay yerine yaklasik 7 kilometre uzaklikta Cherryhill Village alisveris merkezinin araç parkinda yakalanan Veltman’in London’da yasadigi, sabikasinin bulunmadigi ve su ana kadar nefret gruplariyla ilgili bir baginin tespit edilemedigi kaydedildi.

Veltman’in siyah kamyoneti ile Müslüman aileye saldiri gerçeklestirdigi sirada üzerinde zirhli yelek bulundugu bilgisi paylasildi.

Saldirganin ilk ifadesinde söz konusu Müslüman aileyi önceden tanimadigini belirttigini ancak görgü taniklarinin ve polisin açiklamasina göre bu saldiriyi planli ve kasitli olarak gerçeklestirdiginin düsünüldügü ifade edildi.

Dün ilk kez hakim karsisina çikarilan Veltman, 4 cinayet ve bir cinayete tesebbüs suçlamasiyla tutuklanirken bu hafta ikinci defa mahkemeye çikarilmasi bekleniyor.

- Pakistan kökenli aile 14 yildir Kanada’da yasiyordu

Terör suçlamasinin da hakkinda açilan davalara eklenebilecegi kaydedilen Veltman’in kamyonetini üzerine sürdügü 5 kisilik Afzaal ailesinden hayatini kaybedenlerin kimlikleri de belli oldu.

Yerel medyaya göre, 46 yasindaki baba Salman, 44 yasindaki esi Mediha ve 15 yasindaki kizlari Yumna Afzaal ile 74 yasindaki büyükanne saldiridan sonra hayatini kaybetti.

Saldirida agir yaralanan 9 yasindaki erkek çocuk Fayez’in tedavisinin devam ettigi, simdilik hayati tehlikeyi atlattigi bildirildi.

Afzaal ailesinin Pakistan kökenli oldugu ve 14 yildir Kanada’da yasadigi bilgisi paylasildi.

- “Nefrete ve Islamofobiye karsi durmaliyiz”

Akrabalarindan yapilan yazili açiklamada ise Salman ve ailesinin örnek bir Müslüman, Pakistanli Kanadali aile oldugu vurgulanarak, “Her zaman iyiligi yaymak ve katkida bulunmak için toplumun içindeydiler. Kendi alanlarinda son derece siki çalistilar ve basarili oldular. Çocuklari okullarinin en iyi ögrencileriydi ve manevi kimliklerine güçlü bir sekilde bagliydi.” ifadeleri paylasildi.

Açiklamada, “Sunu anlamaliyiz ki, bir ailenin bu sekilde vahsi ve korkunç bir sekilde yok edilmesi hepimizin karsi durmasi gereken bir durumdur. Nefrete ve Islamofobiye karsi durmali, toplumlarimizda ve tüm siyasi yelpazede farkindalik yaratmaliyiz.” çagrisi yapildi.

Bu terör eylemini gerçeklestiren gencin, baglantili oldugu bir grubun etkisinde kaldigi belirtilen açiklamada, hükümetin en üst kademesinden toplumun geri kalan her bir üyesinin, insanlik ve adalet için bu anlayisa karsi güçlü bir durus sergilemesi gerektigi vurgulandi.

- Kanada Basbakani Justin Trudeau: "Bu bir terörist saldirisi"

Kanada Basbakani Justin Trudeau, Kanada Parlamentosunun alt meclisi Avam Kamarasinda bu sabah yaptigi konusmada, saldiri için, "Bu öldürme tesadüf degildi. Bu, topluluklarimizdan birinin kalbinde nefretle motive edilen bir terörist saldiriydi." diye konusmustu.

London polis sefi dün düzenlenen basin toplantisinda, saldirinin kasitli ve planli sekilde ailenin sadece Müslüman inancindan dolayi yapildigina inandiklarini bildirmisti.

London Belediya Baskani Ed Holder da, toplantida, "Açik konusayim, bu Müslümanlara, Londonlulara karsi islenen ve tarif edilemez bir nefrete dayanan bir toplu katliam eylemiydi." seklinde konusmustu.

Saldirinin kurbanlari için bu aksam London Camisinin park alaninda anma programi düzenlenecegi belirtildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile