Kanada'da Kömür Santralleri 2030'A Kadar Kapatılacak

Kanada, sera etkisi yaratan gaz emisyonlarını azaltma planı kapsamında kömürle çalışan elektrik santrallerini 2030 yılı itibarıyla tamamen kapatacağını açıkladı.

Federal Çevre Bakanı Catherine McKennamade, başkent Ottowa'da düzenlediği basın toplantısında, ülkenin, elektrik üretiminin yüzde 80'inin hidroelektrik, nükleer, rüzgar ve güneş enerjisi santrallerinden sağladığını, bu oranı yüzde 90'a çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.

Kanada'daki bazı sağlık ve çevre kuruluşları, söz konusu kararın açıklanmasından önce yayımladıkları ortak raporda, kömür kullanımını tamamen kesmenin her yıl kalp ve solunum hastalıkları sebebiyle yaşanan binden fazla ölüm vakasını engelleyeceğini ve sağlık harcamalarında milyarlarca dolar tasarruf sağlayacağını kaydetti.

Kanada'nın 10 eyaletinden 4'ünde elektrik üretiminde kömür kullanıyor. Alberta, Ottowa, Ontorio ve Nova Scotia'daki kömür santralleri ülke genelindeki toplam sera etkili gaz emisyonlarının üçte ikisine sebep oluyor.

Hükümet, emisyon miktarının her yıl 5 megaton azaltılmasını öngörürken, bu rakam her yıl 1 milyon 300 bin aracın trafikten çekilmesine eşdeğer.

Plan, ilk etapta 3 eyalette hızlı bir azaltmaya gitmeyi amaçlıyor. Uygulamada her eyalet kendi hazırlayacağı planı izleyecek ve 2030'da tüm elektrik santralleri tamamen kapatılacak. Elektrik üretiminde büyük oranda kömüre dayanan Nova Scotia için ise daha uzun süreli bir geçiş öngörülüyor.

Plan ile Kanada, 2030 yılı itibarıyla emisyon miktarını 2005 yılı seviyesinin yüzde 30'una indirmeyi hedefliyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile