Kanada Ordusunun Komuta Kademesi Cinsel Saldiri Davalari Sebebiyle Krizde

Kanada'da aralarinda Genelkurmay Baskani ve yardimcilarinin da bulundugu 11 üst düzey komutan, subat ayindan bu yana haklarinda baslatilan cinsel saldiri sorusturmalari nedeniyle görevlerinden uzaklastirildi.

Kanada Silahli Kuvvetlerinin komuta kademesi, son 8 aydir yürütülen cinsel saldiri sorusturmalari ile en sikintili günlerini yasiyor.

Kanada resmi yayin kurulusu CBC'nin haberine göre, aralarinda Genelkurmay Baskani ve yardimcilarinin da bulundugu 11 üst düzey komutan, subat ayindan bu yana haklarinda baslatilan cinsel saldiri sorusturmalari nedeniyle görevlerinden uzaklastirildi.

Haberde, "Bu, Kanada Silahli Kuvvetlerinde emsali olmayan bir liderlik krizidir. Cinsel taciz krizinin tüm derinligine ve kapsamina baktiginizda netlesen gerçek, en üst kademedeki enkazdir." degerlendirmesi yer aldi.

Askeri uzmanlar ve gözlemcilerin degerlendirmelerine de yer verilen haberde, dünyanin baska hiçbir yerinde bu kadar çok üst düzey komutanin ayni anda skandala karistigi baska bir ordunun bulunmadigi ifade edildi.

Ilk kez Subat 2021'de Genelkurmay Baskani Jonathan Vance hakkindaki cinsel taciz iddialari ile gündeme gelen komuta kademesindeki kriz, onun yerine gelen Amiral Art MacDonald’in ayni gerekçeyle istifa etmesiyle genisledi.

MacDonald’in yerine Genelkurmay Baskani olarak atanan Tümgeneral Dany Fortin de cinsel taciz iddialariyla askeri polis sorusturmasina alinarak görevden uzaklastirildi.

Kuzey Amerika Hava Savunma Komutani Korgeneral Christopher Coates, insan kaynaklarindan sorumlu komutan Koramiral Haydn Edmundson, Özel Kuvvetler Komutani Tümgeneral Peter Dawe ve Genelkurmay Baskan Yardimcisi Korgeneral Mike Rouleau, cinsel taciz nedeniyle hakkinda sorusturma açilan ve görevden uzaklastirilan üst düzey askerler arasinda yer aliyor.

Bu arada Kanada Ulusal Savunma Bakanliginin CBC’ye yaptigi açiklamada, askeri polisin "devam eden sorusturmalarin varligini proaktif olarak açiklamadigini" çünkü bunun sorusturmalarin bütünlügünü tehlikeye atabilecegi belirtildi.

Bakanlik, mahremiyet haklari ve halkin bilgi alma hakki dikkate alinarak, sorusturmalarin vaka bazinda kamuoyuna açiklandigini duyurdu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile