Kanal Istanbul Sazlidere Köprüsü Temel Atma Töreni

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu: “Temelini attigimiz köprümüz 45 kilometrelik BasaksehirBahçesehirHadimköy yolunun bir parçasi olmakla birlikte, Kanal Istanbul’un Sazlidere kesiminin de geçisini saglayacaktir” “Gergin egik askili köprü tipinde ana açikligi 440 metre uzunlugunda olan köprümüzün, egik askili köprü tabliyesi 46 metre genisliginde, 2x4 serit genisligindedir. Yaklasim viyadükleri ile birlikte köprümüzün toplam uzunlugu 1.618 metre olacaktir” “Simülasyonlarimiza göre, Kanal Istanbul, seyir güvenligi açisindan Istanbul Bogazi'ndan 13 kat daha güvenli olacak”

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, “Temelini attigimiz köprümüz, 45 kilometrelik Basaksehir-Bahçesehir-Hadimköy yolunun bir parçasi olmakla birlikte, Kanal Istanbul’un Sazlidere kesiminin de geçisini saglayacaktir.” dedi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in katilimiyla gerçeklestirilen Kanal Istanbul Sazlidere Köprüsü'nün temel atma töreninde konusan Bakan Karaismailoglu, dünya ticaretinde küresel lojistik güç olma hedefinin en önemli adimi olan Kanal Istanbul Projesi kapsaminda insa edilecek ilk köprünün temel atma töreninin yapildigini belirtti.

Karaismailoglu, Cumhurbaskani Erdogan’in liderliginde son 19 yilda Türkiye’nin ulasim ve iletisim altyapisini gelistirmek için olaganüstü yatirimlar yaptiklarini ifade ederek, “Bazilarinin hayal dedigi bazilarininsa hayal bile edemedigi Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, Avrasya Tüneli, Çamlica Kulesi, Marmaray, Istanbul Havalimani, Istanbul-Izmir, Ankara-Nigde ve Kuzey Marmara Otoyollari gibi nice dev ulastirma projelerini tamamladik ve milletimizin hizmetine sunduk.” diye konustu.

Bu projelerin yani sira bölünmüs yol uzunlugunu 6 bin kilometrelerden 28 bin 200 kilometrenin üzerine çikardiklarini aktaran Karaismailoglu, geçit vermeyen daglari tünellerle, vadileri köprülerle astiklarini, Türkiye’yi yüksek hizli tren hatlari ile ördüklerini dile getirdi.

- “Istanbul Bogazi’ndaki gemi trafigindeki artis, Istanbul üzerinde büyük baski ve tehdit olusturuyor”

Bakan Karaismailoglu, havalimani sayisini 56’ya yükselttiklerini ve Cumhurbaskani Erdogan’in da ifade ettigi gibi hava yolunu halkin yolu yaptiklarini anlatarak, Türksat 5A uydusunun hizmet vermek için gün saydigini, Cumhurbaskani Erdogan’in tesrifiyle 28 Haziran Pazartesi günü uyduyu hizmete alacaklarini söyledi.

Haberlesme alaninda da atilan adimlar ve yapilan yatirimlarla Türkiye’yi çagin ötesine geçmesi için çalismalari sürdürdüklerini vurgulayan Karaismailoglu, “Inançla yürüttügümüz bu çabalarimiz ülkemiz ekonomisinin kalkinmasina, ticari hareketliligin gelismesine ve istihdam artisina katki sunarken, halkimizin daha çevreci ve konforlu bir ulasim hizmeti almasina, imkân vermistir.” dedi.

Karaismailoglu, ulastirma sektörünün en önemli bilesenlerinden birisinin su yollari ve denizcilik alani oldugunu belirterek, sunlari kaydetti:

“Günümüzde yilda ortalama 45 bin geminin geçtigi Istanbul Bogazi’ndaki gemi trafigindeki artis, gemi boyutlarinin büyümesi ve özellikle, akaryakit gibi tehlikeli maddeleri tasiyan tanker geçislerinin artmasi, dünya mirasi Istanbul üzerinde büyük baski ve tehdit olusturuyor. 54 iskelede günde 500 bin yolcu tasiyan sehir içi vapur ve feribotlar içinde çok ciddi kaza riski söz konusu.

Istanbul Bogazi’ni kullanan gemilerin güvenli geçisi için yillik kapasitesinin 25 bin oldugu düsünüldügünde bugün yaklasik 45 bin olan, önümüzdeki yillarda 78 bine çikacak olan gemi trafik yükünün Istanbul Bogazi’nin seyir, can, mal ve çevre güvenligini nasil tehdit ettigi daha iyi anlasiliyor. Daha geçen hafta, seyir hâlindeki kargo gemisinin bir balikçi teknesine çarpmasi sonucu iki balikçimizin hayatini kaybetmesinin acisi yüregimizde. Bunlar Istanbul Bogazi’nda alternatif bir geçis güzergâhina ne denli ihtiyaç oldugunu apaçik gösteriyor.”

- "Yaklasim viyadükleri ile birlikte köprümüzün toplam uzunlugu 1.618 metre olacaktir"

Adil Karaismailoglu, mühendislik çalismalarinda 204 bilim insaninin görev aldigi Kanal Istanbul’un, tamamlandiginda basta Istanbul Bogazi ve çevresindeki vatandaslarin can ve mal güvenligini saglamasi, bogazin tarihsel ve kültürel dokusunun korumasinin yani sira Istanbul Bogazi’nin trafik yükünü hafifletecegini söyledi.

“Simülasyonlarimiza göre, Kanal Istanbul, seyir güvenligi açisindan Istanbul Bogazi'ndan 13 kat daha güvenli olacak.” diyen Bakan Karaismailoglu, Kanal Istanbul ile Türkiye’nin deniz yolu tasimaciligindaki rolünün güçlenecegini, Karadeniz’in, ticaret gölü hâline dönüsecegini vurguladi.

Karaismailoglu, Türkiye’nin, uluslararasi ulastirma ve lojistik koridorlarindan daha fazla pay alacagini ve küresel ticarette daha etkin rol oynayacagini aktararak, sözlerini söyle sürdürdü:

“Istanbul Havalimani, Kuzey Marmara Otoyolu, limanlar, demir yolu baglantilari ve dünyanin en büyük projelerinden biri olan Kanal Istanbul dünyayi Türkiye’ye baglayacaktir. Temelini attigimiz köprümüz 45 kilometrelik Basaksehir- Bahçesehir-Hadimköy yolunun bir parçasi olmakla birlikte, Kanal Istanbul’un Sazlidere kesiminin de geçisini saglayacaktir. Gergin egik askili köprü tipinde ana açikligi 440 metre uzunlugunda olan köprümüzün, egik askili köprü tabliyesi 46 metre genisliginde, 2x4 serit genisligindedir. Yaklasim viyadükleri ile birlikte köprümüzün toplam uzunlugu 1.618 metre olacaktir.”

Bugün, gelecegi tasarlayan stratejik bir hamle ve kelimenin tam anlamiyla vizyon projesi olan Kanal Istanbul ile aslinda ulastirma sektöründe yeni bir çagin kapisini araladiklarini belirten Karaismailoglu, “Dünyada ve ülkemizde yasanan teknolojik ve ekonomik gelismeler, degisen iktisadi yönelimler ve ülkemizin ulastirma altyapilari konusundaki artan ihtiyaçlari dogrultusunda ortaya çikan bu stratejik hamlemiz, ülkemizi küresel bir lojistik üs konumuna getirerek hem bölgesinde hem de dünya ticaret ve ulasim yollarinda söz sahibi yapacak.” diye konustu.

Bakan Karaismailoglu, Cumhurbaskani Erdogan’a, Türkiye’nin gelecegine isik tutacak her projede yanlarinda oldugu ve destekleri için sükranlarini sundu.

- Ilk köprünün temelinin atilmasiyla Kanal Istanbul, fiilen hayata geçirilmeye baslandi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in, Istanbul Büyüksehir Belediye Baskanligindan itibaren "rüyasi" oldugunu belirttigi ve Basbakan iken 27 Nisan 2011'de "çilgin proje" olarak kamuoyuna duyurdugu Kanal Istanbul, bugün ilk köprünün temelinin atilmasiyla fiilen hayata geçirilmeye baslandi.

Avrupa Yakasi'nda Karadeniz ile Marmara Denizi'nin arasina yapilacak Kanal Istanbul'un uzunlugu yaklasik 45 kilometre, taban genisligi minimum 275 metre ve derinligi 20,75 metre olacak.

Kanal Istanbul ile "Istanbul Bogazi'nin tarihsel ve kültürel dokusunun korunmasi ve güvenliginin artirilmasi", "deniz trafiginden kaynaklanan yükün azaltilmasi", "Bogaz'in trafik güvenliginin ve seyir emniyetinin saglanmasi", "yeni bir uluslararasi deniz trafigine açik bir su yolunun olusturulmasi" ve "olasi bir Istanbul depremi dikkate alinarak yatay mimariye dayali depreme dayanikli modern bir yerlesim alani olusturulmasi" amaçlaniyor.

Insaat maliyeti 75 milyar lira olarak öngörülen Kanal Istanbul'un, kamu-özel is birligi kapsaminda yapilmasi planlaniyor.

Istanbul'u içinden 2 deniz geçen bir sehre dönüstürecek Kanal Istanbul'un üzerine 6 köprü yapilacak. Kanal Istanbul'un her iki tarafinda 250 biner konutluk devasa sehirler kurulmasi planlaniyor.

Bugün temel atma töreni gerçeklestirilen ilk köprü, Kuzey Marmara Otoyolu (3. Bogaz Köprüsü dahil) Projesi Basaksehir-Bahçesehir-Nakkas Kesim-08 (baglanti yollari dahil) isi kapsaminda, Sazlidere geçisini saglayacak sekilde insa edilecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile