Kanda Yüksek Yag Orani Aort Yirtilmasina Neden Oluyor

Kanda Yüksek Yag Orani Aort Yirtilmasina Neden Oluyor

Denizli Özel Egekent Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Ihsan Alur, kolestrol yüksekliginin belirtisi olmayan sinsi bir hastalik oldugunu ve kanda yüksek yag oraninin aort yirtilmasina neden olabildigini belirtti.



Denizli Özel Egekent Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Ihsan Alur, son zamanlarda vatandaslarda artis gösteren kanda asiri derece yüksek yag orani ve buna bagli olarak kolesterol hakkinda açiklamalarda bulundu. Yazili açiklama yapan Op. Dr. Ihsan Alur, kolesterolün kandaki yüksek oran yag oldugunu açiklayan Alur, islipidemi/ hiperlipidemi, Kolesterol yüksekligi; kanda yüksek yag orani demektir. Diger bir deyisle kandaki çesitli yaglarin olmasi gerekenden yüksek düzeyde olmasi durumudur. Total Kolesterol degerinin saglikli hiçbir hastaligi olmayan bireylerde 200-239 mg/dl, düsük yogunluklu lipoprotein (LDL) kolesterolün ise 130-160 mg/dl olmasi hiperlipidemi açisindan sinirda yüksek degerler oldugunu belirtti.

Kolesterolün her hangi bir belirtisi olmadigi için sinsi bir hastalik türü oldugunu da ifade eden Alur, “Aort anevrizmasi sol kalpten çikan ve aort adi verilen atardamarda bölgesel genisleme olmasi sonucu damarda balonlasma olmasi durumudur. Aort damari vücuttaki en büyük atardamardir. Bu damar yirtildigi anda iç kanama olur ve dolasim sistemi bosalir. Tansiyon hizli bir sekilde düser ve tedaviye kolay kolay yanit vermez. Rüptüre olmus (yani yirtilmis veya çatlamis) bir aort anevrizmasi olan hastalarin yarisi hastaneye ulasamadan hayatini kaybetmektedir. Aort anevrizmasi için en önemli risk faktörleri; ileri yas, ateroskleroz (damar kireçlenmesi/damar sertligi), hipertansiyon, kanda yüksek yag orani (Dislipidemi/ hiperlipidemi, Kolesterol yüksekligi), kronik sigara içiciligi, dogustan biküspit aort kapak anomalisi, iltihabi damar hastaliklaridir (Behçet hastaligi, vaskülitler). Bu risk faktörlerinden biri olan kanda yüksek yag orani toplum açisindan çok önemlidir. Kanda yag orani yüksekligi kontrol altina alinmazsa damar endotel tabakasini kaplamaya baslar ve zamanla yag birikimi olusur. Bu yag birikimleri damar iç yüzeyinin bütünlügünü bozar ve kan akisini engellemeye ve girdap akima neden olur. Bu da damar duvarinda iltihaplanmaya yol açarak damar duvarinin zayiflamasina ve balonlasmasina zemin hazirlar. Genellikle ‘kanda yüksek yag orani damar tikanikligina neden olur’ diye bilinmekte fakat ayni zamanda ‘kanda yüksek yag orani aort anevrizmasi ve aort diseksiyonuna’ da neden olmaktadir. Yani Dislipidemi/ hiperlipidemi, Kolesterol yüksekligi (kanda yüksek yag orani) dedigimiz durum hem damar sertligi hem de damar balonlasmasina zemin hazirlamaktadir. Bu nedenle damar sagligimiz için kanda yüksek yag oranimiza mutlaka baktirmali ve deger yüksek çikarsa da önce diyetimizi düzenlemeli, diyetle düzelmiyorsa uzman gözetiminde ilaç tedavisine geçmeliyiz” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile