Kandil Barajı Elektrik Üretimine Başlıyor

Türkiye'nin en önemli akarsularından birisi arasında yer alan Kahramanmaraş'ta Ceyhan Nehri üzerindeki Kandil Barajı'nda kurulan elektrik santrali üretime başlıyor.


Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinden doğan, 509 kilometrelik yolculuğunun ardından Akdeniz'e dökülen Ceyhan Nehri üzerinde 4 enerji üretim tesisi bulunuyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı İzin Heyeti Başkanı Kemal Alakuş, Kandil Barajı'ndaki incelemelerinde yaptığı bilgilendirmede, tesis için son testleri yaptıklarını söyledi.

EnerjiSA'nın yaptığı hidroelektrik santralinin son kabulünü yapmak üzere heyet olarak tesise geldiklerini belirten Alakuş, şunları kaydetti:

"Tesis son aşamaya gelmiş durumda. Bir haftadır inceleme yapıyoruz. Tesis için gerekli son testlerimizi yaptık. Diğer ilgili kurumdan arkadaşlarda burada. Bununla beraber testleri yaptıktan sonra tesisimizi işletmeye açacağız."

Ceyhan'ın "bereketli" bir nehir olduğunu dile getiren Alakuş, Çukurova'yı besleyen ve bölgeye de hizmet verdiğini belirtti.

Bu bereketin mühendislik bilgileri ile enerjiye dönüştüğü noktada olduklarını aktaran Alakuş, "Tesisimizin son kontrollerini yaptıktan sonra ülkemize, memleketimize kazandırmış olacağız. Türkiye'de özel sektör eliyle enerji yatırımları çok ciddi bir ivme kazandı. EnerjiSA yetkilileri bu projeyi çok kısa sürede tamamlamayı başardılar" ifadelerini kullandı.

EnerjiSA Proje Müdürü Erdem Çörekçioğlu da Kandil Barajı'nda yılda 539 milyon KW/h enerji üretimi yapılacağını bildirdi.

Projede sona geldiklerini kaydeden Çörekçioğlu, şunları söyledi:

"Kandil Barajı, Ceyhan Nehri zerindeki dördüncü projemiz. İlk üç projemiz üretime başladı.

Kandil Barajı da kısa süre içerisinde üretime başlayacak. Bu bölgenin su depolamadaki en büyük projelerinden bir tanesidir. EnerjiSA'nın toplam da 2015 yılına kadar 5 bin megavat kurulu güç hedefi var. O hedefe ulaşmada burası önemli bir kilometre taşı olacaktır" dedi.

Barajda en pik dönemde ortalama bin 500 işçinin çalıştığını aktaran Çörekçioğlu, sosyal sorumluluk projelerine de önem verdiklerini belirterek, "Burada yöre halkından yüzde 40 oranında faydalandık. O anlamda da önemli bir katkısı olduğunu düşünüyoruz. Bölgede 46 kilometre yol yaptık. Türkiye'de özel sektör tarafından yapılan ilk yeniden yerleşim bölgesini yaptık. Bu anlamda hem sosyal açıdan, hem de ülke ekonomisine katkı açısından önemli bir projeyi gerçekleştirip bitirdiğimizi düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Çörekçioğlu, Kandil Barajı tamamlandığında yıllık 539 milyon KW/h elektrik enerjisi üreteceğini sözlerine ekledi.

Bu arada, bir hafta önce başlayan test ve kontrol denemelerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, DSİ, TEİAŞ, MTA, EÜAŞ, TEDAŞ ve EnerjiSA yetkilileri katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile