Kandil ve Mahmur'dan gelenlerin 10'u tutuklandı

Terör örgütü PKK'nın Kandil ve Mahmur kamplarından gelen grubun içinde yer alan 10 kişi tutuklandı, 3 sanık hakkında da gıyabi tutuklama kararı verild

  Terör örgütü PKK ' nın Kandil ve Mahmur kamplarından gelen grubun içinde yer alan 10 kişi tutuklandı , 3 sanık hakkında da gıyabi tutuklama kararı verildi .

Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan ' ın çağrısı üzerine 19 Ekim 2009 günü Kuzey Irak ' taki Kandil Dağı ve Mahmur kampından gelen 34 kişiden 17 ' sinin yargılanmasına Diyarbakır 5 . Ağır Ceza Mahkemesi ' nde başlandı . Sanıkların bir bölümü 4 . Ağır Ceza Mahkemesi ' nde , bir kısmı ise 5 . Ağır Ceza Mahkemesi ' nde hakim karşısına çıktı .

Diyarbakır 5 . Ağır Ceza Mahkemesi ' nde yargılanan ' Barış ve Demokratik Çözüm Grubu ' üyesi 7 kişiden Mahmur ' dan gelen Mustafa Erhan ile Kandil ' den gelen Nurettin Turgut ve Hüseyin İpek tutuklandı . 4 . Ağır Ceza Mahkemesi ' ndeki davada ise 10 kişiden 7 ' si tutuklandı , 3 ' ü hakkında tutuklama kararı çıktı .

Mahkeme heyetine ortak savunma veren ' barış grubu ' üyelerinden Elif Uludağ , hazırlanan iddianameyi eleştirdi . Kendilerine ' sözde barış grubu ' denilmesinden hoşlanmadıklarını ve bu ifadenin politik anlamda iddianamede yer aldığını söyleyen Uludağ , " Biz bir iyi niyet çabası sonucu Türkiye ' ye geldik . Amacımız artık bu topraklarda kan dökülmemesiydi . Bizlere yöneltilen örgüt propagandası ve örgüt üyeliği suçlamaları ne hukuki ne de vicdanidir . İddianamedeki suçlamaların hiçbirini kabul etmiyoruz . " dedi .

Müdafi avukatları da müvekkillerinin Türkiye ' ye geliş amacının bölgede barışı hâkim kılmak ve kan dökülmesini önlemek olduğunu belirterek , sanıkların ceza almadan serbest bırakılmalarını istedi .

Mahkeme heyeti , sanıklardan Ayşe Kara , Abdullah Yaman , Zehra Tunç , Caziye Kabul , Sisin Yaman , Lütfü Taş ve Elif Uludağ ' ın , ' terör örgütü propagandası yapmak ' ve ' terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek ' gerekçesiyle tutuklanmalarına , duruşmada bulunmayan Nizar Buldan Mehmet Adanmış ve Yusuf Şen hakkında yakalama emri çıkarılması için müzekkere yazılmasına karar verdi .

ADLİYE ÖNÜNDE GERGİNLİK

Bu arada davanın görüldüğü adliye binası önünde toplanan bir grup , sanıklara destek verdi . Davayı izleyenler arasında bulunan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve BDP Diyarbakır Milletvekili Gülten Kışanak da , mahkeme çıkışında kitleye doğru yürüdü .

Bir konuşma yapan Gülten Kışanak , " Habur ' da bu insanları serbest bırakan mahkeme , şimdi tutukluyor . Talimatla hareket eden bir yargı ile karşı karşıya bulunuyoruz . Kararı zaten önceden vermişlerdi . " dedi . Grup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı .

Mahmur ve Kandil ' den gelen 34 kişilik ' barış grubu ' üyelerinden 30 ' u üç grup halinde yargılanıyor . Bugün görülen iki grubun duruşmasının yanı sıra kalan 13 ' ünün duruşması da 24 Haziran ' da 6 . Ağır Ceza Mahkemesi ' nde görülecek .

Kandil ' den gelen 8 PKK ' lıya , ' Terör örgüt üyesi olmak ' , ' terör örgütü propagandası yapmak ' suçlamasıyla 20 ' şer yıl , Mahmur ' dan gelen 22 kişi için ise ' Terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek ' , ' Terör örgütünün propagandasını yapmak ' suçlamasıyla 15 ' er yıla kadar hapis cezası isteniyor .

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile