Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) bünyesindeki Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi, Tsunami Hizmet Sağlayıcı (Tsunami Service Provider) oldu.
Boğaziçi Üniversitesi KRDAE'den yapılan açıklamada, BDTIM'ın, 1 Temmuz 2012'den beri Aday Tsunami Hizmet Sağlayıcı olarak Türkiye ve çevresinde meydana gelen tüm depremleri, denizlerde meydana gelebilecek su seviyesi değişimlerini gözlemleyerek ilgili ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlara deprem bilgi ve tsunami uyarı mesajları gönderen 7/24 bir merkez olarak halihazırda faaliyet gösterdiği belirtildi.
Kuzey-Doğu Atlantik, Akdeniz ve Bağlantılı Denizler için Tsunami Erken Uyarı ve Zararlarını Hafifletme Sistemi - Hükümetlerarası Eşgüdüm Grubunun (ICG/NEAMTWS) akreditasyon prosedürlerine göre, merkezlerin Aday Tsunami Hizmet Sağlayıcısı statüsünden Tsunami Hizmet Sağlayıcısı statüsüne geçebilmek için akreditasyon başvurusunda bulunması gerektiği ifade edilen açıklamada, 22 Mart 2016'da akreditasyon başvurusunda bulunan KRDAE-BDTIM'ın, ICG/NEAMTWS tarafından haziran ayında başlatılan akreditasyon sürecini tamamlayarak, uluslararası hakemler tarafından oluşturulan akreditasyon takımı tarafından göreve layık görüldüğü aktarıldı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Boğaziçi Üniversitesi KRDAE Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, ekip olarak, 148 yıllık tarihi boyunca Türkiye'de yerbilimleri alanında her zaman öncül rol üstlenmiş olan KRDAE'nin bu başarısından müthiş heyecan duyduklarını kaydetti.
Kandilli Rasathanesi 'Uluslararası Tsunami Merkezi' Oldu
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü bünyesindeki Bölgesel DepremTsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi, akreditasyon sürecini tamamlayarak Tsunami Hizmet Sağlayıcı statüsüne yükseldi.