Kanli Diskilamaya Dikkat

Kanli Diskilamaya Dikkat

Diskilama sirasinda makattan kan gelmesinin ihmal edilmemesi gereken önemli bir saglik sorunu oldugunu belirten Gastroenteroloji Uzm. Dr. Ömer Faruk Yolcu, “Taze ya da visne çürügü seklinde kanama kalin bagirsakla ilgili hastaliklarda olabildigi gibi yüksek hacimli mide, ince bagirsak kanamalarinda da benzer tablo görülebilir” dedi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Gastroenteroloji Uzm. Dr. Ömer Faruk Yolcu, kanli diskilamanin habercisi oldugu hastaliklar konusunda bilgilendirmede bulundu.

Makattan kan gelmesi ihmal edilmemeli

Diskilama sirasinda makattan kan gelmesinin ihmal edilmemesi gereken önemli bir saglik sorunu oldugunu dile getiren Uzm. Dr. Yolcu, “Taze ya da visne çürügü seklinde kanama kalin bagirsakla ilgili hastaliklarda olabildigi gibi yüksek hacimli mide, ince bagirsak kanamalarinda da benzer tablo görülebilir” diye konustu.



Kolon hastaliklari bagirsak kanamasina yol açabilir

Bagirsak kanamasina sebep olan hastaliklara deginen Uzm. Dr. Ömer Faruk Yolcu, “Makattaki fissür dedigimiz çatlaklar, hemoroitler, kolon (kalin bagirsak) ülserleri, kolon polipleri, kolonun divertiküler hastaliklari, kolon-ince bagirsak inflamatuvar hastaliklari (ülseratif kolit, crohn, tüberküloz, Behçet hastaligi), kolonun enfeksiyöz hastaliklari, kolonun vasküler hastaliklari, radyasyon proktiti, kolon kanseri baslica bagirsak kanamasina sebep olan hastaliklardir. Az da olsa polipektomi, bagirsak biyopsi sonrasi kanamalarda olabilir. Yine çesitli nedenlerle kan sulandirici ilaç kullananlarda bagirsak kanamasi olabilmektedir” seklinde konustu.



Kolon kanseri gençlerde artti

Kolon kanserinin gençlerde görülme sikligi son yillarda artmaya basladigini da sözlerine ekleyen Uzm. Dr. Ömer Faruk Yolcu, “Kolon kanserinin en belirgin belirteçlerinden biri de kanli diskilama oldugundan, kanli diskilama ciddiye alinarak gastroenteroloji uzmanina görünerek kolonoskopi ve gerekli görüldügü durumlarda endoskopi yapilarak hastaligin teshisi konularak tedaviye baslanmalidir” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile