Kanser Derneği Başkanı Akar: Üniversite hastaneleri sosyal güvencesi olan hastalardan para alıyor

Sakarya Kanser Hastaları Derneği Başkanı Nihal Akar, kanser hastalarının tahlil ve tedavi sürecinde çor büyük zorluklar yaşadığını söyledi. Akar, bazı

Sakarya Kanser Hastaları Derneği Başkanı Nihal Akar, kanser hastalarının tahlil ve tedavi sürecinde çor büyük zorluklar yaşadığını söyledi. Akar, bazı üniversite hastanelerinin hastanın sosyal güvencesi olmasına rağmen tahlil için peşin ücret istediklerini ya da senet imzalattıklarını öne sürdü.

Akar, Cihan Haber Ajansı(Cihan) muhabirine yaptığı açıklamada, Kanser teşhisi ve tedavinin devamı için bazı tahliller olduğunu, bu tahlillerden bazılarının birkaç üniversite hastanelerinde yapıldığını belirten Akar, hastanın sosyal güvencesi olmasına rağmen tahliller için yüklü miktarda para istendiğini ifade etti. Akar şunları kaydetti: "Kanser teşhisi ve tedavi süresinde bazı tahliller gerekiyor. Bu tahlillerden bazıları devlet hastanelerinde yapılamıyor. Üniversitelerin tıp fakültesi hastanelerinde yapılıyor. Ancak bu hastaneler hastanın sosyal güvencesi olmasına rağmen bazı tahliller için 700-800 lira para talep ediyor. Bazı hastaneler bu parayı peşin alamadığı zaman senet imzalatıyor, bazı hastaneler ise para yoksa hiç tahlil yapmıyor. Tahlil için alınan örneklerde çöpe atılıyor. Para bulunduğu zaman ise hastaya acı çektirerek yeniden doku örnekleri için tahlil alıyorlar."

PARA TALEP EDEN HASTANELERİN İSİMLERİNİ AÇIKLAYACAĞIZ

Hastaların çok zor durumda olduğunu, ancak tedavilerinin yarım kalma ya da bakılmama korkusuyla konuşamadıklarını dile getiren Akar, kendilerinin bu hastanelerinin ismini kamuoyuna açıklayacaklarını vurguladı. Akar, "Derneğimize bu hastanelerle ilgili çok şikayetler geliyor. Hastalar ve yakınları çok çaresiz. Bakılmama ve tedavilerinin yarım kalması korkusuyla konuşmaktan çekiniyorlar. Ancak biz bu hastanelerin isimlerini kamuoyuna açıklayacağız. Sosyal güvencesi olan hastalardan nasıl para alınıyor anlamış değiliz. Yasal olmadığını düşünüyoruz. Çünkü hastalara kesilen makbuzlar döner sermaye veya öğretim görevlisi ücreti diye kesiliyor. Bu makbuzlarda tedavi ibaresi yok. Keyfi bir uygulama diye düşünüyoruz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda inceleme yapmasını isteyen Akar, "Kanser çok zor bir hastalık. Uzun bir tedavi süreci var. Ancak kanser hastalarından yasal olmayan bir para kılıf uydurularak tahsil ediliyor. Hastalar çok zor durumda ve çok çaresiz. Tutunacak, sıkıntılarına çare olacak bir el bekliyorlar. Bize gelin dertlerini anlatıyorlar ama bizimde elimizden çok şey gelmiyor. Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Sağlık Bakanlığı'nın bu konuyu incelemelerini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile