Floresan lambanın içinde bulunan civa ve fosforun kanserojen madde ihtiva ettiği belirtilerek , hem gösteriyi yapan kişinin hem de seyircinin sağlığının tehlikeye atıldığı bildirildi . Aynı gösterinin bir kez daha tekrarlanmaması istendi .
Sakarya Kanser Hastaları Eğitim ve Sağlık Derneği Başkanı Nihal Akar , programda Ahmet ve Orhan Tari kardeşlerin floresan lamba kırma gösterisini tedirginlik ve endişe içinde izlediğini söyledi . Ilıcalı’nın aynı programda tuğlayı başında balyozla kırmak isteyen bir yarışmacıyı engellediğini , bu hareketini takdir ettiklerini belirten Akar , “Sayın Ilıcalı floresan lamba kırma gösterisinde ise aynı hassasiyeti göstermesini beklerdik . Floresan lambanın içinde bir miktar civa bulunuyor . Lamba kırıldığında bu civa buharlaşarak havaya karışıyor . Bu da öncelikle gösteriyi yapan kişi ile seyircilerin sağlığını tehlikeye atıyor . İnsan sağlığı açısından son derece tehlikeli olan civa beyin tümörleri ve sinir sisteminde tahribata yol açıyor . Böyle insan sağlığını riske atan ve kötü örnek teşkil edebilecek gösterilere izin verilmemelidir . ” diye konuştu .
Civa içeren sadece bir lamba kırıldığında pencereleri açarak odadan çıkılması ve ez az 15-20 dakika havalandırılması gerektiğini vurgulayan Akar , ayrıca çıplak elle lamba parçalarına dokunulmamasının son derece önemli olduğunu dile getirdi . Akar , şu bilgileri verdi : “Oda havalandıktan sonra lamba parçalarına kesinlikle çıplak elle dokunulmamalı . Eğer elimize batarsa zehirleyebilir . Bu sebeple geçirgen olmayan bir eldivenle bu parçalar toplanmalı . Küçük parçalarda bant yardımıyla zeminden temizlenmeli . Parçalar toplandıktan sonra lambanın kırıldığı yer ıslatılmış ve tek kullanımlık bir bezle silinmeli ve o bez atılmalı . Eğer mümkünse temizlenmiş yüzeye toz kükürt dökülerek zemin civadan iyice arındırılmış olur . Sadece bir lamba kırıldığında bu tedbirlerin alınması istenirken sahnede onlarca floresanın verdiği zararı düşünmek bile istemiyorum . Bu bir yetenek , bu bir gösteri değil , gerek gösteri yapan , gerek izleyiciler tehlike geçirmiştir . “
KÖTÜ ÖRNEK OLDU GÖSTERİ TEKRARLANMAMALI
Gösterinin , gençlere kötü örnek olduğunu vurgulayan Akar , “Bu yarışmacının final atlamasına ben `yıldızlı hayır` diyorum . İlgili hassasiyetin ve dikkatin Acun Ilıcalı tarafından gösterilmesi gerekir . “ifadelerini kullandı .
Akar , programın yayınlandığı ertesi günü oturduğu evin yanında bulunan boş bir arazide , ilköğretim çocuklarının lamba kırmalarına şahit olduğunu dile getiren Akar , “Orada ilköğretim çağındaki çocukların floresanı alarak vur ayağıma kır , gösteri yapacağım dediğine şahit oldum . Sen karışma teyze bir yarışmaya katılacağız dediler . Bir özenti var . Çok büyük bir tehlike . Işık için kullandığımız bu floresanla hayatımızı karartmayalım . Bu program çocukları etkiliyor . Buna şahit oldum . ” şeklinde konuştu .
GERİ DÖNÜŞÜM UZMANI : " AĞIR METAL İÇERİYOR , KANSERE SEBEP OLUYOR "
Çevre Mühendisi ve Elektronik Atık Geri Dönüşüm Uzmanı Arzu Karabacak Şahin de floresan lambanın içerisinde civanın gaz halinde , fosforun da toz halinde bulunduğunu belirterek , iki maddenin insan sağlığı açısından son derece zararlı olduğunu belirtti . Şahin , “İnsan sağlığına çok zararlı ve bir tane floresan lambanın bile kapalı ortamda kırılmaması gerekir . Toplanıp bertarafının yapılması gerekiyor . Orda 100 tane floresan salonda kırıldı . Kimse de tehlikesini bilmediği için bir şey yapmadı . Civa da fosfor da bir ağır metal . Bu ağır metaller kanserojen etki yaparlar . Civanın ve fosforun vücutta farklı etkileri de vardır . Civa , direk olarak beyin hasarına yol açar . Fosfor zaten toz halinde olduğu için solunum yoluyla vücuda girer ve akciğerlere kadar ulaşabilir . Akciğerde kansere neden olabilir . Bunlar ağır metallerdir , kesinlikle teneffüs edilmemesi ve dokunulmaması gerekir . ” uyarısında bulundu .
Kanser Derneği ve Çevre Mühendislerinden Floresan Kırma Gösterisine Tepki
Acun Ilıcalı’nın yapımcılığını ve sunuculuğunu üstlendiği ve Show TV`de yayınlanan `Yetenek Sizsiniz Türkiye` yarışmasındaki floresan lamba kırılması gösterisi hem kanser hastaları derneği hem de çevre mühendislerinin tepkisine sebep oldu.