Kanser Haftası Etkinlikleri

Kanser Haftası Etkinlikleri

İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Emin Arslan, kanser belirli bir doku veya organdaki hasarlı hücrelerin kontrolsüz bir biçimde üreyerek, bir kitle veya tümör oluşturmasına dendiğini, dünyada her yıl 6 milyondan fazla insanın bu hastalığa yakalandığını söyledi.


Halk Sağlığı Müdürü Dr. Emin Arslan, kanserin vücutta bir hücrenin günün birinde hiçbir kontrol dinlemeden büyüyüp çoğalması sonucunda ortaya çıkan bir hastalık olduğunu hatırlattı. Dr. Arslan, “Günümüzde her ülkede, her yaşta görülebilen, coğrafi sınır tanımayan, sosyal statü ve gelir durumu ayrımı yapmayan kanser hastalığı evrensel bir sorun niteliğindedir. Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) verilerine göre, dünyada her yıl 6 milyondan fazla insan kanser hastalığına yakalanmaktadır. Hastalanan bu insanların, yaklaşık 5 milyonu hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde yılda 175 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Kanser hastalığının görülme sıklığı yaşa, cinsiyete, köken aldığı organa, genetik faktörlere, çevre faktörlerine, beslenme alışkanlıklarına göre farklılıklar göstermektedir. Yaş arttıkça kanser hastalığının görülme sıklığı da artmaktadır. Gelişmekte olan ülkemizde, çeşitli nedenlerle kanser hastalığı riski altında bulunan insan sayısı gün geçtikçe artmaktadır ve ölüm nedenleri arasında ön sıralarda yer alması nedeniyle bir sağlık sorunu olmasının da yanında, topluma getirdiği ekonomik maliyeti nedeniyle toplumsal bir sorun olduğu açıkça görülmektedir” dedi.

Kanserin birçok sebebinin bulunduğunu kaydeden Dr. Arslan, sigara alkol kullanımı, uzun süre güneş altında kalma, aşırı dozda röntgen ışınına maruz kalma, bazı kimyasal maddeler (katran, benzen, boya maddeleri, asbest, bazı kozmetikler ve deterjanlar, bazı virüsler, hava kirliliği, radyasyona maruz kalma, kötü beslenme alışkanlığının kansere yol açtığını ifade etti.

Dr. Arslan, şunları söyledi:
“Rahim veya makattan gelen anormal kanama veya akıntı, memede veya vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan şişlik ve sertlikler, iyileşmeyen yaralar, uzun süreli ses kısıklığı ve öksürük, büyük abdest ve idrar alışkanlıklarında değişiklikler, yutma güçlüğü ve hazımsızlık, ben ve siğillerde meydana gelen büyüme, kanama, renk değişikliği, yara olduğunda dikkatli olunuz.”
Kanser hastalığının nasıl tedavi edeceğini konusunda bilgiler veren Dr. Arslar, “Uygun tedavi kanserin türüne göre değişiklik göstermektedir. kanserin tipi, başladığı organa, geliştiği hücre tipine ve kanser hücrelerinin görünüşüne bağlı olarak belirlenmektedir. Kanserin sınıflandırması vücuttaki uzak yayılımlarına göre yapılmakta olup, tedavi yaklaşımının belirlenmesini sağlamaktadır. Tedavi tek başına veya kombinasyon olarak uygulanabilir. etkilenen organın veya tümörün çıkarılması amacıyla cerrahi, vücudun belli bir bölgesine kontrollü olarak uygulanarak kanser hücrelerinin ölmesini veya kanser kitlesinin küçülmesini sağlayan radyoterapi, vücuttaki kanser hücrelerinin öldürülmesini amaçlayan güçlü ilaçlardan oluşan kemoterapi, prostat ve göğüs kanseri gibi hassas tiplerin tedavisinde kullanılan hormon tedavisi, kanser hücrelerinin tespiti ve öldürülmesi için vücudun savunma sistemini uyarmak için bağışıklık sisteminin doğal olarak ürettiği maddelerin kullanıldığı immünoterapi, akupunktur, meditasyon, aromaterapi ve homeopati gibi destekleyici tedaviler” diye konuştu.

İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Emin Arslan, kanserde erken tanının çok önemli olduğunu, tedavi şansını artırdığını ve kolaylaştırdığını, tedavi giderini azalttığı gibi, doku ve organ kaybını önlediğini, sakatlık bırakmadığını kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile