Kanser Tedavisi Gören Hastalarda Ağız Ve Diş Sağlığı

Edirne Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Diş Hekimi Cansu Yaşar, kanser tedavisi gören hastaların ağız ve diş sağlığına dikkat etmesi gerektiğini bildirdi.

Edirne Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği Basın ve İletişim Birimi'nden yapılan yazılı açıklamada görüşlerine yer verilen Yaşar, ağız ve diş sağlığına yönelik tedavinin kanser tedavisinden önce yapılması gerektiğini belirtti.

Radyasyona bağlı ağız mukozasındaki hücre ölümlerinin, genellikle tedaviden 5-10 gün sonra başlayıp, 3-4 hafta sonra tamamen iyileşen 'mukozit' denilen küçük ağız yaralarının oluşmasına neden olduğunu aktaran Yaşar, şunları kaydetti:

'Işın, tükürük kalite ve miktarında azalmaya yol açar. Tükürük akışının bozulmasına bağlı olarak ağız kuruluğu ve kanamalar meydana gelir, tükürüğün çürüğü önleme etkisi azalır, ağzı ve dişleri temizleme fonksiyonu azalır, tat alma duyusunda bozulma olur, dişlerde soğuk-sıcak hassasiyeti olur, yutma-çiğneme ve konuşma fonksiyonlarında zorlanma olur. Radyasyon sahasında dişeti bağlarındaki zayıflamadan dolayı olan sallanma nedeniyle diş kayıplarına sıklıkla rastlanabilir. Bazı kemoterapi ilaçları ağız yaralarına ve iltihaplara neden olabilir. Bakteri, virüs ve mantar enfeksiyonları, bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla oldukça sık karşımıza çıkar. Tat alma duyusu değişebilir. Yiyeceklerin tadı daha tuzlu, ekşi ve metalik gelebilir. Kemoterapi bitince tat alma duyusu da normale dönecektir. Tedavide yardımcı olarak kullanılan sakinleştirici ve ağrı kesicilerin uzun süren kullanılmaları tükürük akışını azaltan, çürük oluşumunu arttıran etkiler gösterir.'

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile