Yoksulluk, uyuşturucu kaçakçılığı, yolsuzluk ve siyasi istikrarsızlıkların ardından son yıllarda ekonomik alanda sınıf atlayan Güney Amerika ülkelerinin liderleri bir bir kansere yakalanıyor. Arjantin Devlet Başkanı Christina Fernandez Kirchner, son dönemde kanser teşhisi konulan 4'üncü Latin Amerika lideri oldu.
İLERİ SAFHADA DEĞİL VE SIÇRAMAMIŞ
Arjantin hükümetinden yapılan açıklamada 58 yaşındaki Kirchner'in rutin kontroller sırasında tiroit bezinin sağ lobunda kanserli bir nodülün tespit edildiği bildirildi. Devlet Başkanı'nın hastalığının tiroit kanserinin papiller tiroit karsinomu türü olduğu öğrenildi. Ancak hastalığın diğer organlara sıçramadığını vurgulandı. Doktorlar, Kirchner'in yakalandığı kanser türünün erken teşhis edildiği takdirde yaşam oranı en yüksek tür olduğunu ve Kirchner'de saptanan türün agresif olmadığını, bu yüzden de iyileşme ihtimalinin yüzde 98 olduğunu söylüyor.
Arjantin Kanser Birliği üyesi onkolog Marco Bruno da "Tümör erken teşhis edildi ve alındıktan sonra da devlet başkanımızın normal hayatına dönmesini engelleyecek hiçbir unsur bulunmuyor" dedi. Fernandez Kirchner, 4 Ocak'ta ameliyat geçirecek. Operasyon sonrası 72 saat hastanede kalacak ve ardından da 20 günlük bir izne ayrılacak. İki hafta önce, ikinci kez cumhurbaşkanlığı yemini eden Kirchner hastalığı ile ilgili henüz bir açıklama yapmadı. Devlet Başkanı, tansiyonunun düşmesi nedeniyle bu yıl 3 kez programını aksatmak zorunda kalmıştı. Agresif ve çalışkan yapısıyla bilinen Kirchner'in hastalığı, ülkede de tam bir şok etkisi yaptı.
DEVLET BAŞKANI EŞİ kALPTEN ÖLDÜ
2007 yılında ülkesinin ilk kadın devlet başkanı olduktan sonra yoksulluğa karşı izlediği sosyal politikalarla ülkesinde bir hayli sevilen bir lider olan Christina Fernandez Kirchner, 23 Ekim'de yapılan devlet başkanlığı seçiminde oyların yaklaşık yüzde 55'ini aldı. Böylece devlet başkanlığına ikinci kez seçilmiş oldu. Kichner iki döneminde de soya ihracatına dayanan ekonomideki büyüme ile saygınlığını artırdı. Kirchner'in eşi Nestor Kirchner de 2003-2007 yılında Devlet Başkanlığı yapmış, geçen yıl 27 Ekim'de kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmişti. Ekonomideki gelişmelere rağmen Bayan Kirchner, basına uyguladığı sansür nedeniyle muhalifleri tarafından "kara dul" olarak anılıyor. Kirchner'e kara dul denmesinin iki nedeni daha var: Özellikle eşinin ölümünden sonra sürekli siyah kıyafetler giymesi ve koyu tonlu yoğun makyajı tercih etmesi...
GÜNEY AMERİKA LİDERLERİNİN KÂBUSU
Güney Amerika liderlerinden ilk olarak Paraguay lideri Fernando Lugo kansere yakalandı. 60 yaşındaki Lugo'ya Ağustos 2010'da lenf kanseri teşhisi kondu. Görevine devam eden Lugo, altı kez kemoterapiden geçti. Şimdilerde ise sağlığı her geçen gün daha da iyiye gidiyor.
Haziran 2011 tarihinde de 57 yaşındaki Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez, kansere yakalandı. Küba'da iki kez kemoterapi gördü. Kanserin türü hakkında ise bilgi verilmedi.
Kanseri büyük ölçüde yendiğini söyleyen Chavez, ülkesinde gelecek yıl yapılacak seçimlerde yeniden aday olacağını söylüyor.
LULA GIRTLAK KANSERİ...
Lugo ve Chavez'in ardından kanser haberinin adresi bu kez Brezilya oldu. Dünya, ekim ayında eski devlet başkanı 66 yaşındaki Lula da Silva'nın gırtlak kanseri olduğunu öğrendi. Üç sezonluk kemoterapi tedavisi gören Lula'nın hastalığının yüzde 75 oranında gerilediği açıklandı. Lula'nın halefi Brezilya Devlet Başkanı Dilma Roussef'e de 2009'da lenf kanseri teşhisi konuldu. Roussef bir yıllık tedavinin ardından sağlığını kavuştu.
Kanser zincirinin son halkası Arjantin lideri
'Kara Dul' lakaplı Arjantin'in ilk kadın devlet başkanı Christina Fernandez Kirchner, son yıllarda kansere yakalanan dördüncü Latin Amerikalı ülke lideri oldu.