Kanserde Erken Teshis Hayat Kurtariyor

Kanserde Erken Teshis Hayat Kurtariyor

Kanser Haftasi dolayisiyla açiklamalarda bulunan Çankiri Il Saglik Müdürü Dr. Hüseyin Sarikaya, “En önemli kontrol stratejisinin korunma ve erken teshis oldugunu açikça ortaya koymaktadir” dedi.

Çankiri Il Saglik Müdürü Dr. Hüseyin Sarikaya, ‘Kanser Haftasi’ çerçevesinde açiklamalarda bulundu. Kanserde erken teshisin hayat kurtaracagini ifade eden Dr. Sarikaya, tarama programlari ve kanser belirtilerinin erken fark edilmesi ile tedavinin yasam kalitesine önemli katkilar sunacagini ifade etti.

Dünya Saglik Örgütü’nün tarama önerdigi üç kanser türüne de deginen Dr. Sarikaya, 40-69 yas arasi kadinlara 2 yilda bir meme kanseri taramasi, 30-65 yas arasi kadinlara 5 yilda bir rahim agzi kanseri taramasi, 50-70 yas arasi kadin ve erkeklere 2 yilda bir kalin bagirsak kanseri taramalari yapilmasinin önemine vurgu yapti.

“Kanser konusunda en önemli kontrol stratejisinin korunma ve erken teshis oldugunu açikça ortaya koymaktadir”

Kanserde erken teshisin hayat kurtaracagini söyleyen Dr. Sarikaya, “Özellikle tarama programlari ve kanser belirtilerinin erken fark edilmesi, teshis ve tedavi hizmetlerine erken dönemde erisilmesi yolu ile uygulanan tedavinin yasam kalitesine çok sey katabildigi kanser türleri göz önüne alinirsa, korunmanin önemi daha da artmaktadir. Son yillarda yapilan çalismalar, kanser konusunda en önemli kontrol stratejisinin korunma ve erken teshis oldugunu açikça ortaya koymaktadir. Birçok kanser, bir seylerin yolunda gitmedigini gösteren erken belirti ve semptomlar gösterir. Bunlara meme, rahim agzi, kolorektal, deri, agiz ve bazi çocukluk çagi kanserleri dahildir. Bunu bilmek önemlidir, çünkü kanseri erken teshis etmek neredeyse her zaman tedaviyi ve hatta iyilestirmeyi kolaylastirir, bu da kanser teshisi konan kisilerin hayatta kalma sansinin ve yasam kalitesinin artmasi anlamina gelir. Kanserin erken uyari isaretlerini tanimak uygun maliyetlidir ve çogu durumda herhangi bir özel teknoloji gerektirmez. Her birimiz, vücudumuz için neyin normal oldugunu bilmek ve olagandisi degisiklikleri tanimak ve daha da önemlisi, derhal profesyonel tibbi yardim almak için dogru bilgilerle güçlendirilebiliriz. Kanserin belirtileri pek çok farkli kanser türünde çesitlilik gösterir ve hastaligin bulundugu yere baglidir" dedi.

"Kanserle ilgili dogru bilgiye erisim, artan farkindalik ve erken uyari isaretlerini tanima sagligimiz hakkinda bilinçli seçimler yapma, kanserle ilgili kendi korkularimiza ve yanlis kanilarimiza karsi koyma konusunda bizi güçlendirebilir" ifadelerine yer veren Sarikaya, "Ülkemizde, Dünya Saglik Örgütü’nün önerdigi 3 kanser türünde, 40-69 yas arasi kadinlara 2 yilda bir meme kanseri taramasi, 30-65 yas arasi kadinlara 5 yilda bir rahim agzi kanseri taramasi, 50-70 yas arasi kadin ve erkeklere 2 yilda bir kalin bagirsak kanseri taramalari yapilmaktadir. Tarama sonrasi sonucu pozitif ya da süpheli çikan kisiler, tarama sonrasi teshis merkezlerine yönlendirilmekte ve ileri tetkikleri yapilmaktadir. Tarama yas grubundaki tüm vatandaslarimizi ÜCRETSIZ olarak Kanser taramalarini yaptirmak üzere; Hastanelere, Kanser Erken Teshis, Tarama ve Egitim Merkezine (KETEM), Aile Sagligi Merkezlerine (ASM), Toplum Sagligi Merkezlerine (TSM) davet ediyoruz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile