Kanserden Korkmayın

Kanserden Korkmayın

Medical Park Gaziantep Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzm. Dr. Ali İhsan Şeran, kanser tedavisinde gelişmiş teknolojinin kullanıldığını belirterek, "Kanserden korkmayın" dedi.

Radyasyon Onkolojisi Uzman Dr. İha İhsan Seran, kanser tedavisinde son yıllarda kullanılan gelişmiş radyoterapi cihazları sayesinde etkileyici sonuçlar elde edildiğini söyledi.

Kanser tedavisindeki yeni dönem teknolojileri hakkında bilgi vererek, "Geçmiş yıllarda radyoterapi uygulanan hastalarda tedavi esnasında görülen cilt hasarları, idrar yakınmaları ve barsak şikayetleri gelişmiş teknoloji cihazları sayesinde çok ender görülür hale gelmiştir. Uzun yıllardır radyoterapinin tümöre ne kadar yüksek dozda uygulanırsa o kadar etkili olduğunu biliyoruz, ancak eski tedavi cihazları ile tümör hedeflerken sağlıklı dokuya da zarar vermesi nedeni ile istediğimiz dozları veremiyorduk. Son yıllarda sahip olduğumuz cihazlar istediğimiz noktaya yüksek doz verirken çevre dokuyu maksimum düzeyde koruyabilmektedir, bu sayede tümörü ortadan kaldıracak yüksek dozu güvenlikle verebiliyoruz. Örnek olarak eski yıllarda meme kanseri tedavisi yapılırken kalp dozu o denli yüksek olurdu ki uzun dönemde meme kanserinden değil kalp yetmezliği nedeni ile kaybettiğimiz hastalarımız olurdu . Ancak şu anda aynı tedavide kalp dozu son derece güvenilir sınırlar içinde kalmaktadır.Teknolojinin en önemli getirilerinden biri de tedavi süresini kısaltmasıdır. Önceden yarım saatte biten bir hastanın tedavisi şuan ki teknoloji sayesinde 5-10 dk. da bitmektedir. Ayrıca 5 kat daha az sızıntı doz geçirgenliğine sahip kolimatör yapısı sayesinde, sağlam organların radyasyondan etkilenmesini en aza indirir ve ikincil kanser oluşum risklerini de en düşük değerlere indirmektedir. Geçmiş yıllarda tedavi ettiğimiz bölgeyi net olarak göremediğimiz için çok geniş alanlar kullanıyordu. Böylece tümörü tedavi edebilmek için gereğinden büyük alana radyoterapi uygulanıyordu. Yani herkese XL elbise giydiriyorduk, ancak şu an kullandığımız cihazlar bize her gün tedavi ettiğimiz bölgeyi net bir şekilde gösterdiği için her hastaya en uygun tedaviyi yapabilir hale geldik. Artık kişiye özel tedavi planları yapabilmekteyiz." dedi.

Erken akciğer tümerlerinde nokta atışı

Seran, herhangi bir nedenle ameliyat olamayan erken dönem akciğer tümörleri için halk arasında ’nokta atış’ olarak adlandırılan radyo-cerrahi yöntemi kullanıldığını ifade ederek, "Bu yöntemle 1-3 günde sadece tümör bölgesine çok yüksek doz verilerek cerrahiye yakın başarı ile tedavi edilebilmektedir. Önceden radyoterapi 5 ila 8 hafta sürebilen bir tedavi iken yeni dönemde üstün teknoloji közelliklere sahipcihazlar sayesinde 3 veya 5 tedavi uygulamasıyla güvenli bir şekilde yapabilmektedir. Uygun prostat kanserli hastalara 5 günlük tedavi ile normalde 8 hafta süren tedaviyi gerçekleştirebiliyoruz ve hastanın hastanede daha kısa kalıp normal hayatına dönebilmesine olanak sağlayabiliyoruz. Tedavi süreleri de 2-3 kat daha hızlı gerçekleşmekte böylece özellikle ağrılı hastalarda cihazda uzun süre hareketsiz kalmanın getirdiği sorunlarla karşılaşmadan hızlı güvenli bir tedavi yapılabilmektedir. Cerrahi ve kemoterapi uygulanan hastalarda kısa süreli de olsa yaşam kalitesi etkilenebiliyor ancak sadece radyoterapi alan hastalar iyi bir tedavi planlaması ile günlük yaşamına devam edebilmektedir. Radyoterapi esnasında yan etki seyrek ve hafif düzeye olduğu için biz hastalarımıza tedavi esnasında rutin iş ve yaşantılarına devam etmelerini öneriyoruz. Radyoterapi gören hastalar işe gidebilir araç kullanabilir, AVM’ lerde dolaşabilir. Özellikle vurgulamamız gereken bir husus var; radyoterapi alan hastalarımız vücudunda radyasyon taşımazlar ve o nedenle kendisini toplumdan soyutlamasına gerek yoktur" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile