Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nce (YSGP) düzenlenen, "Uranyum Madeninin Yaşamımıza Etkileri" konulu söyleşiye katılan Baki ve eşi Nazan Suna, saçlarını kazıttı. Muhtar ve eşi saçlarını kazıtırken, gözyaşlarına hakim olamadı.
Söyleşi öncesinde, Kisir Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Osmankuyusu ve Yusufalan mevkilerindeki uranyum sondajlarında ölçümler yapıldı. Söyleşide konuşan YSGP ve Nükleer Savaşa Karşı Hekimler Birliği Üyesi Dr. Alper Öktem, 1963 ve 1966 yılları arasında sondajların açıldığını, kuyuların tedbir alınmadan terk edildiğini savundu.
Sondajların bulunduğu Kisir Mahallesi'nde kanser hastalıklarında artış olduğunu iddia eden Öktem, şunları kaydetti:
"Burada daha önce iki defa uranyum madeni işletilmiş ve gerekli tedbirler alınmadan terk edilmiş. Buranın bağlı olduğu mahallede sıklıkla kanser hastalığı yaşandığı belirtiliyor. Burada sorumsuzluk yapılmış, tedbir alınmadan madenler terk edilmiş. Burada araştırma yapmak lazım. Şu anda sadece radyasyonu ölçebiliyoruz. Ama toprakta, bitkide, ağacın köklerinde, gövdesinde, meyvesinde ne kadar uranyum var miktar tayini yapılmalıdır."
Yaptıkları ölçümler neticesinde kaya diplerinde doğal radyasyonun 20 katı radyasyona rastladıklarını belirten Öktem, su havzalarında uranyum aramanın yanlış olduğunu dile getirerek, uranyum madenciliğinin tehlikesine dikkati çekti.
Kanser riskine dikkati çekmek amacıyla eşiyle saçını sıfıra vurduran muhtar Baki Suna, Anayasa'nın 56. Maddesi'ne göre herkesin sağlıklı, dengeli bir çevrede yaşama hakkının bulunduğunu belirtti.
Suna, "Ben de muhtar olarak, vatandaş olarak görevimi yerine getirmek istiyorum. Burada halk sağlığı, çevre geleceği var. Kisir'de kanser hastalığı artıyor. Şu ana kadar kanser hastalığı nedeniyle 8 kişi yaşamını yitirdi. 4 kişi kanser tedavisi görüyor. Kanser bulaşıcı bir hastalık değil, ölümcül bir hastalıktır. Buna dikkat çekmek istiyoruz" diye konuştu.
4 çocuk annesi Nazan Suna ise saçlarının sıfıra vurulması sırasında gözyaşlarını tutamayarak, "Saçlarıma üzülmüyorum. Bir yıl içinde tekrar büyürler. Ben kanser hastası olup da saçlarını, hayatlarını kaybedenlere üzülüyorum" dedi.
- Kanser hastasından destek
Öte yandan 1 yıldır kanser hastalığı nedeniyle kemoterapi gören mahalle sakinlerinden 53 yaşındaki Melahat Taciroğlu, duyarlılıklarından dolayı katılımcılara teşekkür etti.
Kemoterapi sonrasında saçlarının tamamıyla döküldüğünü vurgulayan Taciroğlu, mahallelerinde gerekli tedbirin alınarak daha fazla insanın kanser olmasının engellenmesini istediklerini dile getirdi.
Etkinlikte söz alan YSGP Kurucu Eş Sözcüsü Arif Ali Cangı da uranyum madenlerinin kapatılmasının ardından gerekli rehabilitasyonun yapılmaması nedeniyle sıkıntının yaşandığına işaret etti.
'Kansere' Dikkati Çekmek İçin Saçlarını Kazıttılar
Söke'ye bağlı Kisir Mahallesi Muhtarı Baki Suna ve eşi Nazan Suna, uranyum madenleri nedeniyle arttığını öne sürdükleri kansere dikkat çekmek için saçlarını kazıttı.