Etkinlikte sorunları dinlenip, istekleri sorulan hastalara hediyeler takdim edildi. Ziyaretin ardından onkoloji hastaları ve doktorların katılımıyla her biri farklı kanseri temsil eden renkli balonlar havaya uçuruldu. Etkinlikte konuşan Radyasyon Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Füsun Tokatlı, ’’Kanser, medeniyetimizin son yıllarda oldukça artış gösteren hastalığıdır. Hastalığın sebeplerinde sigara, çevresel faktörler, hormonlu gıdalar, kirli hava ve az olsa genetik rol oynuyor. Dünyada kanser çok artış gösterdiği için tedavisi ve erken tanı çok önemli. Erken tanı hayat kurtarır. Mutlaka taramaların yapılması gerekiyor. Özellikle kadınlarda meme ultrasonunu 40 yaşından sonra yaptırmalı, sinir ve jinekolojik muayene ile rahim ağzı kanserini erken tanınması, erkelerde özellikle belli yaştan sonra prostat içi kan tahlili yapılması, sigara içenler akciğer grafisi çektirmesi gerekiyor. Bunlar erken tanı için çok önemlidir. Biz radyasyon onkoloğu olarak radyasyon terapisi ile hastaları tedavi ediyoruz. Yüksek enerjili X ışınlarını kullanarak kanser hücrelerini öldürüyoruz. Bu tedavi kemoterapi gibi değil, kemoterapi serumla yapılan tedavidir. Bizimki ise cihaza bağlı tedavi. Yüksek enerjili nakil hatları kullanarak hastayı rahatsız etmeyecek şekilde yapıyoruz. Radyoterapi ve kemoterapi birlikte yapıldığı zaman daha etkili oluyor. Tek başına bu tedavi yeterli gelmiyor. Multidisipliner yaklaşım önemli. Hastalar tedavilerden korkmasınlar ve taramalarını yaptırsınlar’’ dedi.
KORUYUCU HEKİMLİK ÖNEMLİ
Koruyucu hekimlik konusuna dikkat çeken Tıbbi Onkoloji ve İç Hastalıklar Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Demiray, ’’Kanserde bizim en önemli problemimiz koruyucu hekimlik olmaktadır. Esas ağırlık vermemiz gereken insanları kanser olduktan sonra değil, sağlıklı insanların kanser olmamasını sağlamaya çalışmalıyız. Bu konuda Sağlık Bakanlığı’nın çok güzel girişimleri var. Bu girişimlerden en önemlisi bence sigara ile mücadele. Son 10 yıla baktığımızda Türkiye’de sigara içme oranları azaldı. Bir hastayı sigaraya bağlı hastalıktan koruyabilmek, ülkeye yapmış olacağınız en büyük hizmet budur diye düşünüyorum’’ diye konuştu.
Beylikdüzü Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Fatma Hoşgöz de, ’ 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle hastaları ziyaret ettik. Onlara küçük hediye sunduk. Taleplerini dinledik. Moral ve motivasyon için yanlarında olduğumuzu bildirdik. Bizden moral gecesi istediler. Arkadaşlarımızla onlara moral gecesi düzenleyeceğiz. Burada onlara hizmet eden herkese teşekkür ederiz” dedi.
"MORAL VE MOTİVASYON TEDAVİNİN EN ÖNEMLİ PARÇASI"
Tedavi gören onkoloji hastaları, belediye yetkilileriyle sohbet ederken dağıtılan hediyeler karşısında duygusal anlar yaşadı. Hastalar, tedavi gördükleri sürede morallerini yüksek tutarken, kendilerine her zamankinden daha çok dikkat ettiklerini belirttiler. Moral ve motivasyona dikkat çeken onkoloji hastaları, etkinliğin sonunda hastane önünde Beylikdüzü Belediyesi yetkilileri, Medicana International İstanbul Hastanesi yönetimi, doktorları ile birlikte sağlık dilekleri ve umutlarıyla kanseri temsil eden farklı renkteki binlerce balonu gökyüzüne uçurdular.
Kanseri Yenmek İçin Gökyüzüne Umut Balonları Uçurdular
Beylikdüzü Medicana Internatioal Hastanesi ve Beylikdüzü Belediyesi işbirliği ile 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle onkoloji hastalarına moral ziyareti düzenlendi.