Tanrıverdi , disiplin amirinin ceza verme yetki ve selayetlerinin belli olduğunu da sö ; yledi . Bu olayın Tü ; rk Silahlı Kuvvetleri ' nde kaza sonucu şehit olan askerlerin ö ; lü ; mleriyle ilgili insanların akıllarına şü ; phe getirebileceğine dikkat ç ; eken Tanrıverdi , toplumdaki gü ; venirliliğin ç ; ok ö ; nemli olduğunu belirterek olayı , olduğu şekliyle nakletmenin silahlı kuvvetlerin ü ; st kademesi iç ; in ö ; nemli bir mesele olduğunu ifade etti .
Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi , Cihan Haber Ajansı muhabirine yaptığı değerlendirmede , bu tü ; r bir kazaya ç ; anak aç ; acak cezanın verilmesinin ne Disiplin Mahkemeleri Kanunu ' na ne de disiplin amirinin ceza verme yetki ve selayetlerine girmediğini vurguladı . ' Buna bir eğitim derseniz , bunun bir nezaret altında olması gerekirdi ' diyen Tanrıverdi , sö ; zlerini şö ; yle sü ; rdü ; rdü ; : ' Dolayısıyla yetkilerini aşmış bir kişinin davranışı olarak değerlendirmek lazım . Yasal işlemin başlatılması doğru . Bu tü ; r fevri yanlış hareket yapan kişiler bulunur ve mutlaka askeri yargı tarafından yargılanır . Doğru bir iş değil tabii . Neticesi itibariyle de zaten doğru bulmak mü ; mkü ; n değil . Yasada olmayan veya yetkisi dışında ceza vermek , kendisini cezaya gö ; tü ; rü ; r . 4 cana mal olmak , bü ; yü ; k bir hata . '
' GÜ ; VENİRLİLİK Ç ; OK Ö ; NEMLİ '
' Genelkurmay Başkanlığı ' nın hayatını kaybeden bazı askerler iç ; in ' Başı taşa ç ; arptı , operasyon sırasında uç ; urumdan dü ; ştü ; , yıldırım ç ; arptı ' şeklindeki sebepleri gö ; stermesi , Elazığ ' daki olaydan sonra insanların akıllarına bir şü ; phe getirmez mi? ' yö ; nü ; ndeki bir soruya ise Tanrıverdi , ' Getirir , ama mutlaka perde arkasında yine yasal işlem başlatılmış demektir . Bu askerle beraber diğer şehit olmuş askerlerin aileleri iç ; in yasal olarak tazminat hakları doğar . Ama belki o bakımdan ' ihtiyatlı ' olmuş diye , bö ; yle bir aç ; ık kapı bırakmak gerekiyor . Bazen durum tam aydınlatılmadığı iç ; in veya vefat eden askerlerin hukuki haklarının korunması iç ; in bö ; yle aç ; ıklama yapılmış olması kabul edilebilir . Ama toplumdaki gü ; venirlilik ç ; ok ö ; nemli . Olayı , olduğu şekliyle nakletmek tabi ki silahlı kuvvetlerin , ö ; zellikle ü ; st kademesi iç ; in ö ; nemli bir mesele olsa gerek ' diye cevap verdi .
Askerliğin eğitimiyle , bü ; tü ; n faaliyetleriyle normal diğer faaliyet alanlarına nazaran daha fazla risk iç ; eren meslek veya hizmet olduğunu hatırlatan Tanrıverdi , dolayısıyla bazen eğitim sırasında bu tü ; r beklenmedik , istenmeyen kazaların cereyan edebileceğini savundu .
Bö ; yle bir kaza oluncaya kadar bu kişinin sorumsuzluk hareketlerinin bir yerde engellenmesi , bilinmesi gerektiğinin altını ç ; izen Tanrıverdi , ' Genç ; bir subay , dolayısıyla amirleri tarafından da kontrol ve nezaret altında tutulması gerekirdi . Bö ; yle bir olaya sebebiyet verebilecek bir yapıya sahip olduğunun anlaşılması durumunda , amirleri tarafından uyarılması gerekirdi . Dolayısıyla o zaman bu tü ; r girişimleri , idari olarak da engelleme imkanları aranmalı , daha iyi kontrol edilmeli . Ayrıca mutlaka hukuk ü ; stü ; n tutulmalı , hukuk dışı ceza verenler hakkında mutlaka amirleri tarafından onlara da işlem yapılmalı . Hukuk ç ; izgisinde kalmak gerekir . Mü ; nferit bir olay da olsa , benzeri olaylara sebebiyet vermeyecek şekilde genç ; subay ve astsubayların hukuk ç ; izgisine ç ; ekilmesi iç ; in amirlere bü ; yü ; k gö ; rev dü ; şer . ' şeklinde konuştu .
' Ç ; UKURCA ' DAKİ OLAY , AMİRLERİN İLGİSİZLİĞİ '
7 Mayıs 2009 tarihinde Hakkâ ; ri ' nin Ç ; ukurca ilç ; esi kırsalında askeri aracın geç ; işi sırasında patlayan ve altı askerin şehit olduğu mayınları , askerin kendisinin dö ; şediği yö ; nü ; ndeki iddiaları da değerlendiren Tanrıverdi , şö ; yle konuştu : ' Gü ; venlik aç ; ısından birlik kendi ç ; evresine veya bir kısım tehlikenin geleceği yerlere mayın dö ; şeyebilir ama işaretlenmesi lazım . Birlikte o istikamette gö ; rev yapan personelin bilgilendirmesi lazım . Tabi yine amirlerin biraz ilgisizliği var diye değerlendirmek gerekiyor . Eğer kendi birliğinin personeli , o birliğin dö ; şediği mayınlardan haberdar değil , o bö ; lgeyi bilmiyorsa ; tanıtılması , gö ; sterilmesi gerekiyor . Yine amirlerde bir hata olduğu anlaşılıyor . O bö ; lgeyi askerlerine tanıtmaması aç ; ısından . '



















