Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yapan Nöroloji Uzmanı Dr. Elmas Usta, parkinson hastalarının doğru tedavi, uygun tedbirler ve yaşam tarzıyla uzun yıllar kaliteli yaşam sürdürebileceklerini bildirdi.
Usta, yaptığı yazılı açıklamada, parkinsonun hareketlerin yavaşlaması, istirahat halinde ortaya çıkan kol ve bacaklarda titremeler, kaslarda katılık ve sertlik, postür reflekslerinde azalma gibi ana bulgularla seyreden ancak bunların yanında birçok diğer sistem bulgusunun da olabildiği yavaş ilerleyici bir beyin hastalığı olduğunu belirtti.
Parkinsonun erişkinlerde alzheimer hastalığından sonra ikinci sıklıkta görülen sinir hücre harabiyeti sonucunda gelişen bir hastalık olduğunu vurgulayan Usta, 'Beyinde dopamin salgılayan hücrelerin hasarı sonucu ortaya çıkmaktadır. Parkinsonun görülme sıklığı 55-60 yaş üzerindeki nüfusta yüzde 1'dir. Parkinson olgularının yüzde 5 ila 10'u kalıtsaldır ve genetik tipler genellikle 40 yaş öncesinde başlar.' ifadesini kullandı.
Usta, parkinsonun belirtilerinin hareketle ilgili olanlar ve hareketle ilgili olmayanlar şeklinde iki gruba ayrıldığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
'Hastalarda bulgular büyük oranda tek taraflı başlar ve yıllar içinde vücudun diğer tarafına da geçebilir. Bu belirtilerden en önemlisi hareketlerin yavaşlamasıdır. Bununla ilişkili olarak hastanın yürümesi de etkilenir, hastalığın ağır olduğu taraftaki kolu sallamada azlık ve yavaş yürüme görülür. Aynı bulgular yüzde olduğunda mimik hareketlerin ve ifadelerin azaldığı donuk yüz görünümü ortaya çıkar. Titremeler özellikle hasta istirahat durumundayken ortaya çıkar, en sık ellerde, daha az oranlarda ise ayaklarda, çene ve dudaklarda görülür. Çok önemli bir belirti olmasına karşın hastaların hepsinde titreme görülmeyebilir.'
Dr. Usta, parkinsonun toplumda yeteri kadar ve doğru olarak tanınmadığını vurgulayarak, 'Parkinson tanısı konduğunda sanki hastanın hızla ilerleyecek ve kısa sürede tekerlekli sandalyede sonlanacak bir hastalığa yakalandığı düşünülüyor. Parkinson hastaları doğru tedavi, uygun tedbirler ve yaşam tarzıyla uzun yıllar kaliteli bir yaşam sürebilirler. Parkinsonda ilaç tedavisinin yanında düzenli hareket, yürüyüşler ve egzersizler de çok önemlidir.' değerlendirmesinde bulundu.
Kanuni Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Usta Açıklaması
'Parkinson hastaları doğru tedavi, uygun tedbirler ve yaşam tarzıyla uzun yıllar kaliteli yaşam sürebilirler'.