Düzenlenen konferansa, Bartın İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış, Bartın Müftüsü İsmail Bayrak, Müftü Yardımcıları Veyis Polat, Rıdvan Karataş, BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt, TÜMÇED Başkanı Yılmaz Sürül, daire amirleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan TÜMÇED Başkanı Yılmaz Sürül, Osmanlı tarihinin, yabancıların etkisiyle çoğu zaman yanlış öğrenildiğini belirtti.
Dernek Başkanı Sürül, “Dedelerinin nasıl oturup kalktığını bile bilmeyenlerin yaptığı dizilerden tarih asla öğrenilemez. Tarihi doğru kaynaklardan öğrenmek için Bartın'a Tarihçi Yazar Talha Uğurluel'i davet ettik” dedi.
Tarihçi Yazar Talha Uğurluel ise, Kanuni Sultan Süleyman döneminin sanatını, yönetim anlayışını, harem hayatını, Hürrem Sultanı, Kanuni'nin Fransa kralına yazdığı mektubu ve vasiyetini anlattı. Yazar Uğurluel, “Mohaç Muharebesi'nden sonra Kanuni'nin 'Bugün kalbime biraz gurur girdi. Yatağımı dehlize serin' dedi.
O gece dehlizde yattı. Büyük padişahın iç dünyasına ışık tuttu. Kanuni Sulta Süleyman'a 'Kanuni' denilmesinin nedeni, padişahın pek çok kanun koyarak bunları doğru şekilde uygulamasından kaynaklandı. Bugün Türkiye''de insanlarımız yanılgı içine düşüyor. Kanuni Sultan Süleyman 'ın annesi Hafsa Sultan açık giysi kıyafetlerle sarayda dolaşmazdı. Bu tür giyime ancak Fransız saraylarında rastlanır. Hafsa Sultan, Kanuni sefere çıktığı zaman gece kalkıp dua ederdi. Hürrem Sultan'ın ise altı çocuğu vardı. Gelirinin tamamını hayra bağışlardı. Türkiye 'de, bizim en büyük hatamız saray deyince akla Avrupalıların sarayları, taç deyince onların taçları, taht deyince onların tahtları geliyor. Kanuni'nin 46 yıllık ömrünün geçtiği yer Topkapı Sarayı'ndaki bir odadır. Onu asıl büyük yapan, başarı karşısında şımarmamak, 'Ne oldum delisi' olmamak ve kendisini hesaba çekmekti. 'Unutma ey Süleyman bu başarı Allah'tandır' diyebilmek farklı dünya liderleriyle Kanuni Sultan Süleyman arasındaki farktır. Kanuni Sultan Süleyman'ın, şatafatı seven, her gün bir başka kadınla gönül eğlendiren, hazine mallarını dağıtan, zevk ve sefa içerisinde yaşayan, içki içen biri olmadı. Bu tür yakıştırmaların Avrupalı oryantalistlerle, bunların Türkiye'deki uzantıları tarafından, özellikle diziler aracılığı ile yapıldı. Yurt içinde ve yurt dışında üç yıldan fazla süren Kanuni Sultan Süleyman ve Topkapı Sarayı araştırmaları sonrasında bulduğu, tamamı orjinal belgeler ve kendi çektiği fotoğraflardan oluşan arşivle konferanslar verdi. Televizyonda gösterilen Kanuni dönemini veya Osmanlı'yı anlatan dizilerde senaristler çarpıtma yapıyor” dedi.
Yaklaşık 3 saat süren ve yoğun ilginin gösterildiği konferans sonunda Tarihçi Yazar Talha Uğurluel'e TÜMÇED adına Bartın Müftüsü İsmail Bayrak tarafından hediye takdim edildi. Daha sonra Talha Uğurluel kitap ve CD'lerini imzaladı .
Kanuni Sultan Süleyman Konferansı Yapıldı
Bartın Tüm Çalışanlar ve Emekliler Yardımlaşma Eğitim Kültür ve Sanat Derneği (TÜMÇED) organizasyonuyla Araştırmacı Tarihçi Yazar Talha Uğurluel'in Kanuni Sultan Süleyman konulu konferans düzenlendi.