Kanuninin Hediyesi, Paha Biçilemeyen Kürenin Içinde Yumurta Gizli

Kanuninin Hediyesi, Paha Biçilemeyen Kürenin Içinde Yumurta Gizli

Kanuni Sultan Süleyman’in 16. Yüzyilda Sivas Divrigi Ulucami’ye hediye etmek için özel olarak yaptirdigi, içinde deve kusu yumurtasi bulunan çini küre, Gök Medrese Vakif Müzesinde sergileniyor .

Sivas’ta Gök Medrese Vakif Müzesinde sergilenen çini küre müzeye gelen ziyaretçilerde hayranlik uyandiriyor. 16 yüzyilda Kanuni Sultan Süleyman tarafindan Bursa’da çini ustalarina özel olarak yaptirilan eserin içerisinde deve kusu yumurtasi bulunuyor. Deve kusu yumurtasinin yaydigi koku örümcek ve benzeri küçük böcekleri bulundugu ortamdan uzak tuttugu için tarihi yapilarda kullanildigi biliniyor. O dönemde Divrigi Ulu Caminin tavanina asilan ve essiz motiflerle islenen çini küre simdilerde ise Gök Medrese Vakif Müzesinde sergileniyor.

“Içerisinde bir deve kusu yumurtasi bulunuyor”

Sanat Tarihçi Yunus Saritas, eserin görselliginin yaninda örümcek gibi böcekleri de uzak tuttugunu belirterek, “Önünde bulundugumuz çini küre 16 yüzyilda Kanuni Sultan Süleyman tarafindan yaptirilan bir eser. Içerisinde bir deve kusu yumurtasi bulunuyor. Kanuni Sultan Süleyman tarafindan Divrigi Ulu Cami hediye edilmistir. Divrigi’ye getirilen bu küre caminin örtüsüne asiliyor ve içeresinde bulunan deve kusu yumurtasi sayesinde hem bir süs unsuru olarak ayni zamanda da yapi içerisinde bulunan örümceklerin yapidan uzaklasmasina ve örümcek aglarinin yapiyi kusatmasina engel oluyor. Eser su anda Gökmedrese Vakif Müzesinde sergilenmektedir. 16 yüzyilda Osmanlinin önemli bir çini merkezi olan Bursa’da yapiliyor” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile