Kanunu Tasarısı'na Çığlıklı tepki Rize

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi Fırtına Vadisi'nde bir grup, Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı'na 'çığlık' atarak tepki gösterdi.

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi Fırtına Vadisi'nde bir grup, Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı'na 'çığlık' atarak tepki gösterdi.
Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı'na tepki amacıyla düzenlenen mitinge, Çamlıhemşin Belediye Başkanı İdris Lütfü Melek, Doğa Derneği Başkanı Güven Eken, Derelerin Kardeşliği Platformu Sözcüsü Ömer Şan ile çevreciler ve yöre halkı katıldı. İkizdere Vadisi Ayder yolu üzerinde pankartlar açarak sloganlar eşliğinde yaklaşık 100 metre yürüyen grup, daha sonra tarihi kemer köprü üzerine çıkarak protestolarını sürdürdü.
Burada açıklama yapan Fırtına Vadisi Girişim Sözcüsü Yakup Okumuşoğlu, toplamda bin 760 HES projesinin 8 bin 800 metre uzunluğundaki dereler üzerinde kurulmak istendiğini belirtti.
Vadilerin yıkılmak ve kendilerinin buna seyirci kalmalarının istendiğini öne süren Okumuşoğlu, 'Bunu böyle zannedenlere sesleniyoruz: Ey MÜSİAD, TÜSİAD, HESİAD siz ancak paranıza hükmedersiniz, uşaklarınıza hükmedersiniz, yaşama hükmedemezsiniz. Tasarısı bozuk kanununuzu çıkartırsınız ama yaşamı aradan çıkartamazsınız. Söz konusu tasarı ile sularımızın, ormanlarımızın, dağlarımızın ancak kağıt üzerinde sahibi olabilirsiniz. Yaşamın sahibi biziz ve asla size vermeyeceğiz' dedi.
Bugüne kadar kendilerine kötü niyetli denildiğini ve sustuklarını kaydeden Okumuoğlu, 'Artık susmayacağız. Yaşamı soykırıma uğratan icatlarınız canımıza tak etti. Biz vadileri savundukça siz yıkımı savundunuz. Biz hak dedikçe bizi vatan haini ilan ettiniz. Yaşamı savunmak vatan hainliği ise bizler vatan hainiyiz. Vatan haini olmaya devam edeceğiz' diye konuştu.
Artık sözün bittiği yerde olduklarını savunan Okumuşoğlu, 'Bundan sonra siz yaşamın kendisi ile yüzleşeceksiniz. Bundan sonra artık konuşmayacağız, sizi her gittiğiniz yerde, kurdun, kuşun, böceğin sesi ile karşılayacağız. Size artık insan icadı seslerle seslenmeyeceğiz' dedi.
Konuşmanın ardından Okumuşoğlu ve çevreciler, çığlık atarak tepkilerini dile getirdi. Bu arada bölgenin sit alanı ilan edilmesinin ardından mağdur olduklarını iddia eden bazı vatandaşlar, çevrecilere tepki gösterdi. Mitinge katılan grup, bu tepkiye alkışla karşılık verdi. Çamlıhemşin AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi Osman Haşimoğlu, araya girerek vatandaşları sakinleştirdi.
Sit alanı mağdurları adına açıklama yapan Hasan Uzun, 'Evimizi onardığımız için mahkemelik oldum. Beş yıl ile yargılanıyorum. Mezar yeri bile kazamıyoruz. Babamızın tarlasını kullanamıyoruz. Buralı olmayan, yılda sadece bir ay buraya gelen yöre halkı bizim içinde bulunduğumuz durumu bilmeden tepki gösteriyor. Sit alanı hepimizi mağdur etti' diye konuştu.

20.11.2010 15:11:24
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile