Kapadokya’da Meydana Gelen Balon Kazası

Kapadokya’da Meydana Gelen Balon Kazası

Nevşehir’de 3 Brezilyalı turistin ölümü, 22 turistin de yaralanması ile sonuçlanan balon kazasının ardından gözler Kapadokya’da düzenlenen balon turlarına çevrildi.

Her sabah 100’ü aşkın balonun havalandığı Kapadokya’da, yılda 600 bini aşkın yabancı turist turlara katılıyor.

Anatolia Baloons Genel Müdürü ve Balon Pilotu Eğitmeni Mahmut Uluer, yaptığı açıklamada, dünyada sıcak hava balonculuğu alanında en fazla ticari uçuşun yapıldığı Kapadokya bölgesinde 21 firmanın 170 tescilli sıcak hava balonu bulunduğunu ve bölgede günde yaklaşık 2 bin, yılda ise ortalama 600 bin turistin balon turlarına katıldığını ifade etti.

Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya’da balon turlarının 20 önce başladığını ve son yıllarda hem yabancı hem de yerli turistlerin bu turlara büyük ilgi gösterdiklerini ifade eden Uluer, Kapadokya’nın, sıcak hava balonculuğunda dünyanın en konforlu ve en güvenli uçuş merkezi olduğunu vurguladı.

Son yıllarda dünya sivil havacılık otoritelerince bölgenin balonlar için en kaliteli, güvenli uçuş ve cazibe merkezi olarak değerlendirildiğini kaydeden Uluer, hava şartlarının iyi olması halinde her gün balon uçuşu yaptıklarını dile getirdi.

Kapadokya bölgesinin güzelliklerini havadan izlemek isteyenler için 45 dakika ile 1,5 saat arasında değişen turlar düzenlendiğini söyleyen Uluer, “Kapadokya’nın simgesi olan balon turları, bölgenin eşsiz güzelliğini görmenin en etkili yoludur. Yerli ve yabancı turistlerimize, gökyüzünde süzülerek bölgenin eşsiz güzelliklerini görme imkanı sağlıyoruz. Yaklaşık 1500 metre irtifaya çıkarak gün doğumunda Kapadokya’yı izletiyoruz. Vadi içlerine de inerek turistlerin peri bacaları ve vadi manzaraları fotoğraflamalarına imkan veriyoruz” dedi.

“BÖLGEDEKİ PİLOTLARIN TAMAMI EĞİTİMLİ”
Bölgedeki balon firmalarında görev yapan pilotların büyük bir bölümünün Türk olduğunu belirten Uluer, balon pilotluğu için ciddi bir eğitimin verildiğini ve pilotların sürekli olarak denetlendiklerini söyleyerek, “Balon pilotu yetiştirmek için açılan eğitim kurslarının ilk aşamasında adaylara haberleşme, telsiz, meteoroloji derslerinin olduğu 12 farklı konuda eğitim veriliyor ve 25 saat uçuş gerçekleştiriyor. Hava şartlarına bağlı olarak 3-4 ay devam eden kurslar sonunda adaylara, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin yaptığı sınavları geçmeleri halinde "Balon Hususi Pilot Lisansı" (PPL) veriliyor. Pilot adayları yolcusuz 60 saat uçuş tecrübesi edindikten sonra 50 saatte de teorik eğitim alıyor. Bu eğitimleri de başarıyla tamamlayan pilotlar Balon Ticari Pilot Lisansı (CPL) almaya hak kazanıyorlar. Bu lisansı alan pilotlar ilk aşamada 12 kişilik ve altındaki balonlarda ticari uçuş yapma hakkı kazanıyor ve aylık 3 bin 500 lira maaşla işe başlıyor. Pilotların daha büyük sepetli balonlarda uçuş yapabilmeleri için 100 saatlik uçuş tecrübesi aranıyor. Ayrıca Sivil Havacılık Yönetmeliğine göre pilotlar her 2 yılda bir lisans yenileme sınavlarına giriyorlar” diye konuştu.

“KAZANIN HAVA TRAFİĞİ İLE İLGİSİ YOK”
Kapadokya’nın balon hava trafiği açısından son derece yoğun olduğu ve kazanın bu sebepten dolayı meydana geldiği iddialarını da yalanlayan Uluer, kazanın münferit bir olay olduğunu belirtti.

Kapadokya’da her gün 100 civarında balonun uçuş yaptığını ve bölgenin ticari balon uçuşları açısından en yoğun hava trafiğine sahip bölge olduğunu kaydeden Uluer, “Dünyanın her yerinde her yıl çeşitli balon festivalleri düzenleniyor. Bu festivallerde bin civarında balon aynı anda, aynı bölgede güvenli bir şekilde uçuş yapar. Dolayısıyla bunun balon sayısı ve hava trafiği ile doğrudan bağlantılı olduğunu söylemek yanlış olur” şeklinde konuştu.

Düşen balonun pilotu Portekizli Rodrigo Nevez’in de son derece tecrübeli bir pilot olduğunu söyleyen Uluer, onun deneyimi sayesinde daha büyük bir faciadan dönüldüğünü vurgulayarak, “12 yıl kendi kullandığı balonun üretim yerinde çalışmış ve balonun ateşleme sistemi üzerinde uzun yıllar tecrübe sahibi. 15 yıllık bir uçuş tecrübesine sahip. Pilot kaza anında kahramanca hareket ederek kazanın en hafif şekilde atlatılmasını sağladı. Zamanında yakıt hortumlarını kapatarak balonun mümkün olduğu kadar yavaş düşmesi için her şeyi yapmış. Düşme sırasında ise pilot yolculara düşüş pozisyonu aldırmıştır” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile