Milyonlarca yıl önce Erciyes ve Hasan dağlarının püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu tüf tabakanın yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkan doğa harikası peribacalarına, dünyanın bir çok ülkesinden ziyaretçi ilgi gösteriyor.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) Nevşehir Temsilcisi Sinan Çetinkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl 300 bin kişinin Kapadokya bölgesinin doğal güzelliğini sıcak hava balonuyla havadan görme fırsatı yakaladığını söyledi.
Çetinkaya, bu yıl sayının 330 bine ulaşmasını beklediklerini ifade ederek, "Kapadokya bölgesini sıcak hava balonu ile görmek isteyen ziyaretçilerin bu yıl bölge ekonomisine 220 milyon lira gelir getirmesini bekliyoruz" dedi.
SHGM Nevşehir Temsilciliğinin geçen yıl faaliyete geçtiğini hatırlatan Çetinkaya, "Kapadokya bölgesinin doğal güzelliklerini gökyüzünden seyretmek isteyen yerli ve yabancı turistlerin tercih ettiği sıcak hava balonları, sıkı denetimimiz altında olacak. Böylece balonlar, turistlere rahat ve güvenli yolculuk olanağı sunmanın yanında artan yolcu sayısıyla bölge ekonomisine katkı sağlayacak" diye konuştu.
- Balonlardaki güvenlik en üst seviyede olacak
Dünyada, havaalanlarında uçaklar için uygulanan ve iniş kalkış bilgilerinin paylaşıldığı Slot Hizmet Merkezi'nin (SHM) ilk defa Kapadokya'da, sıcak hava balonları için uygulandığını vurgulayan Çetinkaya, şöyle devam etti:
"SHM'ye, 5 hattı bekletip sıralandıran çağrı merkezi kuruldu. Çağrı merkezi, işletmelerin her türlü problemine cevap verebilmek amacıyla 24 saat hizmet vermektedir. Hava koşullarının değerlendirilmesi ve uçulup, uçulmayacağına karar verilebilmesi için 8 kişilik pilot ekibi kuruldu. Aynı veritabanı üzerinden bu pilotların görüşleri alınarak balon firmaları ile SHGM ortak internet sayfasına, sarı (beklemede kal), yeşil (uçulabilir) ve kırmızı (uçulamaz) bayrak işaretleri konularak kötü havalarda yapılan uçuşlar engellenmektedir."
- Balonlar GPS ile takip ediliyor
Çetinkaya, balon işletmelerinin Hava Trafik Kontrol (ATC) ünitelerine belgegeçer yoluyla gönderdikleri uçuş planlarının artık dijital ortamda kabul edildiğini ve balon iniş yapana kadar takip edildiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
"İşletmelerin tüm bilgileri ile uçuş planları aynı veritabanında SHM'ye sunuluyor. Bu veritabanı sayesinde uçuş sayıları, yolcu sayıları, uçulan gün sayısı gibi bilgilere anında ulaşılabiliyor. SHGM tarafından 14 Haziran 2013'te yayımlanan genelge kapsamında, işletmelerin kayıt özellikli GPS cihazı temin etmeleri istendi ve bu kayıtların her uçuş sonrası veritabanına yüklenmesi kuralı getirildi.
Bir diğer program sayesinde GPS kayıtları veritabanından alınarak analiz edilmektedir. Bu sayede uçuş bölgesi sınırları dışına çıkılması, hız limitinin aşılması, irtifa ihlalleri gibi uygunsuzlukların tespiti sağlanmaktadır."
- Balon pilotlarına sıkı denetim
Çetinkaya, balon pilotlarının birbiriyle haberleştiği telsiz konuşmalarının kaydedilmesini sağlayan yeni cihaz alındığını belirterek, bu konuşmaların herhangi bir olayda incelenebileceğini anlattı.
Bölgenin turizm merkezi olması nedeniyle pilotların İngilizce seviyelerine ilişkin kural getirildiğini, bu sayede yolcu ile iletişimin en üst seviyede tutulmasının amaçlandığını ifade eden Çetinkaya, "Pilotlara, A2 seviyesinde İngilizce bilme şartı getirdik. 15 Ağustos 2013'ten itibaren bu konuda sıkı denetim başlattık. Aynı zamanda yabancı pilotlara da Türkçe bilme şartı getirdik. Çünkü yabancı pilotların yer ekibiyle sağlıklı iletişim kurmaları gerekiyor. Böylece hem yer ekiplerinin hakları korunmuş oldu hem de yaptıkları işin ne kadar önemli olduğunu daha çok anlamalarına yardımcı olduk" diye konuştu.
Pilotlara alkol ve uyuşturucu kontrolü de yapılacağını vurgulayan Çetinkaya, "Daha önce jandarma tarafından alkol kontrolü yapabiliyorduk ancak uyuşturucu kontrolü yapamıyorduk. Yapılan yazışmalar sonucu Emniyet Genel Müdürlüğü ile işbirliğine gidildi. Bundan sonra pilotlar, alkol ve uyuşturucu kontrolünden aynı anda geçecek" dedi.
Çetinkaya, 2006'dan itibaren artan yükselişle büyüyen balon sektörünü, ülke ekonomisine ve prestijine zarar vermeden uçuş emniyetini en üst seviyede tutarak geliştirilmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Kapadokya 'Havadan' Para Kazanıyor
Peribacaları, kayadan oyma ev ve kiliseleriyle Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesini gökyüzünden izlemek isteyen turistlerin tercih ettiği sıcak hava balon turları, hem bölge turizmine hem de ekonomiye katkı sağlıyor.