Kapadokya'nin 'Cografyasi' Yeniden Yazilacak

Kapadokya'nin 'Cografyasi' Yeniden Yazilacak

UNESCO tarafindan 1985 yilinda Dünya Kültür Mirasi ilan edilen ve Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden olan Kapadokya Bölgesi’nin olusumun Erciyes, Hasan ve Güllü Daglari ile alakasinin olmadigi ortaya çikti.

Cografya kitaplarinda; Kapadokya bölgesinin 60 milyon yil önce; Erciyes, Hasan Dagi ve Güllü Dagi’in püskürttügü lav ve küllerin olusturdugu yumusak tabakalarin milyonlarca yil boyunca yagmur ve rüzgar tarafindan asindirilmasiyla ortaya çiktigi yazarken, yapilan son arastirmalarda Kapadokya bölgesinin Erciyes, Hasan ve Güllü dagiyla alakasinin olmadigi ortaya çikti.

"Kapadokya kendi volkanik bacalarindan olustu"

Kapadokya Üniversitesi Kapadokya Jeolojik Miras ve Kaya Oyma Yapilari Uygulama ve Arastirma Merkezi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mutluhan Akin, "Kapadokya Bölgesi’ndeki volkanik kayaçlarin çogu kitaplarda Hasan dagi, Erciyes ve Melendiz volkanlarinin püskürmesi sonucu olustugu yazmakta. Milli Egitim Bakanligi tarafindan yayinlanan cografya kitaplarinda da bu sekilde tanimlamalar yer almakta. Ancak son zamanlarda yapilan bilimsel çalismalar, Istanbul Teknik Üniversitesinde görevli bilim adamlari tarafindan yapilan çalismalar ve radyometik yas tayinleri bölgedeki volkanik istifin söz konusu volkanlarin Erciyes, Melendiz ve Hasan dagindan olusmadigini, bölgenin kendi içerisinde bulunan çikis bacalarindan meydana geldigini göstermekte. Özellikle Derinkuyu ve Acigöl bölgesindeki çikis bacalari bölgedeki volkanik istifin olusmasinda en önemli merkezler olarak görülmekte” dedi.



"Erciyes ve Hasan daginin yasi daha genç"

Prof. Dr. Akin, yaslandirma olarak bakildiginda da Kapadokya Bölgesini’nin olusumunun Erciyes ve Hasan Daginin olusumundan daha eskiye dayandigini söyleyerek, "Yaslandirma olarak bakildiginda bölgedeki kayalar 5 ila 9 milyon yil yasindayken, Erciyes, Hasan ve Melendiz gibi Stratovolkan yaklasik iki milyon yil yasinda ve daha gençler. Bu nedenle basta Milli Egitim Bakanligi tarafindan yayinlanan cografya kitaplarinda ve diger bilimsel kitaplarda yer alan bu yanlisligin da düzeltilmesi gerekiyor. Daha dogru tanimlamalarin yapilmasi için bölgenin kendi içerisindeki çikis bacalarindan kaynaklandiginin belirtilmesi gerekiyor” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile