Eğitimci İsmail Demirel’in başkanlığında 5 yıl önce bir öğrenci topluluğunun katılımı ile kurulan grup değişik mesleklerden 41 kişiyi bünyesinde barındırıyor. Her hafta sonu bölgeyi karış karış gezen grup şimdiye kadar; 520 çiçek, 102 ağaç, 39 böcek, 124 kelebek, 92 kuş, 13 yabani hayvan, 11 sürüngen ve 10 balık türünü fotoğraflayarak belgelemeyi başardı. Kapadokya’nın dünyanın sayılı güzelliklerinden birine sahip eşsiz bir bölge olduğunu belirten Demirel, yağmurlu olmayan her pazar günü aralarında eğitimci, memur, öğrenci , işçi ve çeşitli meslek gruplarından oluşan 41 kişilik gezginci grup ile birlikte büyülü coğrafyada geziler düzenlediklerini ifade etti.
Bugüne kadar düzenledikleri gezilerle çok sayıda vadi, antik yerleşim bölgeleri, cami, medrese, köprü, su kemeri, çeşme, kümbet, külliye, müze, kilise, şapel, manastır, yeraltı kenti ziyaretleri yaptıklarını anlatan Demirel, kültürel ve tarihsel zenginliğin gözlemlenmesinin yanı sıra Nevşehir ve yöresinde bulunmasına karşın bugüne kadar etkin şekilde ele alınmadığını belirledikleri 520 çiçek, 102 ağaç, 39 böcek, 124 kelebek, 92 kuş, 13 yabani hayvan, 11 sürüngen ve 10 balık türünü fotoğraflayarak belgelediklerini söyledi.
6 yıllık süreçte bölgede 9 farklı maden türünün de fotoğraflanarak kayıt altına alındığını dile getiren Demirel, Kapadokya kültürünü yansıtan değişik kıyafetler ve yöresel yemeklere ilişkin olarak da belgeleme çalışmaları yaptıklarını söyledi.
Bölgenin zengin kültürel, doğal ve tarihsel değerlerinin bir araya getirilmesi ile 43 farklı konuda 16 bin 670 fotoğraf ve belgeden oluşan tanıtım DVD’si de hazırladığını ifade eden Demirel şöyle konuştu “Kapadokya gezgincisi arkadaşlarımızla beraber, bölgenin doyumsuz zenginliklerini kayıt altına alma imkanı bulduk. Bölgenin bilinmeyen kültürel zenginliğini keşfetmek bizlere farklı bir heyecan veriyor. Her yıl yüz binlerce turistin ziyaret ettiği, adım, adım dolaştığı bu merkezleri, üzerinde yaşayan bizlerin ziyaret etmemesi elbette düşünülemezdi. Her Pazar günü havanın yağmurlu olmaması halinde ziyaretlerimizi sürdürüyoruz. Kimi zaman dik yamaçlı bir vadide, kimi zaman metrelerce yükseltide bir dağ ve tepede bu gezilerimiz gerçekleşiyor. Tertemiz bir doğada hem ciğerlerimize bol oksijen depolama ve hem de zenginliklerimizi daha yakından tanıma imkanı buluyoruz. Bu çalışmalarımızdan yola çıkarak Nevşehir Kelebekleri ve Nevşehir Kuşları isimli bir kitap da hazırladım.”
Kapadokya'nın Gezginleri Bölgeyi Karış Karış Gezip Fotoğraflıyor
Nevşehir’de Kapadokya Gezginleri adıyla anılan grup bölgenin doğal, kültürel ve tarihsel mekanlarını yeni baştan keşif etmenin sevincini yaşıyor.