Kapadokya'ya 'Balon Hastanesi'

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya'da sıcak hava balonları, uçuşların güvenli yapılabilmesi için Türkiye'nin ilk "balon hastanesinde" kontrolden geçiriliyor.

Yılda yaklaşık 300 gün uçuş ile dünyanın önde gelen sıcak hava balonu kalkış bölgesi Kapadokya'da, güvenli uçuş yapılabilmesi için balonların bakım ve onarımı, yaklaşık 4 ay önce kurulan Kapadokya Balon Bakım Merkezi'nde yapılıyor.

Kapadokya Balon Bakım Merkezi İşletme Müdürü Nejat Öksüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işletmenin Sivil Havacılık talimatları doğrultusunda KOSGEB'in İşbirliği-Güç Birliği Destek Programı kapsamında 30 ay önce belirlenen periyodun sonunda kurulduğunu söyledi.

Öksüz, merkezin Türkiye'de tek olduğunu, uçuşların gerçekleştirildiği yerler arasında ise Kapadokya ile Pamukkale'nin bulunduğunu belirtti.

- Bakımlar tek merkezde ve dünya standartlarında yapılıyor

İşletme bünyesinde alanında profesyonel ve dünya standartlarında eğitim almış 19 çalışanın olduğunu aktaran Öksüz, işletmenin, Türkiye'deki balonlara hizmet etmek üzere kurulduğunu anlattı.

Öksüz, tüm balonların uçuşa elverişli ve bakım işlemlerini yıl boyunca yaptıklarına değinerek, "Burası esasında bir balon hastanesi, hem kayıtlarını tutuyoruz hem de ağrıyan yerlerini tedavi ediyoruz" dedi.

Balon bakım merkezinin Türkiye'de büyük bir ihtiyaç olduğunun altını çizen Öksüz, tüm dokümantasyon ve bakımların kontrol altında tutulduğunu, böylece daha emniyetli ve bakımı yapılmış balonların uçuşu sağlanarak hem balonların arıza verme oranının düşürüldüğünü hem de uçuş ömürlerinin yükseltildiğini ifade etti.

- Balonlar periyodik ve genel olmak üzere iki aşamalı yapılıyor

Balon bakımlarının iki aşamalı olarak yürütüldüğünü aktaran Öksüz, "Sürekli uçuşa elverişlilik ve bakım sorumluluğu talimatı gereği burada balonların uçuş için sürekli elverişli olması sağlanır. Bu balonlara faal olarak yıl boyunca uçuş onayı verilir. Balonların uçuşa elverişlilikleri yılda bir kez yenilenir ve burada bu tür balonların her türlü parça listeleri, değişmesi gereken parçalar, yapılması gereken bakımlar planlanır" diye konuştu.

Öksüz, her balonun yılda ortalama 100 saatlik uçuş sonucu bakıma alınmasının zorunlu olduğunu ifade ederek, yine balonların yılda 3 defa periyodik olarak bakıma alındığını kaydetti.

Diğer bakım şartının ise özel bakım gerektiren nedenlerden dolayı yapıldığını dile getiren Öksüz, "Mesela sert iniş veya farklı bir arızadan dolayı özel bakıma gelirler. Bunun haricinde gün içinde meydana gelen kubbe, sepet, börner veya yakıt arızalarından dolayı anlaşmalı olduğumuz balon uçuşu yapan firmalar arızalarının ne olduğuyla ilgili bir ön tanıyla gelirler. Buna göre işlemler başlar daha sonra gelişen diğer arızalarda varsa bunlar kullanıcı firmaya belirtilerek gün içinde tamiratı balon merkezi tarafından yapılır" ifadelerini kullandı.

Öksüz, balon faaliyetleri içerisinde bu tür kontrollerin hem turistin güvenini kazanma hem de ülkenin yurt dışında tanıtılmasında önemli olduğunu bildirerek, "Balon bakımı konusundaki tedirginliklerin yüzde 90'ının giderildiğini söyleyebiliriz. Ülkemize turist getiren acenteler böyle bir kuruluşun olmasından dolayı memnuniyetini dile getiriyorlar çünkü şu an her şeyin daha kontrol altında olduğunu biliyorlar. Özellikle balonculuğu sivil havacılığın kontrolünde yapmamız güvenilirliğimizi daha da çok arttırıyor. Güvenilirliğin daha yüksek seviyeye çıktığını söyleyebiliriz" şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile