BEHÇET ALKAN - Erasmus plus eğitim programı kapsamında İngiltere'deki çeşitli okullardan gelerek Kapadokya bölgesindeki turistik tesislerde eğitim alan öğrenciler, ülkelerine birer turizm elçisi olarak dönüyor.
Proje kapsamında öğrenim gördükleri okullarda turizm alanında çalışmak üzere eğitim alan öğrencilerin, meslek hayatında başarıyı yakalamaları amacıyla çeşitli ülkelerdeki tesislerde bir süre çalışmaları sağlanıyor.
Beraberlerinde gelen gözetmenler eşliğinde kendilerine verilen görevleri yerine getiren öğrenciler, kültür, tarih ve doğa turizminin önemli merkezlerinden Kapadokya'da, otel, restoran, acente gibi sektöre yönelik firmalarda çeşitli işlerde çalışıp, tecrübe edinerek ülkelerine dönüyor.
İngiltere'den Göreme beldesine gelerek turistik tesislerde çalışan öğrenciler, Kapadokya'nın doğal güzelliklerinin yanı sıra Türk insanının misafirperliğine hayran kalıyor.
Bu sayede mesleki deneyimlerini artırıp Kapadokya'nın eşsiz doğal güzellikleri ile tarihi ve turistik zenginliklerini yakından görme imkanı bulan yabancı öğrenciler, Kapadokya aşığı olarak döndükleri ülkelerinde Türkiye'nin gönüllü turizm elçileri gibi faaliyet gösteriyorlar.
Proje koordinatörü Masood Yasin (43), AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerin, bilgi ve deneyimlerinin geliştirilmesi için başlattıkları çalışma kapsamında 15 öğrenci ve 3 gözlemci öğretmen ile Türkiye'ye geldiklerini, iki haftalık eğitim programının farklı öğrencilerle her yıl sürdürüldüğünü belirtti.
Öğrencilerin, turizm alanındaki çeşitli branşlarda tecrübelerini artırmak için çalıştıklarını anlatan Yasin, Kapadokya'nın birçok yönüyle kendilerini etkilediğini, bu nedenle proje kapsamında altıncı kez bölgeye geldiklerini söyledi.
Turist olarak yaklaşık 30 ülkeye seyahat ettiğini aktaran Yasin, Kapadokya'nın doğası ve insanlarının konukseverliği bakımından eşsiz olduğunu ifade etti.
Yasin, 'Turizm açısından Kapadokya çok güvenli bir yer. Kapadokya'da herhangi bir olumsuzluk göremezsiniz. İnsanları çok cana yakın ve misafirperver. Kesinlikle muhteşem bir yer. Birçok ülkede bulundum ama burası benim favorim.' dedi.
Proje çerçevesinde öğrencilerine birçok alternatif sunabileceği halde, tercihini özellikle Kapadokya'dan yana kullandığını aktaran Yasin, İngiltere'ye her defasında döndüğünde çevresine bölgenin güzelliklerini anlattığını dile getirdi.
Yasin şöyle konuştu:
'Bu proje, öğrencilerin ileride kendi işlerini daha profesyonelce yapmaları için yürütülüyor. Kapadokya'ya her gelişimde, doğal güzelliğini ve misafirperverliğini hissediyorum. İngiltere'ye geri gittiğimde de insanlara buraya gelmelerini ve bu güzellikleri görmelerini tavsiye ediyorum. Bugüne kadar yaklaşık 30 ülkeye gittim. Diğer ülkelerle Kapadokya'yı karşılaştıracak olursak, Kapadokya'nın çok daha özel olduğunu söyleyebilirim. Burası, doğası ve kültürü ile eşsiz bir yer.'
- 'Kapadokya'ya aşık oldum'
İngiltere'nin Birmingham şehrindeki Bournville College öğrencisi Rhys Penrose (18), beldedeki bir otelin restoran bölümünde çalışarak tecrübe kazandığını, bölgenin doğal yapısından etkilendiğini kaydetti.
Penrose, okulundan mezun olduktan sonra turizm alanında çalışacağını, Kapadokya'daki tesislerde sunulan hizmeti kaliteli bulduğunu, bu durumunda kendisi açısından önemli bir deneyim kazandırdığını belirtti.
Beldede çalıştığı otele gelecek yıl turist olarak gelmeyi hayal ettiğini ifade eden Penrose, arkadaşlarına ve ailesine bu güzellikleri anlatabilmek için gayret göstereceğini söyledi.
Penrose, 'Eğitim boyunca resepsiyon ve restoran kısmında çalıştım. Burada öğrendiklerimi İngiltere'de kullanacağım. Kapadokya inanılmaz güzel, buraya aşık oldum. Geri döndüğümde arkadaşlarıma burası hakkında çok olumlu şeyler söyleyeceğim ve mutlaka burayı görmelerini tavsiye edeceğim.' ifadelerini kullandı.
Wolverhampton şehrindeki TLC College öğrencisi Adila Khalid (18) ise Kapadokya'da eğitim alacağını öğrendiğinde, bölgeyi tanımadığı için endişe duyduğunu ancak kısa sürede bölgeye hayranlık duymaya başladığını kaydetti.
- 'Eğitimin ardından birer turizm elçisi olarak ülkelerine dönüyorlar'
Bölgede butik otel işletmeciliği yapan Kemal Cingil de her yıl farklı ülkelerden gelen öğrencilerin otellerinde eğitim aldığını aktardı.
Eğitim sonunda öğrencilerin bölgeden üzülerek ayrıldığını anlatan Cingil, 'Yabancı gençlerin Türkiye'yi tanımaları ve geri gittiklerinde burayı anlatmaları çok önemli. Bölgeye gelen öğrencilerin Türkiye ve Türk dostu olarak kalacaklarına eminim.' şeklinde konuştu.
Bazı öğrencilerin bölgeye önyargılarla geldiklerini gözlemlediğini belirten Cingil, eğitim sonunda ayrılırken gözyaşı ile ülkelerine döndüklerine şahit olduğunu dile getirdi.
Cingil, 'İlk geldiklerinde heyecanlarını gözlerinden okuyabiliyorum. Geçen sene ayrılırken öğrenciler de ben de ağladık. Bu sene de aynı olacağını tahmin ediyorum. Çocuklar buraya gelip eğitim alıyor, burayı tanıyor, birer turizm elçisi olarak geri dönüyor, Kapadokya ve Türkiye'yi gönüllü olarak tanıtıyorlar.' diye konuştu.
Kapadokya'ya Gelen Yabancı Öğrenciler Ülkelerine Turizm Elçisi Olarak Dönüyor
Erasmus plus eğitim programı kapsamında deneyim kazanmak amacıyla Kapadokya'ya gelerek turistik tesislerde eğitim alan öğrenciler, hayran kaldıkları bölgeden ülkelerine gönüllü turizm elçisi olarak dönüyor Projede yer alan öğrencilerden Penrose: 'Burada öğrendiklerimi İngiltere'de kullanacağım. Kapadokya inanılmaz güzel, buraya aşık oldum. Geri döndüğümde arkadaşlarıma burası hakkında çok olumlu şeyler söyleyeceğim ve mutlaka burayı görmelerini tavsiye edeceğim' Proje koordinatörü Yasin : 'Turizm açısından Kapadokya çok güvenli bir yer. Kapadokya'da herhangi bir olumsuzluk göremezsiniz. İnsanları çok canayakın ve misafirperver. Kesinlikle muhteşem bir yer. Birçok ülkede bulundum ama burası benim favorim'