Kapalı Cerrahiyle Böbrek Nakli Gerçekleştirildi

YEŞİM SERT KARAASLAN - Türkiye'de ikinci kez, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesindeki aynı ekip tarafından kapalı cerrahi (laparoskopik) yöntimi kullanılarak böbrek nakli gerçekleştirildi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Böbrek Nakli Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Kamil Yakupoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönem böbrek yetmezliği gelişen hastalarda tercih edilen tedavi yönteminin böbrek nakli olduğuna işaret etti.

Kapalı cerrahiyle gerçekleştirilen böbrek naklinin genel anestezi altında ve küçük bir kesi açılarak yapıldığını ifade eden Yakupoğlu, Türkiye'de ilk ve başarılı laparoskopik böbrek naklinin, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Şaban Sarıkaya, Doç. Dr. Ender Özden ve kendisinin yer aldığı ekip tarafından geçen ay gerçekleştirildiğini anımsattı.

Bu nakilin ardından aynı ekip tarafından ikinci laparoskopik böbrek naklinin de başarılı bir şekilde tamamlandığını aktaran Yakupoğlu, "Fatsa'da yaşayan ve bir buçuk yıldır hemodiyaliz tedavisi alan 35 yaşındaki Uğur Günen'e 3,5 saat süren başarılı bir ameliyat yapıldı" diye konuştu.

Yakupoğlu, Trabzon'da bağışlanan kadavra donörden elde edilen böbreklerden birinin Uğur Günen'e, diğer böbreğin de yine aynı ekip tarafından bir başka hastaya klasik açık cerrahi tekniğiyle nakledildiğini ifade etti.

Ameliyat sonrasında nakil gerçekleştirilen iki hastanın da genel sağlık durumunun iyi olduğunu vurgulayan Yakupoğlu, "İki hastanın da böbrek fonksiyonları eş zamanlı olarak iyileşti. Her iki hastamız da kısa süre içerisinde normal hayatlarına geri dönebilecek. Uğur Günen'e yapılan operasyon, kapalı cerrahi ile Türkiye'de gerçekleştirilen ikinci ameliyat oldu" bilgisini verdi.

Yakupoğlu, kapalı cerrahinin açık cerrahiye göre zor ancak önemli avantajlara sahip olduğuna işaret ederek, "Böyle zorlu bir ameliyatı başarıyla ilk defa merkezimizde gerçekleştirmiş olmanın ve ikinci kez bunu yapmanın haklı gururunu yaşıyoruz" dedi.

-"Hasta daha hızlı iyileşiyor"

Cerrahi ekipten Doç. Dr. Ender Özden de laparoskopik cerrahinin, genel cerrahi ile kıyaslandığında, ameliyat yapılan hastalarda daha hızlı iyileşme sağladığının altını çizdi.

Bu yöntemle hastanın hem genel anestezinin risklerini almadığını hem kesi küçük olduğu için iyileşme süresinin ve enfeksiyon riskinin azaldığını dile getiren Özden, "Bu da özellikle aşırı şişman (obez) ve şeker hastaları (diyabetik) için önemli bir avantajdır" ifadesini kullandı.

Özden, kapalı cerrahi sonrasında hastanede yatış süresinin de kısaldığını ve kişinin çok daha kısa sürede sosyal yaşama dönebildiğini anlatarak, iş gücü kaybının da çok daha kısa sürdüğünü söyledi.

Kapalı cerrahinin yapılabilmesi için hasta profilinin de uygun olması gerektiğine vurgu yapan Özden, ameliyatın başarılı bir şekilde sonuçlanabilmesi için ekibin hem laparoskopi hem de böbrek nakli konusunda ciddi deneyim sahibi olması gerektiğine dikkati çekti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile