Kapali Maras'ta 47 Yil Sonra Ibadete Açilan Bilal Aga Mescidinde Ilk Cuma Namazi Kilindi

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Kapali Maras bölgesinde yer alan ve 20 Temmuz'da 47 yilin ardindan yeniden ibadete açilan Bilal Aga Mescidinde ilk cuma namazi kilindi.

1974 Kibris Baris Harekati'ndan bu yana kapali olan, restorasyonun ardindan 20 Temmuz'da Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in canli baglanti ile katilimiyla açilan Bilal Aga Mescidinde ilk cuma namazi eda edildi.

Bilal Aga Mescidindeki cuma namazina, KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar, Türkiye'nin Lefkosa Büyükelçisi Ali Murat Basçeri, Gazimagusa Belediye Baskani Ismail Arter, askeri erkan ve vatandaslar katildi.

Cuma namazini, Türkiye'nin Lefkosa Büyükelçiligi Din Hizmetleri Müsaviri Erdogan Eken kildirdi.

Cumhurbaskani Tatar, gazetecilere yaptigi açiklamada, 20 Temmuz'da Baris ve Özgürlük Bayrami ile Kurban Bayramini birlikte kutladiklarini, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve beraberindeki heyetin de kendilerine katildigini söyledi.

Tatar, bayram namazini Lefkosa'daki Hala Sultan Camisi'nde kildiklarini hatirlatarak, burada, Kibris Türk halkinin gelecegi ve bu topraklardaki varolus mücadelesiyle ilgili bütün dünyaya çok önemli mesajlar verildigini vurguladi.

Cumhurbaskani Tatar, söyle devam etti:

"Bugün bayramin dördüncü günü, Kapali Maras'in da açilmasiyla birlikte Bilal Aga Mescidinde cuma namazini kilmis bulunmaktayiz, bu da ayri bir huzur ve güzellik. Çünkü burasi yillar önce Bilal Aga Vakfi, atalarimiz ve ecdadimiz tarafindan kullanilmakta olan bir mescitti. Su anda ilk kez, yillardan sonra restore edilmesiyle burada, bu anlamli günde cuma namazi kildik. Kurban Bayrami'nin dördüncü gününde burada hep birlikte bu namazi kilmanin huzuru ve güzelligini yasiyorum. Bu mescidin restore edilmesinde emegi geçenlere tesekkür etmek istiyorum."

Maras'taki hayatin da yavas yavas halka açildigini söyleyen Tatar, Kapali Maras'in açilim politikasinin hem magduriyetlerin giderilmesini hem de 47 yildir kapali olan bölgenin açilimini içerdiginin altini çizdi.

Bilal Aga Mescidinin 200 yillik bir geçmise sahip oldugu biliniyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile