Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kapalı ortamda kullanılan kimyasalların insan sağlığına olan etkilerine yönelik ilk rehberini yayınladı. 15 Aralık 2010 tarihinde yayınlanan rehber en sık sağlık etkileri görülen dokuz kimyasal; Benzen, Karbon monoksit, Formaldehid, Naftalin, Nitrojen Dioksit, Polisiklik Aromatik Hidrokarbonlar, Radon, Trikloroetilen ve Tetrakloroetilen olarak açıklandı.
Rehberde özellikle ev ortamında etkisi altında kaldığımız yukarıdaki kimyasalların ömür boyu izin verilen düzeylerini, etkilenim sürelerini, etkilenim sonucu ortaya çıkan sağlık sorunlarını ortaya koymakta. 60'dan fazla bilim adamı tarafından DSÖ koordinatörlüğünde gerçekleştirilen çalışmanın sonuçları Ankara'da Hacettepe Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı ve Aydın'da Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı tarafından evler, kahveler, işyerleri gibi kapalı ortamlarda yapılan ve planlanan çalışmaların ne kadar önemli olduğunu gösterdi.
Adıgeçen kimyasallar binalardan, yapı malzemelerinden (örnek: radonlu topraklar), kapalı ortamlarda kullanılan eşyalardan (örnek: yeni ahşap mobilyalar: formaldehid), insan faaliyetlerinden (örnek: mutfakta yemek pişirme sırasında ortaya çıkan gazlar) vb. ortaya çıktığı tespit edildi.
Avrupa'daki evlerde yaşam boyu maruz kalınan benzen dozu ile lösemi vakalarında artış arasında ilişki arasında yapılan araştırmalarda her 100 000 kişiden 10'unun bu nedenlerden dolayı lösemiye yakalandığı belirlendi. DSÖ Avrupa Bölgesinde görülen akciğer kanserlerinin yüzde 14'ünün evlerdeki radona bağlı olduğu belirlendi.
Evlerde kullanılan temizlik maddelerinin sağlık etkilerine ilişkin çalışmalar yürüten Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD. Öğretim Üyesi Doç. Dr. E. Didem Evci Kiraz ve ekip arkadaşları, yayınlanan rehberin çok önemli olduğunu belirtti. Konuyla ilgili açılama yapan Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD. Öğretim Üyesi Doç. Dr. E. Didem Evci Kiraz "Rehber şimdilik seçilmiş kimyasallara yönelik hazırlanmış. Bizlerin yaptığı çalışmalar yaygınlaştıkça ve Türkiye çapında çok merkezli çalışmalar yapıldıkça daha farklı kimyasallar içinde kanıtlar toplanabilecektir" dedi. DSÖ Bölge Direktörü Zsuzsanna Jakab çalışma ile ilgili olarak "Bu kirleticilerin sağlık etkilerini tespit etmeye ve etkilenimi azaltmaya yönelik müdahaleleri planlamak ilk adım olacaktır. Eğer bu rehber bölgesel sağlık politikalarını geliştirmede kullanılırsa kapalı ortam hava kirliliğine bağlı ciddi halk sağlığı sorunları azaltılmış olacaktır. DSÖ bu çalışmalarda sektörler arası işbirliğinin gerekli olduğunu savunmaktadır. Herkes için sağlıklı kapalı ortam havası için çalışmalıyız" ifadelerine yer verdi.
Kapalı Ortam Hava Kirliliği İçin Dünya Sağlık Örgütü İlk Rehberini Yayınladı
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kapalı ortamda kullanılan kimyasalların insan sağlığına olan etkilerine yönelik ilk rehberini yayınladı