Başbakan Erdoğan'ın, AK Parti Grubunda, AKPM Başkanlık adaylığında muhalefetin tutumuna yönelik eleştirilerinin anımsatılması üzerine Çavuşoğlu, baştan beri böyle bir tartışmanın içinde olmak istemediğini belirtti.
Çavuşoğlu, Avrupa Demokratlar Grubu'nda, Eylül 2009'da seçimi kazandıktan sonra kendisine oy vermeye gelen asil ve yedek üyeleri tek tek sayarak, teşekkür ettiğini anımsattı.
FAZLASI YOK EKSİĞİ VAR
Başbakan Erdoğan'ın söylediklerinin tamamen doğru olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "Hiçbir fazlası yoktur, eksiği vardır" dedi.
Çavuşoğlu, AK Parti ile MHP'li asil ve yedek üyelerin, Avrupa Demokratlar Grubu'nda eylül ayında yapılan seçimlerde oy kullanmak için Strasbourg'a geldiğini, gizli oylamada, parti başkanı İngiliz adaya karşı seçimi kazandığını anlattı.
Çavuşoğlu, "Hiçbir Türk arkadaşımızın oy verip vermediğini sorgulamadık, böyle bir şey aklımızdan bile geçmez. MHP'liler veya AK Parti'liler olmasaydı, bu seçim kazanılmazdı sözleri doğru değil. Bu, hep birlikte yaptığımız çalışma. Başka ülkelerin de çok desteği oldu, Azerbaycan, Rusya, İtalya, Ukrayna gibi grupta bulunan bir çok ülkenin oyunu aldık" diye konuştu.
TÜRKEŞ'E OYLAMA BAŞIYOR ABİ MESAJI
Çavuşoğlu, bu seçimden sonra, ertesi gün Genel Kurul'da Fransız meslektaşlarının, Avrupa Konseyi'nin 60. yılına ilişkin sunduğu raporun sonlarında, "başkanlık süresinin 3 yıla çıkarılması gözden geçirilsin" şeklinde bir maddenin bulunduğunu söyledi.
Çavuşoğlu, buradaki amacın, mevcut başkanın görevini uzatmak ve 1 yıl içerisinde rotasyon anlaşmasını değiştirerek, Avrupa Demokratlar Grubu'na sırayı ve seçimi kazanan Türk başkana başkanlığı vermemek olduğunu belirtti.
Maddeye ilişkin, bu tür kararların Meclis'te görüşülmesi ve Ocak 2010'da yeni başkan seçilmeden süre uzatımı gibi değişikliklerin yapılamayacağı şeklinde 2 önerge verdiklerini anlatan Çavuşoğlu, bu önergelerin altında kendisinin de imzası bulunduğunu kaydetti.
Çavuşoğlu, milletvekillerinin hepsine, mutlaka evet oyu verilmesi gereken önergelerin altını çizerek dağıttıklarını vurguladı.
Önergelerin oylamasında MHP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş'in, Meclis'in dışına çıktığını ifade eden Çavuşoğlu, Türkeş'e, "Oylama başlıyor abi" diyerek mesaj gönderdiğini, daha sonra telefonla aradığını, Türkeş'in de "Farkındayım Mevlütçüğüm, geliyorum" yanıtını verdiğini anlattı.
Çavuşoğlu, sekretaryadan bir kişiyi de Türkeş'in yanına gönderdiklerini, oylamanın hassasiyetini ilettiğini belirterek, "Buna rağmen Sayın Türkeş, oyunu kullanmadı. Daha sonra sorduğumuzda, kredi kartıyla ilgili bir problem olduğunu, çıkmak zorunda kaldığını söyledi. Ben de 'keşke böyle bir şeye imkân vermeseydin, çünkü içerde de telefon çekiyor, sadece düğmeye basacaksınız' dedim. Olayı burada kapattık" diye konuştu.
ŞOK OLDUK
Çavuşoğlu, önergede nasıl oy kullanıldığına yönelik listeye baktıklarında, CHP İstanbul Milletvekili Birgen Keleş'in iki önergeye "hayır" oyu verdiğini gördüklerinde, adeta "şok" olduklarını vurguladı.
"Hayır oyu vermişsiniz" dediklerinde Keleş'in, "Öyleyse öyledir. Ben oyumdan dolayı kimseye hesap vermem" karşılığını verdiğini anlatan Çavuşoğlu, Başbakan Erdoğan'ın bunu söylediğini kaydetti.
Çavuşoğlu, MHP Aydın Milletvekili Ertuğrul Kumcuoğlu'nun ise önergelere destek verdiğini kaydetti. Çavuşoğlu, Azerbaycanlı parlamenter Ganire Paşayeva'nın oylama için Frankfurt Havaalanı'ndan dönerek, oyunu kullandığını anlattı.
Mevlüt Çavuşoğlu, "Dün burada bizim de ismimizi söyleyerek, bu olayların yalan olduğunu, Sayın Başbakanımızın bilgi, birikim ve kapasitesinin yetmeyeceğini söylemek, olayı çarpıtmaktır, yanlıştır. Ben de kapasitemi çok zorladım, enine boyuna çok düşündüm ama kapasitem bunu anlamaya yetmedi. Bir arkadaşımızın hayır oyu vermesini, Sayın Türkeş'in de oylamaya katılmamasını ben de anlayamadım" diye konuştu.
TÜRK BAŞKAN OLMAYACAKTI
Verdikleri önergenin 47'ye 46 şeklinde geçtiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, "Eğer berabere kalsaydı, önerge ret olacaktı, bugün de orada büyük olasılıkla Türk başkan olmayacaktı" dedi.
Bir soru üzerine Çavuşoğlu, Genel Kuruldaki oylamaya CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç ve AK Parti Karabük Milletvekili Mustafa Ünal'ın, Türkiye'de oldukları için katılamadığını kaydetti.
Çavuşoğlu, Koç'ın annesinin rahatsızlığı nedeniyle gelememesine rağmen, büyük nezaket göstererek, "Yapabileceğimiz bir şey var mı?" diyerek telefon açtığını, adaylığında başka milletvekillerinin de imza atması için çalıştığını anlattı.
Çavuşoğlu, "tüm CHP'liler, tüm MHP'liler böyle yaptı" demenin doğru olmadığını dile getirerek, "Bana göre yanlış olan; bunun iç siyasete malzeme edilmesi. İç siyaset kaygılarından dolayı arkadaşlarımızın burada, bizim önümüzü kesecek bir önergeye, rapora destek vermeleri esas yanlış olan budur. Bu da bana göre iç siyaset kaygılarından dolayı olmuştur. Ben, bugüne kadar bu tür şeylerin tamamen üzerinde durdum, karışmadım" görüşünü dile getirdi.
Bir soruyu yanıtlarken, Avrupa'dan Meclis Başkanları, Devlet Başkanları, Başbakanların aradığını, İsrail, Ermenistan, üye olmayan ülkelerden dahil tebrik ve mesajlar aldığını belirten Çavuşoğlu, Türkiye'den ise muhalefet partisinden kutlama mesajı gelmediğini söyledi. Cebeci de üye olmadığı halde Japon Meclis Başkanı'nın bile tebrik için aradığını ifade ederek, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, Çavuşoğlu'nu arayıp, teşekkür etmesinin zor olmadığını söyledi.
Kapasitemi çok zorladım ama anlayamadım
AKPM Başkanı seçilen Mevlüt Çavuşoğlu, adaylığı sürecinde muhalefetin sergilediği tavır karşısında 'Kapasitemi çok zorladım ama bunu anlamaya yetmedi' dedi.