Kapatılan Belediyeler Madra Dağı Ulusal Çalıştayına Darbe Vurdu

Kapatılan Belediyeler Madra Dağı Ulusal Çalıştayına Darbe Vurdu

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Kazdağı ve Madra Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen ‘Madra Dağı Ulusal Çalıştayı’na katılım, TBMM’de görüşmeleri süren Büyükşehir Yasası kapsamında kapatılan belde belediye başkanlarının, beldelerinin kapatılmaması için Ankara yollarına düşmesi nedeniyle beklenen ilgiyi göremedi.

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Kazdağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen ve 3 gün sürecek olan ‘Madra Dağı Ulusal Çalıştay’ı önceki gün Ayvalık Belediyesi’ne ait İsmet İnönü Kültür Merkezinde saat 09.30’da başlayan oturumla başladı.

Kazdağı ve Madra Belediyeler Birliği Danışmanı Salih Sönmezışık öncülüğünde; Ayvalık Belediye Meclis ve Birlik Encümen Üyesi Hatice Arga, Çalıştay Sekreteri Övünç Oğuz, Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Nuray Özer, Ayvalık ADD Şube Başkanı Ahmet Üzgeç, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Platformu Sözcüsü Havva Taylan, Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, Burhaniye Belediye Meclis üyeleri Masume Tuzkaya, Fethullah Uysal, Küçükköy Belediye Başkan Yardımcısı Hakkı Toka, Küçükköy Belediyesi Hukuk Müşaviri Günay Benli, Körfez Doğa Sporları Grubu Başkanı Erhan Çiftçi ve GÜMÇED-ÇHAV Sözcüsü Avukat Zehra Tuna tarafından düzenlenen Çalıştay’a birliğe bağlı belediye belde belediye başkanlarının Büyükşehir Yasası nedeniyle beldelerinin kapatılmaması için Ankara’da yoğun temaslarda bulunmaları nedeniyle katılamadıkları gözlendi.

Saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’nın katılımcılar tarafından bir ağızdan söylendiği çalıştayda; Kazdağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği Başkanı Cahit İnceoğlu, Ayvalık Kaymakamlığına vekaleten bakan Burhaniye Kaymakamı Ali Uslanmaz, Balıkesir İGM üyesi Fevzi Keklikçi, Ayvalık Belediye Başkan Vekili Ahmet Yararbaş’ın yanı sıra Edremit, Altınoluk, Akçay, Ayvalık, Burhaniye, Küçükkuyu, Altınova, Küçükköy ve Bergama Belediye’lerini temsilen Belediye Meclis Üyeleri hazır bulundu.

Çalıştay’ın açılış konuşmasını Kazdağı-Madra Dağı Belediyeler Birliği ve Akçay Belediye Başkanı Cahit İnceoğlu yaptı.

Türkiye’nin oksijen en önemli oksijen kaynaklarından biri olan Kazdağı ve Madra Dağında son dönemlerde madencilerin arayışlarının tehlikeli bir boyuta geldiğini ifade eden İnceoğu, “Çevre kirliği dünyanın ve ülkemizin en büyük sorunlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle son çıkarılan maden yasasından sonra Anadolu topraklarının çok büyük bir bölümü madencilerin yatırım alanlarına dönüştürülmüştür. Bu durum bizleri büyük kaygıların içine sokmuştur. Yasayla birlikte madencilerin Kazdağı ve şimdide Madra dağına rekor seviyede ilgi göstermesi bu kaygılarımızı daha da çok arttırmaktadır. Sadece yaşam kaynağımız değil, bölgemizin kültürel ve coğrafik en önemli değerlerinden biri olan Kazdağı ve Madra dağının tahrip edilerek, yok edilmesine gönlümüz razı olamaz. Elbette doğa ve çevreyi tahrip etmeyen, doğadaki canlıları tehdit etmeyen, yer üstü zenginliklerimizi tüketmeyen madenciliğe karşı değiliz. Bizim karşı olduğumuz doğal çevreyi tüketen ve canlılara çok büyük zarar veren siyanürle altın arama faaliyetleridir” diye konuştu.

Cahit İnceoğlu’nun konuşmasının ardından, kürsüye gelen Kazdağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği Danışmanı Yüksek Orman Mühendisi Salih Sönmezışık geldi.

Birliğe bağlı belde belediye başkanlarının, TBMM’de görüşmeleri süren Büyükşehir Yasası nedeniyle başkentte olduğu için düzenledikleri çalıştaya katılımın beklenenin altında olduğunu kaydeden Sönmezışık, Madra Dağı ile ilgili şimdiye kadar akademik bir çalışma yapılmadığını vurgulayarak, düzenlenen çalıştayla bu eksikliğin tamamlanmasını amaçladıklarını ve bölgenin yaşamsal değerlerinden biri olan Madra Dağı’nın korunması açısından yol haritasını çizmeyi amaçladıklarının altını çizdi.

Kazdağı ve Madra Dağı hakkında katılımcılara genel bilgiler veren Salh Sönmezışık, bölgede madencilerin siyanürle altın ayrıştırmalarının canlılara ve doğaya ne kadar büyük zararlar verdiğini slayt gösterimi ile birlikte yaptığı dokunaklı sunumuyla adeta gözler önüne serdi. Ekolojik dengeyi ve biyolojik çeşitliliği gözeterek çevre ve çevre sağlığının korunması alanında görev yapan ve hizmet veren kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapmak amacıyla Çalıştayı düzenlediklerini anlatan Sönmezışık, “Türkiye’nin en güzel coğrafyasında yer alan Madra Dağı’nın barındırdığı tarihsel, toplumsal, kültürel, ekolojik ve ekonomik değerleri nedeni ile ülkemizin hatta bölgemizin çok önemli yaşam kaynaklarının başında gelmektedir. Bu coğrafyada yaşayan yaklaşık 300 bin insanın, tarım alanlarının, yaban hayatının ve su kaynaklarının yaşam sigortasıdır. Şu anda Madra Dağı ve yakın çevresindeki orman alanları, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı gibi korunan alanlar en başta yangın, tarla açma, betonlaşma, asit yağmurları, böcek tahribatı ile eteklerinde kurulmuş zehirli gaz saçan kirli sanayinin baskısı altındadır” ifadelerini kullandı.

AKADEMİSYENLER SUNUMLARINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Salih Sönmezışığın sunumunun ardından; Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Görevlilerinden Prof. Dr. Cahit Helvacıoğlu’nun moderatörlüğünü üstlendiği çalıştayın ilk oturumu gerçekleşti. ‘Madra Dağı’nın Yer Bilimsel Özellikleri’ adını taşıyan oturumda; İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Yücel Yılmaz, ‘Kozak-Madra Dağı kuşağı ve çevresinin jeolojik özellikleri ve oluşumu’ ile ilgili bilgiler verirken, Balıkesir Üniversitesi Öğretim Görevlilerinden Prof. Dr. İsa Cürebral, ‘Madra Dağı ve yakın çevresinin jeomorfojisi ve uygulamalı jeomorfojisi’, İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Erdoğan Yüzer, ‘Su kaynaklarının oluşumu ve su Kültürü’ Lesvos- Midilli Egean Üniversity öğretim görevlilerinden Prof. Dr Erdal Gümüş ise, ‘Korunması gereken bir jeolojik miras; Madra Dağı Granit Tor Topografyası’ konularında katılımcılara bilgiler verdi.

Çalıştayın ilk gününde verilen öğle yemeğinin ardından yapılan ve ‘Madra Dağı’nın Bitki Örtüsü’ adını taşıyan 2.oturumda Ege Üniversitesi Öğretim Görevlilerinden Prof. Dr. İçlin Aslanboğa’nın moderatörlüğünde; ÇÖMÜ-Coğrafya Bölümü Öğretim Görevlilerinden Prof. Dr. Murat Türkeş, ‘Madra Dağı Yöresinin İklimi, Hidrokilimatolojik Özllikleri ile İklim Değişikliği ve değişkenlikten etkilenebilirliği’, Ege Üniversitesi Öğretim Görevlilerinden Doç. Dr. Semra Sütgibi, ‘Madra Dağı’nın Vejeterasyon Coğrafyası’, Balıkesir Üniversitesi Öğretim Görevlilerinden Yrd. Doç. Dr.Ekrem Akçiçek ‘Madra Dağının Florası’ ve Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü adına Dr. Nihat Özel ‘Madra Dağı Bitki Topluluklarının Özellikleri’ konuları hakkındaki bilgileri çalıştaya katılanlara aktardılar.

Çalıştay’ın ,ilk gününde; ‘Madra Dağı’nın Doğal Zenginlikleri’ adını taşıyan son oturumunda ise İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlilerinden Prof. Dr Yücel Yılmaz’ın moderatörlüğünde; Balıkesir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Recep Efe, ‘Madra Dağının Kuzey Batısında Yaylacılık Faaliyetleri’, yine Balıkesir Üniversitesinden Prof. Dr. Abdullah Soykan, ‘Türkiye Turizminin Politikalarına ve Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Uygulamalarına Eleştrisel Bakış’ adlı sunumunu, Balıkesir Üniversitesi Öğretim Görevlilerinden Yrd. Doç. Dr. Sabriye Çelik, ‘Madra Dağı ve Çevresinde Turizm Potansiyeli ve Alternatif Turizm Olanakları’, Balıkesir Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Süleyman Sönmez ise; ‘Madra Dağı ve Yakın Çevresi’nin Floristik Zenginlikleri’ adını taşıyan sunumlarını katılımcılarla paylaştı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile