Bosna Hersek'in en önemli tarihi ve kültürel değerleri arasında gösterilen 127 yıllık Saraybosna Ulusal Müzesinin, maddi yetersizlikler nedeniyle 3 yıldır kapalı tutulmasına dikkat çekmek ve müze çalışanlarına dayanışma sergilemek isteyen bir grup bugünden itibaren sırayla müzede 8 saat ücretsiz bekçilik yapacaklar.
Her gün saat 10.00 ile 18.00 arasında dönüşümlü olarak tutulacak nöbetlerde, bekçinin gözünden bir günlük çalışma mesaisinin değerlendirilmesi de yapılacak.
Proje kapsamında ilk olarak bekçilik yapan Saraybosna Kış Festivali Müdürü İbrahim Spahiç, gerçekleştirilen projenin önemine dikkat çekerek, Bosna Hersek'li yetkililere Ulusal Müze'nin tamamen yok olmasına izin vermemeleri çağrısında bulundu.
Müzenin finansal açıdan kötü durumda olmasına rağmen, çalışanları, müze binasını iyi korudukları için tebrik eden Spahiç, "bu nedenle bugün onlarla birlikte olmak ve bu projeye destek vermek istedim" dedi.
Kapatılmasına rağmen müzede çalışmaya devam eden Etnoloji Bölümü Başkanı Lebiba Dzeko de, bu projeyle müzenin içinde bulunduğu kötü durumu göstermenin mümkün olabileceğini söyledi.
Fotoğraf sanatçısı Ziyah Gafiç'in müze çalışanlarının portrelerinden oluşan "Müzenin Bekçileri" sergisiyle başlayan projede yer almak için, Bosna Hersek Reis-ul Uleması Husein Kavazoviç, Bosna Hersek Kardinali Vinko Pulyiç, sinema ve tiyatro sanatçılarının yanı sıra çok sayıda vatandaş müzede bekçilik yapmak için başvuruda bulundu.
Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'da, 1888 yılında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu döneminde açılan ve 1992-1995 yıllarındaki iç savaş sırasında bile açık kalan Ulusal Müze (Zemaljski Muzej), yaşadığı finansal sorunları aşamayınca, 2012 yılının ekim ayında kapısına asılan "kapalı" levhasıyla, kapılarını ziyaretçilere kapatmıştı.
Kapatılan Tarihi Müzede Bekçilik Yapacaklar
Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'da bulunan ve 3 yıl önce yaşadığı maddi sorunlar nedeniyle kapatılan Ulusal Müze'ye dikkat çekmek isteyen bir grup, "Ben müzeyim" isimli bir proje ile müzede gönüllü bekçiliğe başladı.