Yasar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Dr. Levent Bilir, evlerde isinmak için kullanilan dogal gazdan daha fazla verim alinmasi önerilerinde bulundu. Konutlarda enerjiden tasarruf saglamanin ilk adiminin izolasyon ile basladigini belirten Dr. Ögr. Üyesi Levent Bilir, “Izolasyonu iyi bir binada, iç ortam sicakligi çok fazla degiskenlik göstermeyecek. Bu nedenle ilk olarak yakit kullanmayarak tasarruf yapabiliriz. Konutlarda izolasyon, ilerleyen zamanlarda zorunlu hale gelecek. Bu durumda binalarin isi kaybi azaldigi için dogal olarak yakit da daha az kullanilacak. Genellikle dogal gazi kullanirken kombiyi aralikli olarak çalistiriyoruz. Bu basta yakit tasarrufu saglar gibi görünse de aslinda kombi isitmayi durdurdugu için evin duvarlarinin sogumasina neden oluyor. Bu nedenle kombiyi devamli ama düsük kademede çalistirmak yakit tasarrufu saglayacak bir çözüm. Ancak son kademeye getirip devamli çalistirmayin” dedi.
“20 santigrat dereceye kadar konfor sicakligi düsürülebilir”
Kombinin sicakligini kisinin kendi sicak konforuna göre ayarlanmasi gerektigini belirten Dr. Ögr. Üyesi Bilir, “Bu sicakligi ayarlarken duvarlarin sicakligini da dikkate almaliyiz. Yasam alanlari ortalama 21-22 santigrat derece olarak düsünülüyor. Ama bu durum insandan insana göre degisebiliyor. 20 santigrat dereceye kadar konfor sicakligi düsürülebilir. Bu sicakligi sabit olarak evin içerisinde tutabilmek için kombinin sürekli düsük kademede, 24 saat ya da gün içerisinde uzun süreli olarak çalismasi dogalgazda tasarruf saglayacak bir çözüm. Ayrica evin daha az kullanilan bölgeleri olan banyo, hol ve giyinme odalari 18 santigrat dereceye kadar düsürülebilir” diye konustu.
“Dogru montajlanmis çift camli pencereler kullanilmali”
Apartmanlarda dairelerin duvarlardan isi alisverisi yaptigini belirten Dr. Levent Bilir, “Yasal bir zorunlulugu olmasa da apartmanda kombisi olan herkes, evlerinde kombiyi çalistirmali. Evlerde mümkün oldugunca dogru montajlanmis çift camli pencereler kullanilmali. Öte yandan kombi ve peteklerin bakimlari düzenli araliklarla yapilmali. Peteklerin bakimi da isi verimliligi açisindan büyük önem arz ediyor. Petekler, bazi durumlarda hava yapabiliyor. Böyle durumlarda içindeki havayi alirsak petek tekrar eskisi gibi isitmaya baslayacaktir” ifadelerine yer verdi.
“Elektrikli isitici yerine mümkünse klima kullanalim”
Elektrikli sobalarin veriminin düsük oldugunu belirten Dr. Levent Bilir, “Eger evlerimizde dogal gaz yoksa, elektrikli isitici yerine mümkünse klima kullanalim. Direkt sadece rezistansli isi veren elektrikli isi cihazlari yerine yeni nesil klimalar, elektrik verimi açisindan çok daha verimli. Klima, ilk yatirim açisindan elektrikli sobadan pahali olsa da zaman içerisinde o fark zamanla kapanir” diye belirtti.
Kapatilmayan Kombi Daha Az Yakiyor
Evlerde dogal gazi daha verimli ve tasarruflu kullanmak için bilgiler veren Yasar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Dr. Levent Bilir, “Enerji tasarrufu için öncelikle binalarda izolasyon saglanmali. Kombiyi ise gün içerisinde açip kapatmak yerine belirli bir derecede tutmak enerjiden ve faturadan tasarruf saglayacak” dedi.



















