Kar Sulari Eridi Ovanin Büyük Bölümü Sular Altina Kaldi

Kar Sulari Eridi Ovanin Büyük Bölümü Sular Altina Kaldi

Van’da Çaldiran ilçesinde karin erimesiyle Çaldiran Ovasi’ndaki arazilerin büyük bir bölümü su altinda kaldi.

Meteoroloji genel Müdürlügü’nün verilerine göre Bahçesaray ilçesinden sonra bu kis en çok kar yagisi alan Çaldiran ilçesinde ilkbaharin gelisiyle karlar erimeye basladi.

Ilçede havanin isinmasiyla eriyen kar ve etkili olan saganak, dere ve kanallarin tasmasina yol açti. Kanal ve derelerin Yukari Kuyucak ve Hanköy mahallesinin arazilerinin birçogu sular altina kaldi.

Konuyla ilgili bilgi veren Van YYÜ Su Ürünleri Dr. Ögretim Üyesi Mustafa Akkus, “Meteoroloji Genel Müdürlügü’nün verilerine göre bu yil Bahçesaray ilçesinden sonra bu kis en çok kar yagisi alan bölge Bendimahi Çayi’nin stoklama havzasi olan yukari kesimlerde yer alan Çaldiran ilçesi bulunuyor. Çaldiran ilçesinin kar yagisi almasi özellikle çok çok büyük öneme sahip. Çünkü Bendimahi Çayi Çaldiran ilçesi ve Tendürek Dagi’na dogru yagan karla besleniyor. Yaz mevsiminde buradaki yavasça eriyen kar, Bendimahi Çayi’ni besliyor. Üremek için Van Gölü’nden Bendimahi Çayi’na giren inci kefalleri için adeta bir hayat kaynagi oluyor. Ekolojide temel bir kural vardir. Su bir kendine ait olani mutlaka geri alir. Eger bizler bir bölgeye baktigimizda uzun yillar kurak olmasina karsi göl tabani ise, orasi sulak alan ise bunu çok iyi bilmemiz lazim bir gün kendisine ait olan yerleri geri alacak. Dolayisiyla sulak alanlara ev yapmayalim” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile