'Kara Duvaklı Gelinler' İle Farkındalık

Şanlıurfa'da 4 kız öğrenci, çocuk yaşta evlendirilen kızların sorununa dikkati çekmek amacıyla hazırladıkları ve 'kafes içinde kara duvaklı gelinler' ile simgeleştirdikleri 'Çocukluğuma Dokunma Projesi' ile Türkiye finalinde yarışmaya hak kazandı Proje sahibi Gülle: 'Onların sesine ses olmak istedik. Amacımız sosyal bir farkındalık oluşturarak sesimizi tüm Türkiye'ye duyurmak, kanserleşen beyinleri bir nevi de olsa telafi etmektir' İl Milli Eğitim Müdürü Turan: 'Bu çok değerli ve önemli projenin yurt dışında da temsil edileceğine inanıyorum'

RAUF MALTAŞ - Şanlıurfa'da 4 kız öğrenci, eğitim çağında evlendirilen akranlarının yaşadığı sorunlara dikkati çekmek amacıyla tasarladıkları ve 'kafes içinde kara duvaklı gelinler' ile simgeleştirdikleri 'Çocukluğuma Dokunma Projesi' ile liseler arası Türkiye finalinde yarışacak.

Merkez Eyyübiye ilçesindeki Ayhan Şahenk Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, Genç Başarı Eğitim Vakfı tarafından Türkiye genelinde liseler arasında düzenlenen yarışmaya, 'Çocukluğuma Dokunma Projesi' ile katıldı.

Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde daha sık görülen, çocuk yaşta evlendirilen kızların problemi hakkında farkındalık oluşturma hedefiyle yarışmaya katılan kızlar, 'kafes içinde kara duvaklı gelinler' ile simgelenen anahtarlıklar üreterek, çalışmalarını okul okul gezip akranlarına anlattı.

Projenin sosyal mesaj içeriğiyle il birincisi seçilen öğrenciler, İstanbul'da 50 okulun katılacağı Türkiye finaline gitmeye hak kazandı. Söz konusu finalin birincisi ise Belçika'daki yarışmada Türkiye'yi temsil edecek.

- 'Gelirler bağışlanacak'

Projenin fikir sahibi 11. sınıf öğrencisi Funda Gülle, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuk yaştaki evliliklere dikkati çekmek amacıyla yarışmaya girdiklerini söyledi.

Projeye kent kamuoyunda ciddi manada destek bulduklarını ifade eden Gülle, 'Bölgemizin kanayan yarası olan çocuk yaşta evlendirilen kız kardeşlerimiz var, okullardan alınıp da evlendirilen kardeşlerimiz var. Onların sesine ses olmak istedik. Amacımız sosyal bir farkındalık oluşturarak sesimizi tüm Türkiye'ye duyurmak, kanserleşen beyinleri bir nevi de olsa telafi etmektir. İstanbul'a gitmeye hak kazandık. Oradan da hedefimiz sosyal bir farkındalık oluşturup Belçika'ya gitmektir.' diye konuştu.

Proje ortağı aynı sınıf öğrencisi Hediye Subay da daha fazla ilgi çekme amacıyla yediden yetmişe herkesin kullandığı anahtarlık üzerinden mesaj vermek istediklerini belirtti.

Ciddi bir sosyal farkındalık oluşturduklarına inancını dile getiren Subay, 'Anahtarlıkların sembolik gelirlerini, çocuk esirgeme kurumlarına ve kadın sığınma evlerine bağışlayacağız.' dedi.

Okul Müdürü Ayşe Dicle Özmen ise kızların projeleriyle gurur duyduğunu ifade ederek, 'Bölgemizde çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Küçük yaşta evlendirilen kızları okula kazandırma ve ses getirmesi açısından güzel bir proje olduğunu düşündüğüm. Kızlarıma desteğimi sürdüreceğim.' şeklinde konuştu.

- Türkiye derecesi umudu

İl Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Turan da liseyi ziyaret ederek öğrencilerin projelerine ilişkin detaylı bilgi aldığını aktardı.

Meslek liselerinde girişimciliğin önemli bir fonksiyonu bulunduğunu anlatan Turan, kız çocukların okullaşma oranını yükseltmek için yoğun çaba gösterdiklerini dile getirdi.

Projenin Türkiye çapında da değer bulacağına inancını ifade eden Turan, 'Şu anda bizim için zaten derecelerini almış durumdalar. O projeyi örnek göstererek diğer meslek liselerinin de projelerini artırmalarını destekliyoruz. Meslek lisemiz eğer Türkiye çapında girmiş olduğu yarışmada derece alırsa Türkiye'yi yurt dışında temsil etme hakkı da kazanacaktır. Bu çok değerli ve önemli projenin yurt dışında da temsil edileceğine inanıyorum.' diye konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile