Örgütlü olarak kara para aklama suçundan Cem Uzan dışındaki aile fertlerine de yakalama kararı çıktı. Müvekkilinin Fransa’da yaşadığını ve Türkiye’ye gelmeyeceğini söyleyen Cem Uzan’ın avukatı, Uzan ailesinden diğer sanıkların nerede olduğunu ise bilmediğini ifade etti.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuksuz sanıklar Erol Hürbaş, Yaşar Avni Güral, Birol Çilingir, Nedim Çokçok, Mehmet Koray Özkaya, Ali Cenap Ermutlu, Şaban Ak ve Neşe Cesur katıldı. Duruşmaya Uzan ailesinden sanıklar Cem, Ayşegül, Melahat, Kemal ve Hakan Uzan katılmadı. Duruşmada müdahiller Müflis İmar Bankası İflas İdaresi, Maliye Bakanlığı ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) avukatları da hazır bulundu.
Sanık avukatlarından Mehmet Kadıoğlu, iddianamede suç tarihinin 2003-2004 olarak gösterildiğini belirtti. Bu tarihlerde yürürlükte olan 765 sayılı TCK’da kara para aklanmasına ilişkin bir düzenleme olmadığına dikkat çeken Kadıoğlu, “İşlendiği tarihte yürürlükte olmayan bir yasadan suç isnadı var. Bu nedenle sorguya başlanmadan önce davanın reddi gerecektir. Ayrıca bu davada yargılanan bazı sanıklar Şişli 11. Asliye Ceza Mahkemesi’nde de aynı suçtan yargılanmıştır. Beraat etmiştir ve karar onanmıştır. Davalar mükerrerdir ve bu nedenle de reddi gerekecektir.” dedi. Ancak avukatın bu talebi mahkemece reddedildi.
Mahkeme daha sonra sanıkların savunmalarını aldı. 1990-2003 tarihleri arasında İmar Bankası Yönetim Kurulu üyesi olan sanık Erol Hürbaş, iddianamede yer alan Uzan soyadlı sanıkların haksız mal edinmelerine yardım ettiği yönündeki suçlamaları reddetti. Faaliyetlerinin sadece yönetim kurulu toplantılarına katılmak ve orada alınan kararla iştirak etmek olduğunu söyleyen Hürbaş, “Yasalara uydum. Aile fertleriyle özel ilişkim olmadığı için onların haksız mal edinmelerine de yardım etmedim. Yasaya aykırı hiçbir karara imza atmadım.” ifadelerini kullandı.
2000-2003 tarihleri arasında İmar Bankası yönetim kurulu üyesi olduğunu söyleyen sanık Yaşar Avni Güral, aynı zamanda Adabank genel müdür yardımcısı olduğunu söyledi.Güral, kara paranın aklandığının iddia edildiği hiçbir şirkette görev yapmadığını savundu.
Sanıklardan Şaban Ak, Yapı ve Ticaret AŞ.’de sıradan biri olarak çalıştığını belirterek İmar Of-Shore’da yönetici olarak gösterilmesine ilişkin olarak, “Uzan grubunda bütün çalışanlar, çaycısından şoförüne kadar herkesi çeşitli şirketlerde yönetim kuruluna üye yaptılar. Beni de bir kurula üye yaptılar. İşimi kaybetmemek için kabul ettim. Yasal yetkim yoktu. Sırdan bir işçiydim.” dedi.
Sanıkların savunmalarını tamamlamalarının ardından mahkeme başkanı Ömer Diken, yakalamalı sanık Cem Cengiz Uzan’ın halen yakalanamadığını tutanağa geçirdi. Mahkeme başkan, Cem, Melahat, Ayşegül Uzan’ın avukatı Şaylan Çığgın’a müvekkillerinin nerede olduğunu sordu. Avukat Çığgın ise, “Cem Bey Fransa’da yaşıyor. Türkiye’ye gelmeyecek. Melahat ve Ayşegül Uzan’ın nerede olduğunu bilmiyorum.” yanıtını verdi. Çığgın, Melahat ve Ayşegül Uzan hakkında başka davalardan yakalama kararı olmadığını da kaydetti.
Görüşü sorulan savcı Kasım İlimoğlu, geçerli mazeret olmaksızın duruşmaya gelmeyen sanıklar hakkında zorla getirilme kararı verilmesini istedi. Savcı, ‘sanıklar Melahat Uzan, Ayşegül Uzan, Kemal Uzan, Yavuz Uzan, Murat Hakan Uzan’ın üzerlerine atılı suçların nitelik ve içeriği, mevcut delil durumu, diğer örgütlü suç örgütleri tarafından işlenen suçlarda ülkemize özgü olarak da yakın akrabalık bağının kullanılması, mağdur sayısı, suçun konusunun büyüklüğü, sanıkların sabit ikametgahlarının olmaması, kaçma şüphesi ve yargılamanın bulunduğu aşamayı’ dikkate alarak haklarında tutuklanmalarına yönelik olarak yakalama emri çıkarılmasını istedi.
Mahkeme ise, yakalamalı sanık Cem Cengiz Uzan’ın yakalama halinin devamına, hakkındaki kırmızı bülten gereklerinin yerine getirilmesinin beklenmesine karar verdi. Müflis İmar Bankası İflas İdaresi, Maliye Hazinesi ve TMSF’nin müdahillik taleplerinin kabulüne karar veren mahkeme, sanıklar Kemal Uzan, Yavuz Uzan, Melahat Uzan, Murat Hakan Uzan ve Ayşegül Uzan hakkında dosya kapsamı, suçun niteliği, kaçtıklarına dair olguların bulunması dikkate alınarak CMK’nın 98. maddesi uyarınca yakalama emri çıkarılmasını kararlaştırdı. Sanıkların yakalandıklarında mahkemede hazır edilmelerine hükmedildi.
Mahkeme ayrıca adresleri bilinmeyen sanıklar Mustafa Düzgünce ve Antonio Luna Betancourt hakkında savunma almaya yönelik yakalama emri çıkardı. Duruşmaya gelmeyen sanıklar Yeşim Öztürk, Mehmet Bulat, Hüseyin Engin Saydam, Ali Cenk Türkan ve Rauf Özcan’ın da zorla getirilmesine karar veren mahkeme duruşmayı erteledi.
Kara Para Aklamadan Uzanlara Yakalama Kararı Çıktı
Örgütlü olarak kara para aklama suçundan Cem Uzan dışındaki aile fertlerine de yakalama kararı çıktı. Müvekkilinin Fransa’da yaşadığını ve Türkiye’ye gelmeyeceğini söyleyen Cem Uzan’ın avukatı, Uzan ailesinden diğer sanıkların nerede olduğunu ise bilmediğini ifade etti.