Karaarslan, Silikozis Hastalarının Sesi Oldu
Eğitim ve toplum gönüllüsü Semiramis Karaarslan, Türkiye’deki silikozis hastalarının sorunlarını anlattı.
Bingöl’de kot taşlama işçilerinin yakalandığı hastalıktan sonra verdiği yaşam mücadelesine en fazla destek veren, eğitim ve toplum gönüllüsü Semiramis Karaarslan, silikozis hastalarının sesini duyurmak için bir TV programına konuk oldu. 1976 yılından bu yana sivil toplum çalışmaları yürüttüğünü kaydeden Karaarslan, "Silikozis hatalarının sorunlarını gündeme getiriyoruz yıllardan beri silikozis hastalarının bitmeyen sorunları var. 3 aylık müracaat süresi verdiler bu süre zarfında başvuruya kavuşamayanlar oldu özellikle şunu belirtmek istiyorum 3 aylık süreci süresiz bir zamana çevrilmesini istiyorum yüzde 15 iş görmezlik durumu verildi.
Yüzde 10’a geri çekilmesini istiyorum" dedi
Türkiye’de çeşitli illerde hastaların bulunduğunu kaydeden Karaarslan, "Bu insanlar ruhsatsız iş yerlerinde sigortasız olarak çalıştırıldı. Türkiye’de bin 500’e yakın hasta var bu sayı fazla bir rakam değil devlet bu insanlara yönelik kapsamlı bir çalışma yapabilir. Müracaat edip müracaatları sonuçsuz kalanlar var bu sürede yetki Sağlık Bakanlığı’ndan alınarak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na verildi.
Şimdi bu bakanlık konu hakkında bilgi sahibi olmadıklarını, konuyu vakıf personelin geleceğini söylüyorlar bugüne kadar sustum, konuşmadım Sait Gündoğdu var hastalıktan vefat etti çocukları aç susuz halen başvurusunun cevabı gelmedi. Buna benzer birçok hasta var başvurularının cevabı gelmedi" şeklinde konuştu.
"KOTLAR BEYAZLATILDI HAYATLAR KARARTILDI"
Konuşmasında silikozis hastalarının sorunlarının çözülmesi gerektiğini kaydeden Karaarslan, şunları söyledi:
"Bu hastaların sorunlarının çözülmesini istiyoruz kotlar taşlandı, kumlandı beyazlatıldı ama onların hayatı karartıldı. Hükümet, muhalefet, sivil toplum örgütleri ve basın çalıştı sorunlar gündeme alındı. Fakat sorun tam anlamıyla çözülmedi çözüm istiyoruz. Bu hastalar torba yasadan malulen emekli edildi. Çok büyük bir çalışma oldu. Fakat başvurusu olup da cevap alamayan hastalar var. Süreye takılanlar var zamanında müracaat edenler var bunların henüz sorunları çözülmüş değil. 3 aylık sürecin zamansız hale çevrilmesini ve yüzde 15’lik iş görmemezlik raporunun yüzde 10’a indirilmesini istiyoruz. Müracaat edemeyen ve rapor alan çocuklarımız var bunların hastalıkları yükseldi bu çocukları bugün olmazsa yarın kaybedebiliriz. Benim bakan öğrencilerim var, milletvekili öğrencilerim var bütün iktidar ve yetkililere sesleniyorum ama hani sorunlarımızı çözecektiniz neredesiniz? Çözüm istiyoruz.”