Karabag'da Yerli Mayin Temizleme Araci MEMATT'larla Çalismalar Sürüyor

Azerbaycan’in Ermenistan isgalinden kurtarilan Karabag bölgesinde Milli Savunma Bakanligina bagli Askeri Fabrika ve Tersane Isletme Anonim Sirketi’nin ürettigi mekanik mayin temizleme araçlariyla (MEMATT) çalismalar devam ediyor.

Türkiye, savas sonrasinda da Azerbaycan’in yaninda yer aliyor. Azerbaycan Savunma Bakanligi ve Askeri Fabrika ve Tersane Isletme Anonim Sirketi (ASFAT) arasinda yapilan anlasma çerçevesinde yerli ve milli imkanlarla üretilen ve daha önce tüm teslimatlari gerçeklestirilen 20 adet MEMATT, Azerbaycan’in Ermenistan isgalinden kurtardigi Karabag bölgesi ve çevresindeki illerde mayinli arazilerin temizlenmesi için çalismalarini sürdürüyor. Uzaktan kumanda ile kontrol edilen MEMATT’larin araziye çikmasi ile Fuzuli, Cebrail, Agdam ve çevre bölgelerin mayinlardan temizlenmesinin daha kisa bir zamanda tamamlanmasi hedefleniyor.

“Insanlarin giremedigi arazileri mayindan temizliyor”

Fuzuli’deki çalismalara katilan Azerbaycan Ulusal Mayin Temizleme Ajansi (ANAMA) görevlisi Niyamettin Hüseyinov, MEMATT’larin mayin temizleme çalismalarinda büyük öneme sahip oldugunu belirterek, “Düz bir çizgi halinde mayinli alani temizleyerek ilerliyor ve patlama oldugunda buranin mayinli alan oldugunu kesinlestiriyoruz. Bundan sonra alana ikinci araci yönlendiriyoruz ve mayinlari patlatarak araziyi temizliyoruz. Özellikle insanlarin giremedigi arazileri mayindan temizleme konusunda bu araçlarin çok büyük bir rolü var” dedi.

MEMATT’larin 6 tanesinin daha önce Milli Savunma Bakanligi’na teslim edilecegini ancak acil ihtiyacinin olmasi nedeniyle bunlarin Azerbaycan’a verildigini ifade eden ASFAT Kara ve Hava Projeleri Is Gelistirme Müdürü Yasin Arslan, “Akabinde daha sonra teslim edilenlerle birlikte toplamda 20 adet araç Azerbaycan’a verildi.

Bu araçlar özellikle isgalden kurtarilan bölgelerin tekrar halkin kullanimina açilabilmesi, tarima açilabilmesi için mayin temizleme faaliyetlerinde çok büyük fayda sagliyor. Hem Azerbaycanli arkadaslarimizdan bilgi almaktayiz hem de kendimiz dönem dönem gelerek burada faaliyetleri gözlemliyoruz. Aracimizin gelistirilmesinde veya istedikleri baska özellikler varsa bunlarin eklenmesine her türlü faydayi saglamaya çalisiyoruz” diye konustu.



“Saatte 2 kilometrekare kadar alani temizleyebilmektedir”

Su ana kadar Azerbaycan’da 20, Burkina Faso’da 2, Togo’da 2 tane olmak üzere toplam üç ülkede 24 tane MEMATT’in faaliyet gösterdigini belirten Arslan, “Özellikle Azerbaycan’da ilk teslim ettigimiz araçlardan sonra son kullanicinin tespit ettigi ve talep ettigi bazi iyilestirmeleri aracimiza ekleme durumu söz konusu oldu. Emniyetin daha fazla saglanabilmesi adina su an halihazirdaki aracimiz ilk gönderilen araçlara nazaran 5 kilometre mesafeden kontrol edilebilmektedir. Daha önceki araçlarimiz ortalama 8-8 buçuk kilo TNT’ye dayanikliyken, su anki aracimiz 13 buçuk kilo TNT’ye dayaniklilik gösteriyor. Aracimizin hizi yine daha öncekine göre artirilmistir. Saatte 2 kilometrekare kadar alani temizleyebilmektedir” seklinde konustu.

Azerbaycanlilarin araçlardan memnun olduklarini ifade eden Arslan, “Savasin hemen akabinde bu alanlarin sivil kullanima açilmasiyla alakali talepler gelmistir. Biz her zaman askeri fabrikalarimiz özellikle ASFAT’la birlikte ihracata yönelik çok büyük faaliyetler gerçeklestirmekteyiz ve biz haziriz. Herhangi bir talep gelmesi durumunda çok kisa sürede yine ayni araçlari üretip teslim edebilecek durumdayiz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile