Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Oğuz Kılınç, sigarada arsenik, siyanür ve radyasyon bulunduğunu söyledi. Geçtiğimiz yıl İzmir'in içme suyundaki arsenik oranının artmasına ilişkin tartışmalara değinen Prof. Kılınç, "İçilen tek bir sigarada içtiğiniz suyun 30 katı arsenik var. Her yıl sigaradan 100 bin kişi ölüyor" dedi.
Karabağlar Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü'nün, Çalıkuşu Kongre ve Sergi Salonu'nda düzenlediği "Bugünümüzü ve Geleceğimizi Tehdit Eden Bir Salgın: Tütün ve Sigarayı Bırakma Yolları" konulu etkinliğe Prof. Dr. Kılınç katıldı. Sigaranın zararlarının anlatıldığı etkinlikte, Prof Kılınç ilginç tespitleriyle dikkat çekti. Ülkemizde her yıl sigaranın yol açtığı hastalıklar nedeniyle 100 bin kişinin öldüğüne dikkati çeken Kılınıç, her yıl trafik kazalarında yaklaşık 35 bin kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi. Bu rakamların sigaranın insan sağlığını ne kadar olumsuz etkilediğini ortaya koyduğunu belirten Kılınç, sigarada bulunan arsenik, siyanür ve radyasyon oranının boyutlarının da aslında ürkütücü olduğunu belirtti. Geçtiğimiz yıl İzmir'in içme suyundaki arsenik oranın artmasına ilişkin tartışmalara da değinen Kılınç, "İçtiğiniz bir tek sigarada, içtiğiniz suyun 30 katı oranında arsenik var. Sigarada siyanür ve radyasyon oranı da çok yüksek. Kapalı ortamlarda içilen sigaradan eğer gözünüz yanmaya başlıyorsa bilin ki siyanür gözünüze temas etmeye başlamıştır. Ayrıca günde 3 tane sigara içtiğiniz zaman vücudunuz 10 bin tane akciğer filmi çekilmiş kadar radyasyon alıyor" dedi.
SİGARAYA BAŞLAMA YAŞI 13'E KADAR DÜŞTÜ
Program kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Gülgün Çakmur ile Konak Sağlık Grup Başkanlığı Sigarayı Bırakma Polikliniği Hekimi Dr. Tefariye Dayıoğlu ise Karabağlar Belediyesi Eskiizmir Evlendirme Memurluğu'nda halka sigaranın zararlarını anlattı. Etkinlikte Türkiye'de 23 milyon sigara kullanıcısı olduğu belirtilen Dr. Çakmur, "Türkiye'de sigaraya başlama 13-16 yaşa kadar düşmektedir ve sigara en çok gelişmekte olan ülkelerde tüketilmektedir. Bu salgın bir hastalık gibidir" dedi. Dr. Dayıoğlu ise sigarayı bırakmak için öncelikli olarak kararlı olunması gerektiğini dile getirdi.
Karabağlar'da Sigara Semineri
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'nda görevli Prof