Karabük'te 112 Acil Çagri Merkezine Yapilan Çagrilarin Yüzde 80'I 'Gereksiz'

Karabük'te 112 Acil Çagri Merkezine Yapilan Çagrilarin Yüzde 80'I 'Gereksiz'

Karabük 112 Acil Çagri Merkezi Müdürü Hasan Çirakoglu: '112 Acil Çagri Merkezini gereksiz çagrilarla mesgul etmek, trafikte bir ambulansin ya da itfaiye aracinin önünü keserek yol vermemek gibidir. Gereksiz çagrilara harcanan süre, bir hasta için ölüm kalim meselesi olabilir'

Karabük'te 112 Acil Çagri Merkezine yapilan çagrilarin yüzde 80'i "asilsiz" ve "gereksiz" çagri olarak kayitlara geçti.

Içisleri Bakani Süleyman Soylu'nun katilimiyla 11 Subat'ta hizmete giren Karabük 112 Acil Çagri Merkezi, yaklasik 4 aylik süreçte 128 bin 143 çagri aldi.

Saglik, polis, jandarma, itfaiye ve orman ekiplerine gelen acil çagrilar, 112 Acil Çagri Merkezinde karsilanarak tek elden yönetiliyor.

Merkeze gelen aramalar, çagri karsilayicilar tarafindan alinarak konusuna göre ilgili birimlere iletiliyor.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde Vefa Sosyal Destek gruplari ve Kovid-19 hastalarina yönelik ihbarlarin da geldigi merkezde 75 görevli, günlük ortalama bin çagriyi yanitliyor.

- "Gelen çagrilarin büyük kismi merkezin görev alaninda bulunmuyor"

Merkez müdürü Hasan Çirakoglu, AA muhabirine, 112 acil çagri merkezi müdürlüklerinin kurulmasinin temel amacinin kisilerin tek bir numarayi arayarak çagri merkezlerine ulasabilmesi oldugunu söyledi.

Çirakoglu, Içisleri Bakani Süleyman Soylu'nun katilimiyla 11 Subat'ta hizmete giren merkezde, tüm ekiplerin en kisa sürede olay yerine ulasmasi için koordinasyon saglandigini kaydetti.

Ülke genelinde, gelen çagrilarin büyük kisminin acil çagri merkezinin görev alaninda bulunmayan konularla ilgili olduguna dikkati çekerek, "Acil çagri merkezine gelen gereksiz çagri orani oldukça yüksektir. Karabük'te acil çagri merkezi açildigi günden bu yana 128 bin 143 çagri aldi. Bunlarin yüzde 20'si vakaya dönüstü. Yüzde 80'i vakaya dönüsmedi." dedi.

Çirakoglu, vatandaslarin 112'yi arayarak Kovid-19 asi için randevu olusturma talebinde bulundugunu anlatarak, söyle devam etti:

"Dogal gaz, elektrik ve su kesintileri için 112 araniyor. "Kargom nerede? diye arayan vatandaslar bulunmaktadir. Sifir telefon alip çalisip çalismadigini denemek için 112 acil çagri merkezi aranmaktadir. 112 acil çagri merkezini gereksiz çagrilarla mesgul etmek, trafikte bir ambulansin ya da itfaiye aracinin önünü keserek yol vermemek gibidir. Gereksiz çagrilara harcanan süre, bir hasta için ölüm kalim meselesi olabilir."

- "Gereksiz yere 112'yi aramayalim"

Il Ambulans Servisi Bashekimi Engin Ekmekçi de acil çagri merkezinde 15 istasyon, 43 ambulans ile vatandaslara 7/24 saglik hizmeti verdiklerini söyledi.

Ekmekçi, kendilerini en çok üzen hususlarin basinda 112'nin gereksiz aranmasinin geldigini belirterek, "Trafik kazasi veya kalp krizi gibi çok önem arz eden durumlarda, en iyi saglik hizmeti vermemiz için ambulanslarimizin bir an önce saglik hizmeti isteyen vatandaslarimiza ulasmasi gerekmektedir. Bu nedenle gereksiz yere 112'yi aramayalim." ifadesini kullandi.

Karabük 112 Acil Çagri Mekezi'nde çagri alici olarak görev alan Begüm Tabak ise alinan çagrilarin birçogunun gereksiz oldugunu kaydetti.

Tabak, bazi vatandaslarin hastane randevusu olusturmak için merkezi aradigini aktararak, yapilan çok sayida gereksiz ve asilsiz çagrinin, kendilerini hem mesgul ettigini hem de sasirttigini dile getirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile