Karabük Ve Karesi Belediyelerinden Kosovalı Kadınlara Ortak Kurs

Karabük Ve Karesi Belediyelerinden Kosovalı Kadınlara Ortak Kurs

Türkiye Cumhuriyeti Priştine Büyükelçiliği, Yunus Emre Enstitüsü, Karabük ve Karesi Belediyesi, Kosova Drenas Kadın Hakları İyileştirme Merkezi ve Medika Jakova Kadın Derneği işbirliğinde gerçekleştirilen ipek halı dokuma ve tel kırma kursunun açılışları düzenlenen törenlerle gerçekleşti.

Kursların başlaması nedeniyle düzenlenen törene Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, Türk Temsil Heyet başkanı Albay Cem Şen, Priştine Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Ülker, Drenas Belediyesi ve Kültür Bakanlığı yetkilileri katıldı.

Priştine Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Ülker kursun açılışında yaptığı konuşmada; “Sizlere Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş’in selamlarını getirdim. Bu kursumuzda Karabük ve Karesi belediyeleri bizlere destek veriyor, inşallah bu kursumuz Türkiye-Kosova ilişkilerinin çok daha ileriye gitmesine vesile olur. Bu kursun düzenlememizde emeği geçen proje ortaklarımıza , Karabük ve Karesi Belediyelerine ve bizlere yön veren sayın büyükelçimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İnşallah bundan sonra başka faaliyetlerde de birlikte oluruz, iyiki burdayız, iyi ki bu kursu gerçekleştirdik” dedi

Medica Jakova Derneği Genel Müdürü Mirlinda Sada ie kursun Jakova ayağının açılışında yaptığı konuşmada, “Kadınlarımızın ne kadar başarılı ve çalışkan olduğunu bildiğim için çok güzel ürünler ortaya çıkartacaklarına ve bu kursu başarıyla bitireceklerine olan inancım tam, inşallah gelecekte de başka projelerde işbirliği içerisinde oluruz” dedi.

Jakovalı kadınlar adına konuşan sözcü ise; “Daha önce buraya gelip birçok söz veren oldu, Sayın Büyükelçi gelip bu kurslardan bahsettiğinde yine eskisi gibi olacağını zannettik, ancak çok kısa bir sürede proje hayata geçti, bu kadınlar size minnettar, bugün duyduğum en büyük müjde ise daha halılar dokunmadan, Kosova dostu Karabük Belediye Başkanı sayın Rafet Vergili’nin bu halıları satın alacağını duymak oldu, bu kadınların yüzü 19 yıldır ilk kez sizin sayenizde gülüyor hepinize minnettarız” ifadesinde bulundu.

Drenas’taki kursun açılışında da bir konuşma yapan Priştine Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Ülker; “Bu bölgede ilk kez bir kurs düzenliyoruz, inşallah bu başlangıç olacak ve bundan sonra da devam edeceğiz, bu çalışmada bizi talimatlandıran ve bu kursu başlatan sayın büyükelçime bir kez daha teşeküür ediyorum, kurslarımız altı aylık bir dönemde sürecek, bu kursun başlamasında bizlere katkı veren Karabük ve Karesi belediyelerine teşekkür ediyorum” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç ise Drenas’taki kursun açılışında yaptığı konuşmada; “Bugün o kadar mutluyum ki, adeta kendimi ikinci evimde hissediyorum, öncelikle Karabük Belediye Başkanımız Sayın Rafet Vergili ve Karesi Belediye Başkanımız Sayın Yücel Yılmaz Beylere teşekkür ediyorum. Bugün çok heyecanlıyım, çünkü onlar sayesinde çok önemli bir projeye imza atıyoruz. Kadire ve Feride Hanımla biraraya geldiğimizde hep neler yapabileceğimizi konuşuyorduk, bugün ortak kültürümüzün iki önemli ögesi olan ipek halı dokuma ve tel kırma kursu eğitimlerini sizlerle birlikte başlatmanın mutluluğunu yaşıyorum, bugün burada iki halk arasındaki ilişkileri çok daha pekiştirecek çok önemli bir etkinliği başlatıyoruz, sizler bu halıları dokurken atacağınız her ilmekle iki ülke arasındaki ilişkileri pekiştirecek. Drenas Belediyesine ve Kültür Bakanlığına da çok teşekkür ediyorum, inşallah bu etkinliklerle dernek çok daha parlak bir dernek olacak, Drenaslı kadınlarımızda bir meslek sahibi olacak, bundan sonra da sizlerle omuz omuza olmaya devam edeceğiz, Türkiye ile Kosova arasındaki ilişkiler çok özel ilişkiler, Kosova kadınları da çok özel ve güçlü kadınlar, biz sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyoruz, çünkü güçlü toplumların güçlü kadınlar eliyle kurulacağına inanıyoruz. Tarihinde birçok kahraman kadın olan bir milletin ferdi olarak bundan sonrada sizlerle omuz omuza olacağımızı birkez daha vurgulamak istiyorum” dedi.

1999’daki Kosova’nın bağımsızlık mücadelesi sırasında yaşanan savaşta en şiddetli çatışmaların yaşandığı Gjakova ve Drenas’ta gerçekleştirilen kursların açılışları Büyükelçi Kıvılcım Kılıç’ın ilk ilmeği atması ile gerçekleşti.

Yaklaşık 100 Kosovalı kadın kursiyerin eğitim aldığı kursların malzemelerini Karabük Belediyesi temin ederken, Karesi Belediyesi ise öğretmen desteği sağlıyor. Kursları başarıyla bitirecek yaklaşık 10 kursiyer ise Karabük’e davet edilecek ve Karabük Belediyesi kurslarında değişik branşlarda eğitilerek usta öğretici haline getirilerek Kosovalı kadınların kendi kurslarını kendi yapmaları sağlanacak.

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili ve Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ise konuyla ilgili olarak; “Her ne kadar şu anda aynı sınırlar içerisinde yaşamasakta, o topraklar bizim gönül coğrafyamız içerisinde yer alan ecdat yadigarı topraklar. Oralarda yaşayan insanlarda, Türk’ü, Arnavut’u, Boşnak’ı, Rom’u ve Goralısı ile bizim kardeşlerimiz. Başta Sayın Büyükelçimiz olmak üzere devletimizin ilgili kurumları gönül coğrafyamızda çok güzel işlere imza atıyor, bizde bundan böyle kardeşlerimizi desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

Öte yandan Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili’nin dokunan halıları satın alacağını açıklaması ise Kosovalı kadınlarda ayrı bir mutluluk yaşattı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile