Karacadag'da Üretilen Domates Kurutulduktan Sonra Dünya Sofralarina Lezzet Katacak

Girisimci Muzaffer Isikli, Diyarbakir ve Sanliurfa'daki çiftçilerle is birligi halinde ürettigi kuru domatesleri, ABD ve Rusya ile Arap ve Avrupa ülkelerine ihraç edecek Girisimci Isikli: 'Böyle giderse Diyarbakir, gelecek yillarda kuru domateste Türkiye'de söz sahibi olur. Çünkü iklim buna çok müsait'

Diyarbakir ile Sanliurfa'nin birlestigi Karacadag bölgesinde, 4 bin dönüm alanda yetistirilen domatesler, kurutulup dünyanin dört bir tarafina ihraç edilecek.

Manisa'dan gelen girisimci Muzaffer Isikli'nin, Diyarbakir ve Sanliurfa'daki çiftçilerle is birligi halinde ürettigi domatesler, dünya sofralarina lezzet katacak.

Nisan ayindan bu yana yogun emek sarf edilerek üretilen tonlarca domatesin, hasadin ardindan beyaz örtülere serilerek kurutulmasina baslandi.

Bunaltici sicagin altinda tarladaki isçilerin topladigi domatesler, araçlarla getirildigi kurutma alaninda çok sayida isçi tarafindan ikiye bölünerek, örtüye seriliyor.

Tonlarca domatesin beyaz örtü üzerine yayilmasi, renkli görüntüler olusturuyor.

Iki ilde üretilen 2 bin 800 ton domates, kurutularak firmalar araciligiyla ABD ve Rusya ile Arap ve Avrupa ülkelerine ihraç edilecek.

- "Günlük 1500 kisi çalisiyor"

Isikli, AA muhabirine, yaklasik 10 yildir kurutmalik sektöründe çalistigini ve geçen yil Karacadag bölgesinden yaklasik 700 ton kuru domates elde edildigini söyledi.

Bu yilin basindan itibaren, sözlesmeli ekim kapsaminda çiftçiler tarafindan 2 bin 500'ü Diyarbakir, 1500 dönümü de Sanliurfa'da olmak üzere 4 bin dönüm alanda domates yetistirildigini ifade eden Isikli, son birkaç haftadir kurutma sezonuna basladiklarini belirtti.

Isikli, bu üretim sayesinde saglanan istihdama deginerek, söyle konustu:

"Sadece Diyarbakir'da su ana kadar yaklasik 3 bin ton domates kestirdik. Kurutmalik yaptigimiz sergilerimizin alani 250 dönüm. Sergilerde günlük yaklasik 300 kisi çalisiyor. Tarladaki çalisanlari da kattigimizda günlük 1500 kisi çalisiyor. Bu isçilerimiz daha önce mevsimlik isçi olarak bati illerine gidiyordu fakat artik gitmelerine gerek yok. Kendi memleketlerinde, kendi topraklarinda, çalisip, aksam evlerine gidiyorlar. Daha rahat imkanlar daha güzel sartlarda, hem islerini yapiyorlar hem paralarini kazaniyorlar. Ege bölgesinde verdigimiz ücret ne ise buradaki isçiye de ayni ücreti veriyoruz. Bu sekilde bölgeye istihdam saglamis oluyoruz."

- "Diyarbakir gelecek yillarda kuru domateste Türkiye'de söz sahibi olur"

Karacadag bölgesinin iklim ve toprak özelligi bakimindan kurutmalik domates için çok elverisli olduguna isaret eden Isikli, toprakta gerekli bütün minerallerin bulundugunu, Karacadag'in gece serin, gündüz ise sicak oldugunu aktardi.

Bitkinin aradigi iklim özelliginin de bu olduguna dikkati çeken Isikli, "Topraktan aldigi mineraller de aromasina katki sunuyor. Buradaki domatesler çok kaliteli ve verimli oluyor. Çiftçilerimiz, dönümüne 10 tonun üzerinde domates elde ediyor. Böyle giderse Diyarbakir bölgesi gelecek yillarda kuru domateste Türkiye'de söz sahibi olur. Biz buna inaniyoruz, çünkü iklim buna çok müsait." diye konustu.

Isikli, Diyarbakir'da yaklasik 1600, Sanliurfa'nin Siverek ilçesinde de 1200 ton kuru domates üretmeyi hedeflediklerini belirterek, "Ürettigimiz kurutmaligin yüzde 5 ila 7'si iç piyasada tüketiliyor. Geri kalani Italya, Fransa, Almanya, ABD, Arap ülkeleri ve Rusya'ya gidiyor. Bu ülkelerde pizza ve hamburgerde, sabah kahvaltilarinda ve meze olarak da kullaniliyor." dedi.

- "Baska girisimcileri de bekliyoruz"

Siverek'ten gelerek Karacadag bölgesinde 200 dönüm arazide anlasmali domates yetistiren Ismail Menek de 30 yildir domates yetistiriciligi yaptigini fakat pazar bulamadigi için bazi yillarda zarar ettigini dile getirdi.

Geçen yildan bu yana sözlesmeli olarak üretim gerçeklestirdigini aktaran Menek, kendileriyle anlasma yapan girisimciye tesekkür etti.

Menek, "Allah razi olsun Muzaffer Isikli'dan. Baska girisimcileri de bekliyoruz." ifadelerini kullandi.

Tarlasindaki üretim ile toplam 200 kisinin ekmek kazandigini aktaran Menek, "Sadece ben degil çevremdeki insanlar da kazansin amacindayim. En az 700 ton yas domatesi kurutmalik için gönderecegim. Bizim ünlü Karacadag pirincimiz vardi, simdi sirada domatesimiz var." seklinde konustu.

- Mevsimlik göçten kurtulan isçiler memnun

Tarlada domates toplayan isçilerden Özlem Kiraz, aile bütçesine katki saglamak için geçen yildan bu yana domates tarlalarinda çalistigini söyledi.

Kiraz, bu imkan sayesinde mevsimlik isçi olarak il disina gitmek zorunda kalmadiklarini belirtti.

Daha önce findik toplamaya gittigini anlatan Kiraz, "Burasi çok rahat, isten eve gidince sicak yemek yiyebiliyorsun. Diger illere gitmektense burada çalismayi rahat buluyorum." dedi.

Seher Hubel de abisiyle aile bütçesine katki saglamak için tarlada günlük 75 lira yevmiyeyle çalistigini anlatti.

Iki yil öncesine kadar mevsimlik isçi olarak baska illere brokoli, karnabahar, çiçek ve kiraz toplamak için gittigini belirten Hubel, "Burada çalismak daha güzel, kapimizin önü. Aksam evimize gidiyoruz. Il disina çikmaktansa burayi tercih ediyoruz. Burada kiyafetlerimiz yikaniyor, yemegimiz hazir, daha rahat." diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile