Karacadag'in Jeopark Olabilmesi Için UNESCO'ya Basvuruldu

Diyarbakir Valisi Münir Karaloglu: 'Bölgesel tanitimlar ve destinasyonlar çok daha fazla is yapiyor. Simdi güç birligi, is birligi yapma zamani. Üç sehri beraber kanatlandirip, uçurmamiz lazim. Ortak bir sinerjiyle üç sehri gelecege tasima sorumlulugumuz var' Sanliurfa Valisi Abdullah Erin: 'Bölgeye, bölgenin potansiyeline inaniyoruz ve bu potansiyeli su ana kadar yüzde 1015 arasinda degerlendirebildigimize inaniyoruz. Bu bölgede daha yüzde 90'a yakin, insanligin istifadesine sunulmasi gereken, yeryüzünde tek, ilk olan birçok sey var'

Diyarbakir, Mardin ve Sanliurfa sinirinda yer alan Karacadag'in jeopark olabilmesi için UNESCO'ya basvuruldu.

GAP Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi, Dicle, Ipekyolu ve Karacadag kalkinma ajanslarinin is birligiyle, Adiyaman, Batman, Diyarbakir, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Sanliurfa ve Sirnak'in zengin kültürel mirasinin turizme kazandirilmasi, bölgesel kalkinmanin saglanmasi amaciyla baslatilan GAP Bölgesi Turizm Odakli Tanitim ve Markalasma Projesi kapsaminda bölgenin turizm degerleri "Mezopotamya" markasiyla global bir kimlik kazaniyor.

Il bazli destinasyon tanitimi yerine bölge bazli tanitim için Karacadag ve Dicle kalkinma ajanslari koordinasyonunda sektör temsilcileri ve konunun uzmanlarinin görüs ve önerileri alinarak tamamlanan "Mezopotamya'nin altin üçgeni yol haritasi" çalismasi çerçevesinde Karacadag'in uygun noktalarinin jeopark statüsüne alinmasi için harekete geçildi.

UNESCO Türkiye Milli Komitesine yapilan basvuru uygun görülerek, bu konudaki "iyi niyet beyani" Disisleri Bakanligi araciligiyla UNESCO Sekretaryasina iletildi.

- "Birlikten nasil kuvvet dogdugunun çok güzel bir isareti"

Karacadag Kalkinma Ajansinda düzenlenen "Mezopotamya'nin Altin Üçgeni Yol Haritasi ve Karacadag Jeopark UNESCO Basvurusu Bilgilendirme Toplantisi"nda konusan Diyarbakir Valisi Münir Karaloglu, bugünün Mezopotamya'nin altin üçgeni için önemli bir gün oldugunu söyledi.

Altin üçgende yer alan Diyarbakir, Mardin ve Sanliurfa olmadan medeniyet, inanç ve gastronomi tarihinin yazilamayacagini dile getiren Karaloglu, Mezopotamya markasinin olusmasinda çok ciddi bir emegin bulundugunu belirtti.

Karaloglu, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bölgesel tanitimlar ve destinasyonlar çok daha fazla is yapiyor. Kapadokya dedigimizde sadece bir degil, 3-4 sehir var. Akdeniz veya Ege dediginizde sadece bir sehir yok. Simdi güç birligi, is birligi yapma zamani. Üç sehri beraber kanatlandirip, uçurmamiz lazim. Ortak bir sinerjiyle üç sehri gelecege tasima sorumlulugumuz var. Bu üç sehirde, yasami da kültürü de tarimi da mimariyi de en çok etkileyen faktör Karacadag'dir. Bu üç sehrin çok degerli ortak bir varligi olan Karacadag jeoparkinin UNESCO Milli Komitesi tarafindan Paris'e iletilmesi çok degerli. Bu altin üçgen, birlikten nasil kuvvet dogdugunun çok güzel bir isaretidir."

Iyi niyetle yola çiktiklarini anlatan Karaloglu, gelecek yil Mezopotamya bisiklet turu düzenlemeyi düsündüklerini, üç sehri de içine alan tur için Gençlik ve Spor Bakanligi ile çalisma yürüttüklerini bildirdi.

Vali Karaloglu, "Turizmi ayni zamanda bölgenin huzuru, mutlulugu, bereketi için de bir anahtar olarak kullanmamiz lazim. Mezopotamya Karacadag jeoparkini bu is birliklerimizin en somut eylemi olarak bugün kamuoyuyla paylasmis olduk. Insallah bundan sonra yeni is birliklerimiz bu bölgeyi ayaga kaldirir." ifadelerini kullandi.

- "Bölge büyük bir çekim ve cazibe alani haline gelecek"

Sanliurfa Valisi Abdullah Erin de bölgenin hem altin üçgen hem Mezopotamya markasi adi altinda yapacaklari çalismalarla büyük bir cazibe merkez haline gelecegini vurguladi.

Bölgenin gelecek dönemde çok daha büyük ziyaretçi akinina ugrayacagina inandiklarini aktaran Erin, hazirliklari da bu dogrultuda yürütmek istediklerini ifade etti.

Erin, Vali Karaloglu basta olmak üzere çalismalarda emegi geçenlere tesekkür ederek, "Bölgeye, bölgenin potansiyeline inaniyoruz ve bu potansiyeli su ana kadar yüzde 10-15 arasinda degerlendirebildigimize inaniyoruz. Bu bölgede daha yüzde 90'a yakin, insanligin istifadesine sunulmasi gereken, yeryüzünde tek, ilk olan birçok sey var. Insallah önümüzdeki dönemde bu altin üçgen Mezopotamya markasiyla büyük bir çekim ve cazibe alani haline gelecek." diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile