Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın "danışma organı" olarak görev yapan Kalkınma Kurulu'nun bu yılın ilk toplantısını gerçekleştirdi.
Liluz Otel'de düzenlenen toplantının açılışında konuşan Dr. Karakoyunlu, 22 Kasım 2008 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile kurulan ajansın Kalkınma Kurulu'nun 5449 sayılı kanunda belirtilen 4 yıllık görev süresini tamamladığını ifade ederek, bu nedenle kurula temsilci gönderecek kamu kurum ve kuruluşları ile özel kesim ve sivil toplum kuruluşlarını yeniden belirleyen Bakanlar Kurulu kararının 31 Mayıs'ta Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini belirtti.
Karakoyunlu, sosyo ekonomik açıdan gelişmiş ülke olmanın tüm ülkelerin hedefi olduğunu, Türkiye'de de bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmaya yönelik değişik politikaların geliştirildiğini kaydederek bunlardan birinin kalkınma ajansları olduğunu vurguladı.
Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın fiili olarak 2009 sonu itibariyle çalışmalara başladığına dikkati çeken Karakoyunlu, şöyle dedi:
"Ajanslar genelde kuruluş döneminde verdiği kaynaklarla gündeme gelse de yerelleşmenin, yerelden yönetimin çok tartışıldığı günümüzde ajansların yerinden yönetim, yönetişim fonksiyonlarının çok daha etkin olduğunu belirtmeliyiz. Tüm dünyada artık tepeden yönetim veya merkezden planlama yerine yerelden planlama yaklaşımı var. Ajanslarla da bu sistem oturtulmaya çalışılarak yönetişim kavramının içerisi doldurulmaya çalışılıyor. Ajanslardaki kalkınma kurulları da bu yönetişim ilkesinin ete kemiğe bürünmesi görevini yürütecek kurulların başında geliyor."
-Ajans destekleri
Dr. Karakoyunlu, ajansın mali ve teknik destek şeklinde 2 tür destek verdiğini ifade ederek, mali destek kapsamındaki hibe desteklerin ise 3 yöntem ile verildiğini belirtti.
Artık online başvuru almaya başladıklarını, hem KOBİ'lere hem de altyapı projelerine destek verdiklerini kaydeden Karakoyunlu, "Toplam olarak biten ve devam eden projelerde 3 yılda 371 proje için toplam 115 milyon liralık kaynak bölge ekonomisine kazandırıldı. Proje başvuruları ve verilen desteklerde Şanlıurfa ve Diyarbakır oldukça dengeli gidiyor. Genelde bu iki ilimiz başabaş gidiyor" dedi.
Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü uzmanı Mustafa Erdem Kazaz, kalkınma kurullarının oluşumu, görev ve yetkileri, çalışma usul ve esaslarına ilişkin bir sunum yaptı.
Kazaz, son 10 yılda Türkiye'de bölgesel gelişme konusundaki politikalarda bir dönüşüm yaşandığını belirterek, Cumhuriyetin kurulduğu yıllardan itibaren bölgesel gelişme konusunda bazı çalışmalar yürütüldüğünü ancak yeni bölgesel gelişme politikasında tüm bölgelerin kendi içsel potansiyelleri geliştirilerek ülkenin topyekun kalkınmasına katkı sağlamasının amaçlandığını vurguladı.
"Artık 'bölgelerimiz ve ülkemiz kendine yetsin' değil, 'bölgelerimiz ve ülkemiz küresel piyasalarda rekabetçi olabilsin' iddiasını taşıyan bir politika sözkonusu" diyen Kazaz, bu doğrultuda yeni bölgesel kalkınma araçlarının hayata geçirildiğini söyledi.
-Kalkınma Kurulu'nun başkan ve vekili seçimle belirlendi
Toplantıda daha sonra Diyarbakır Vali Vekili Mehmet Yiğit'in başkanlık divanını yaptığı seçim ile Kalkınma Kurulu'nun yeni başkan, başkan vekili ile asil ve yedek katip üyelerinin seçimi yapıldı.
Gerçekleştirilen açık oylamada Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya Kalkınma Kurulu Başkanlığı'na, Diyarbakir Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Burç Baysal da Kalkınma Kurulu başkan vekilliğine seçildi.
Kaya, kendisini göreve layık görenlere teşekkür ederek, kurul olarak Diyarbakır ve Şanlıurfa'daki yatırımcılara ellerinden geldiğince faydalı olacaklarına söz verdi.
Karacadağ Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Toplandı
DİYARBAKIR - Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyunlu, 3 yılda 371 proje için toplam 115 milyon liralık kaynağın bölge ekonomisine kazandırıldığını söyledi.