Karaçatlak Üzümü Tezgahlarda Yerini Aldi

Karaçatlak Üzümü Tezgahlarda Yerini Aldi

Zonguldak’in Alapli ilçesinde yasayan Bozkurt Ailesi, yok olmaya yüz tutan Karaçatlak üzümünü üç nesildir üretmeye devam ediyor.

Karaçatlak üzümü Alapli ilçesinde kilosu 15 TL’den satisa sunuldu. Sabirli köyünde üzüm yetistiren Ünver Bozkurt yaptigi açiklamada, yillar önce üzüm bahçesinin dedesi tarafindan yapildigini belirtti.

Üç nesildir üzüm yetistirdiklerini söyleyen Bozkurt, “Yüz yil önce dedem 2 tarlaya üzüm dikmis, O dönemlerde Alapli’da, özelikle Sabirli köyündeki her bahçede üzüm baglari varmis. Karaçatlak üzümü, Türkiye’nin birçok bölgesine atlarla satilmak için götürülürmüs ancak 1980’li yillarda bu isi yapan kimse kalmadi. Biz ise atalarimizdan yadigar kaldigi için üzüm yetistiriciligine devam ediyoruz. Üç nesildir karaçatlak üzümü yetistiriyoruz. Benden sonra çocuklarim ve torunlarim devam edecek. Yüzyillardir Alapli’nin bir çok köyünde yetistirilen Karaçatlak üzümü günümüzde yok olmus. Bahçe olarak Sabirli köyünde iki ailede kalmis. Karaçatlak üzümünün seker hastalarina iyi geldigi söyleniyor" dedi.

Karaçatlak üzümü yetistirmenin zor oldugunu da kaydeden Bozkurt, “Her yil üzümün ilaçlamasini ve kirpmasini yapiyoruz. genellikle Kilogrami 15 liradan satiliyor. Karaçatlak üzümünü yeterince tanitimini yapamadigimizdan dolayi sadece manavlara veriyoruz. Kisin çok aranan meyve karaçatlak üzümüdür. Tadi da çok güzeldir. Dedelerimizden kalan bu meyveyi ailece yetistirmeye sürdürmeye karar aldik.” ifadesini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile