Karaciger Hastaliginin Ciltteki 8 Belirtisine Dikkat

Karaciger Hastaliginin Ciltteki 8 Belirtisine Dikkat

Vücudun en büyük ikinci organi olan karacigerdeki problemlerin, vücudun en büyük organi olan deride hasarlara yol açtigina dikkati çeken Prof. Dr. Onur Yaprak, “Karacigerde bir hasar meydana geldiginde ciltte sararma, kasinti, noktasal kizarikliklar, saç dökülmesi ve tirnak sekil bozukluklari ile morluklar görülebilir” dedi.



Medipol Mega Üniversite Hastanesi Organ Nakli Bölümü’nden Prof. Dr. Onur Yaprak, ciltteki degisikliklerin karaciger hastaliklarinin belirtisi olabilecegini belirterek önemli açiklamalarda bulundu. Toplumda çogu insan ciltte olusan sivilcelerin karacigerde bir sorundan kaynaklanip kaynaklanmadigini merak ediyor. Konuya iliskin açiklamalarda bulunan Prof. Dr. Yaprak, sivilce ve karaciger hastaliklari arasinda herhangi bir iliski bulunmadigini ancak karaciger hastaliklarinin ciltte bazi benzer sorunlar ile birlikte olabilecegini bildirdi.

Prof. Dr. Yaprak, derideki bazi degisikliklerin karaciger hastaliginin ilk ipucu olabildigine dikkati çekerek, “Bu belirtileri tanimak, karaciger rahatsizliklarini erken teshis etmek için çok önemlidir. Karacigerin protein sentezi, karbonhidrat ve yag metabolizmasi, kolesterol sentezi, pihtilasma faktörlerinin sentezi, safra üretimi, toksik maddelerin vücuttan uzaklastirilmasi, vitamin depolanmasi da dahil olmak üzere yüzlerce yaptigi islev vardir. Vücudun en büyük ikinci organi olan karacigerdeki problemler siklikla vücudun en büyük organi olan deride bazi degisikliklere yol açar. Ancak cildimizde görülen degisiklerin çok az bir oraninin karaciger hastaliklari ile iliskisi kurulabilir. Gebelikten tiroit hastaliklarina, alerjik hastaliklardan kan hastaliklarina, romatolojik ve otoimmun hastaliklara kadar birçok sistemik durum ciltte benzer sorunlara yol açabilir. Karaciger hastaliklarina yol açan sorunlar içinde özellikle cilt bulgusu veren durumlar kronik alkolizm, hepatit C ve primer biliyer sirozlardir. Kronik alkol kullananlarin yüzde 43’ünün, alkole bagli siroz olan kisilerin ise yüzde 72’sinde ciltte bazi bulgular gelisir” diye konustu.



“Sararma, kasinti, kizarikliklar, morluklar olusabilir”

Karacigerin islevlerinde olan bozulmalarin ciltteki 8 belirtisini Prof. Dr. Yaprak, su sekilde açikladi:

Ciltte sararma

“Hiperbilirubineminin ana belirtisi olan sarilik, genellikle serum bilirubin seviyeleri 2.5 veya 3.0 mg/dL’yi astiginda fark edilir. Bilirubin safraya sari-yesil rengi veren maddedir. Safra atiliminin bozulmasi cilt ve göz akinda sararma ile kendisini gösterir.

Kasinti

Karaciger hasara ugrarsa karaciger tarafindan ifraz edilemeyen safra tuzlari ve toksik maddelerin deride birikimi siddetli kasintiya yol açar. Kasinti avuç içi, el ve ayaklarda daha fazladir.

Ciltte noktasal kizarikliklar

Küçük kilcal damar genislemelerine bagli olan noktasal eritemler gözlenebilir. Bu kizarikliklar genellikle yüz ve gövdede gelisir. Karakteristik olarak merkezi damar ve simetrik olarak yayilan ince dallar seklindedir. Üzerlerine baski uygulandiginda solar, baski kaldirildiginda tekrar görünür hale gelirler. Bu duruma neden olarak vücutta östrojen artisi sorumlu tutulmaktadir. Karaciger hastaliklarinda östrojenin karacigerde yikiliminin azalmasina baglidir. Bunun disinda karaciger hastalarinda dalak büyümesine bagli trombosit yikilimi olur. Düsük trombosit sayilari da purpura ismini verdigimiz benzer cilt lezyonlarina yol açarlar.

Avuç içlerinde kizarma

Bu bulguya palmar eritem denilir. Yüksek prostosiklin ve nitrik oksit nedeni ile kaynakli olup karaciger sirozu olan hastalarin yüzde 23’ünde gözlenir.

Saç dökülmesi ve tirnak sekil bozukluklari.

Ciltte kasintili ve sert nodüller

Siklikla kollarda, omuzlarda ve bacaklarda gelisir. Birkaç mm’den 1 santime kadar degisen çaplarda olur ve siklikla hepatit C sirozu olan hastalarda saptanir. Nodüllerin oldugu alan çizildiginde veya tahris oldugunda bunun olusma riski daha yüksektir. Bu nedenle de cildini kasiyan kisilerde nodüller daha fazla görülür.

Ciltte morluklar

Karaciger hastalarinda pihtilasma bozuldugu için en ufak darbelerde deride morluklar olusur.

Bunlarin disinda Porphyria cutanea tarda isimli çok nadir görülen genetik bir metabolizma hastaliginin karaciger tutulusunda agrili kabarciklar, yara izi, cilt renginde degisiklikler olusur. Karacigerde porfirin adi verilen ve kan dolasimina giren ve teninize zarar veren proteinlerin birikmesinden kaynaklanir. Günese maruz kalma durumunda genellikle eller, kollar, kulak, boyun ve yüz gibi açikta kalan ciltte kabarciklar, cilt renginde degisiklikler, ciltte kalinlasma veya incelme, kizariklik, kasinti, döküntü ile karakterizedir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile